Lokal | 16. juli 2014

Ta godt vare på sommerdrømmen

Kronikk, Endre Ytreland, Redningsselskapet: Gode forberedelser kan gi gode båtturer.

Ta godt vare på sommerdrømmen
Erlend Ytreland er daglig leder i Redningsselskapet, Hordaland. Her illustrert ved redningsskøyta Kristian Gerhard Jebsen (foto: Andris Hamre)
Andris Hamreonsdag 16. juli 2014 06:53

Båten ligger fortøyd til et svaberg og nikker og napper store JA! Den uendelige lengselen etter de varmende solnedgangene, en inviterende latter fra en du er glad i. Vinglasset som blinker vaklende på et svaberg et sted i skjærgården. Orange unger som fisker krabber fra berget det varme. Vi er midt i sommeren, midt i drømmen.

En flott sommer er ingen klisje. Enten vi er på stranden, et varmende svaberg, ved et fjellvann, eller om bord i en båt. Størrelsen eller stedet er egentlig underordnet. Vi kan oppleve like mye glede på en flytemadrass, i en robåt, som i en cabincruiser på 40 fot. Det som uansett er viktig for opplevelsen, er at du samtidig føler deg trygg i omgivelsene. Her kan du velge å stole på andre. Vi i Redningsselskapet er opptatt av at du som bruker av båt og skjærgård heller tar litt grep om dette selv.

Det handler ikke bestandig bare om å ha på vest, det kan likegodt handle om å skape et godt miljø rundt seg selv. Godt sjømannskap viser man ved å ta hensyn til det svakeste leddet om bord. Vår erfaring er at jo tryggere alle om bord i en båt faktisk er, jo bedre blir opplevelsene fordi man kan bruke tiden på å la sansene nyte i stedet for å være redd. Ofte kan turen i land være like viktig som en lang krysning til havs. Sjekk opp de lokale tilbudene, og ofte kan et besøk på en burgersjappe, eller en busstur til et kjøpesenter gjøre susen for de yngste.

Barn er av natur rastløse, det betyr at lange strekninger tilsjøs kan by på egne utfordringer for de yngste om bord. iPad og andre elektroniske barnevakter er vel og bra, men innvolvering i kartlesing og navigasjon kan også være en vikitg syssel for de yngste. Knutekonkurranser og sjøquizer, med is i neste havn som premie, kan også virke særdeles motiverende. Samtidig lærer man jo i et miljø som er egnet for det.

Vi skal være forsiktige med å innvadere intimsonen til folk, men samlivet kan også by på utfordringer når man tilbringer mange dager sammen på små flater. Et godt råd er å snakke om disse utfordringene før de blir et kjempeproblem og båtturen blir noe man ikke ønsker å gjenta. En samlivsspesialist sa en gang om dette temaet relatert til båtferier, at vær flink å låne bort barna til naboen for noen timer. Gi dem gjerne et lite blunk når du generøst byr på dine barn som lekekamerater. Vi prøver bare å si at det er viktig med litt voksentid også, spesielt om storfamilien lever trangt. En natt på hotell med svømmebasseng kan også gi et kjærkomment avbrekk om regnet skulle hilse på, eller byssematen ble litt mer ensidig enn planlagt.

Når man først er i gang, er det viktig å vite at godt renhold, litt ryddighet og gjennomgang av noen sikkerhetdetaljer er viktig for kosen og tryggheten. At man skaper noen forutsetninger som er litt mer håndfaste enn de man har hjemme, behøver ikke å oppfattes negativt. Igjen er det snakk om hvordan man forplikter resten av mannskapet. Skipperens ord er lov heter det.

Riktig i sammehenger der man står i alvorlige situasjoner, men man kan komme veldig langt med enkle rutier og fordeling av ansvar også.

Gode råd for en tryggere båtsommer:

  • Sørg for at båt og motor har fått en skikkelig service før du legger avgårde på fjorden.
  • Sjekk gassanlegg og brannfarlige innstallasjoner om bord.
  • En reservekanne med drivstoff kan redde ferien.
  • Ha alltid vesten på når du er underveis.
  • Avpass farten etter forholdene. Sjekk lokale fartsgrenser.
  • Ankerdrammen nytes best når båten ligger fortøyd. Alkohol og båtkjøring går dårlig sammen.
  • Sørg for at du har Redningsselskapets nye sikkerhets APP i tillegg til oppdaterte papirkart.
  • Med en VHF-radio om bord, vil du alltid kunne nå Kystradioen eller båter i nærheten.
  • Sørg for at flere av familiens medlemmer kjenner til hvordan båten fungerer. Bruk ledig tid til å leke litt sikkerhetsdrill. Dette engasjerer både store og små.
  • Lag en båtquiz med enkle spørsmål som fanger opp alt fra dyrelivet på kysten til hva en VHF radio kan brukes til.
  • Det skjer mye spennende i land. Sjekk ut de lokale tilbudene, eller skap noe selv.

Endre Ytreland
Daglig leder
Redningsselskapet Hordaland

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.