Idun Fjeld svarer Thorstein Skårnes i dette leserinnlegget (privat foto)

Fordeling av ressurser må på dagsorden

Leserinnlegg: Verdens 8 rikeste eier mer enn de fattigste 3,5 milliardene.  Det gjør meg bekymret, skriver Idun Fjeld (Os AUF).

Av: Lesarinnlegg

For fire år siden vokste et engasjement i meg, da jeg for hver samfunnsfagtime som gikk innså mer og mer av hvordan verdenen faktisk så ut. Jeg satt igjen med tre ord som ble overskriften på leserinnlegget som Thorstein Skårnes svarte meg på: Verden er urettferdig. Det var det som fikk meg til å melde meg inn i AUF, og det er det som fortsatt er motivasjonen. Når Thorstein prøver å motbevise dette, blir jeg nysgjerrig. Har jeg bygget min politiske grunnmur på det en fyr kommenterte under leserinnlegget mitt: «Indoktrinert samt oppgulp av vedtatte løgner»? 

Det er et utsagn som sier ”Dersom hardt arbeid hadde lønnet seg, hadde afrikanske kvinner vært verdens rikeste.” 

AUF er ikke motstandere av at folk skal ha muligheten til å tjene seg rike, det vi mener er at det er noe grunnleggende feil når mennesker blir dømt til et liv i fattigdom på grunn kjønn og av stedet de blir født. Fattigdom finnes, men vi spør altfor sjelden hvorfor den finnes. Det ligger noen strukturer til grunn som altfor lenge har gjort det mulig for rike land å utnytte fattige land. Vi ser land som er mye rikere på naturressurser enn vårt eget, og likevel lever folk der i ekstrem fattigdom. Dette har mye å gjøre med lokalt styresett og korrupsjon, men mye av det, kanskje mer enn vi liker å innrømme, har å gjøre med oss. Jeg sier ikke dette fordi at jeg ønsker at folk her skal gå rundt med dårlig samvittighet, men jeg mener det er viktig å få frem fordeling av ressurser på den politiske dagsorden. 

Det at personer som Bill Gates har tjent seg søkkrike, er i utgangspunktet ikke et problem, men det er en skremmende utvikling når vi ser at de rike stadig blir rikere, mens vi andre stadig blir fattigere. Ved årsskiftet kom det fram at verdens 8 rikeste eier mer enn de fattigste 3,5 milliardene.  Det gjør meg bekymret. 

På noen områder går verden fremover, men selv om ikke Skårnes liker det, har vi fortsatt en lang vei igjen å gå. Aldri før har så mange mennesker vært på flukt, antallet har nå steget til over 65 millioner. 768 millioner mangler tilgang på rent drikkevann og 2,4 milliarder mennesker mangler tilgang på grunnleggende sanitære forhold. 

Det er lett å påstå at verden ikke er så ille når man er en hvit privilegert mann som bor i verdens rikeste land, men realiteten, for den absolutte majoriteten, er en helt annen. 

Idun Fjeld
leder, Os AUF

Fleire saker

bilde-midtsiden

Legg 17,5 km med kabel

27. mars 2017

Denne arbeidsbåten kom til Os i dag - for å gjera internett betre og tryggare på Tysnes.

bilde-midtsiden

Gang- og sykkelveg heilt i skodda

27. mars 2017

Kommunen prioriterer trygging av Hatvikvegen på topp, men slit med å få Statens vegvesen til å ta arbeidet med grunnavståing.

bilde-midtsiden

Tuva sparka seg til NM-sølv

27. mars 2017

Karate-NM i Bærum: Etter Tiril sitt gull og Carmen sin bronse laurdag, følgde Tuva, Armin og Benjamin opp med kvar sine medaljar søndag.

bilde-midtsiden

Rota vekk sigeren

27. mars 2017

Osherrane har berre seg sjølv å takke for at dei ikkje slo Sotra og tok tredjeplassen i 3. divisjon.

bilde-midtsiden

Os oldboys til nok ein finale

26. mars 2017

Her er spelande assistenttrenar Leif Erik Solbakken si fargerike skilding av Statoil Bergen Open - og av lagkameratane sine prestasjonar.

bilde-midtsiden

– Vinn som eit lag

26. mars 2017

Osdamene med fire av fire moglege poeng på austlandet etter solide 30-24 over Fram.

bilde-midtsiden

Osing vald etter kampvotering

26. mars 2017

Ketil Tømmernes frå Søfteland T&IL er vald til ny friidrettspresident etter kampvotering mot tidlegare president Tore Hordnes.