Lokal | 25. feb. 2014

Langturnus i eldreomsorgen

Leserinnlegg: Debatten om 13-timersvakter i eldreomsorgen raser etter at Fagforbundet avslo en søknad om dispensasjon fra arbeidsmiljøloven ved Ladegården sykehjem i Bergen.

Langturnus i eldreomsorgen
Hege Bjørnør frå Fagforbundet 153 Os. (Foto: KVB)
Kari M. Lyssandtirsdag 25. feb. 2014 14:17

Styret i Fagforbundet Os ønsker å påpeke, at regjeringen ønsker det de kaller en «oppmykning» av arbeidsmiljøloven. En slik «oppmykning» vil innebære endringer blant annet når det gjelder gjennomsnittsberegning av arbeidstid, alternative turnus ordninger og uttak av overtid.

Det er nok et godt retorisk grep å hevde at lokale fagforeninger blir overkjørt av sentrale organer. Når det er aksept for en «oppmykning» av gjeldene lov man ønsker å fremme.

Sannheten når det gjelder Ladegården sykehjem, er at avslaget på den aktuelle søknaden er helt i samsvar med hva Fagforbundet Bergenhus har ønsket og ment hele tiden, så det stemmer ikke at lokal fagforening er overkjørt av sentrale organer i denne saken.

Fagforbundet slo fast på sitt landsmøte i november at Fagforbundets politikk er å verne normalarbeidsdagen. Av mer enn1000 innsendte forslag, var det ingen ønsker om endring til langvakter, andre metoder for gjennomsnitts beregning av turnus eller noe krav om svekkelse av Fagforbundets medbestemmelse i forhold til medlemmenes arbeidstid.

Landsmøte er Fagforbundets øverste organ, alle medlemmer og fagforeninger har mulighet til å komme med innspill til landsmøte. Når det ikke kom noen ønsker om endring av dagens arbeidsmiljølov, er dette et tydelig signal om at flertallet av våre medlemmer ikke ønsker en «oppmykning» av arbeidsmiljøloven.

En vernelov

Arbeidsmiljøloven er en vernelov og setter grenser for normalarbeidsdagen. Arbeidstilsynet kan godkjenne arbeidstid opptil 13 timer daglig.

Arbeidsdager lenger enn dette godkjennes av arbeidstagerorganisasjonene sentralt.

Sentral godkjenning av arbeidsdager over 13 timer er ikke en overkjøring av lokale tillitsvalgte og fagforeninger.

Både tillitsvalgte og lokale fagforeninger uttaler seg og blir hørt i prosessen rundt godkjenning av langturnuser. Våre plasstilitsvalgte er en del av den turnusen de er med på å lage og godkjenne, ofte ser vi at de tillitsvalgte utsettes for sterk press fra arbeidsgiver når det kommer til utarbeidelse av turnus.

Fagforbundet ønsker å verne sine tillitsvalgte mot dette presset, derfor ønsker vi at behandling av slike søknader skal løftes vekk fra den tillitsvalgtes arbeidsplass, men selvfølgelig blir de hørt.

Det er de tillitsvalgte som kjenner arbeidsplassen, uten disse har hverken lokal eller sentral fagforening den nødvendige kunnskapen som skal til for å behandle en dispensasjons søknad.

90 % godkjennes

Fagforbundet godkjente i fjor 90 % av alle søknader som omfattet avvik fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Ett av kravene for å få en slik søknad godkjent er at arbeidet det søkes om dispensasjon for skal være av passiv art.

På Ladegården var det lagt opp til helgebemanning, altså lavest mulig bemanning, to halvtimes pauser i løpet av 13 timer og ordinær drift av avdelingen.

Fagforbundet Os har sett at lange vakter innenfor PU, psykiatri og rusomsorg fungerer godt både for brukere og ansatte.

At dette fungerer innen for en del av helsevesenet betyr ikke at det automatisk lar seg overføre til alle områder.

Fagforbundet Os mener derfor at dagens arbeidsmiljølov fungerer godt og ser ingen grunn til en «oppmykning» som på sikt gir arbeidsgiver rett til å styre våre medlemmers liv uten at disse blir hørt.

Styret i Fagforbundet 153 Os

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.