(Ill. foto: Kjetil Vasby Bruarøy)

Vi klarer oss best uten bro

Lesarinnlegg: Hvorfor kan vi ikke la oss bevare Os, eller den nå nye Bjørnafjorden kommune, som en vakker bygd?

Av: Kjetil Vasby Bruarøy

Flere av disse tanker er allerede ytret, men tenker det er viktig med litt repetisjon iblant ...

Må vår vakre bygd omgjøres til industri og motorvei i likhet med Åsane? Jeg forstår at industri og næring må man ha, men denne motorveien over fjorden forstår jeg ikke hvordan skal gagne verken Os eller Bergen noe bedre enn hva fergene per i dag klarer.

Bergen vil også få mer trafikk til sentrum, noe de av miljøhensyn ikke bør ha. Og her sier Statens veivesen at tunnel under byen ikke lar seg gjøre. Da blir trafikken gående i dagens lys, gjennom sentrum som før.

Videre tenker jeg at turistnæringen er noe Os kommune kanskje burde vurdere å satse mer på, og nå som vi blir en Bjørnafjorden kommune ville det vært flott med en hyggelig trasé for turister med bil eller tog langs fjorden, hvor de kan kjøre av å møte norsk kultur, ikke sitte på en buss på en bro og i tunnel. Turistene sier jo at det i Norge er for mange tunneler allerede.

Det er nevnt at en slik bro kan få konsekvenser for fisken i fjorden. Er ikke fisken noe vi i Os og Fusa satser på allerede? Og bør vi ikke da verne om fisken vår?

Videre er det forferdelig å tenke på at milliarder som kunne vært brukt på å gjøre eksisterende veier i Norge trygge og gode å kjøre på (Bergen - Voss for å ta ett eksempel) heller skal brukes på én bro og tunnel.

Hvem skal ha glede av denne broen? Osinger? Vi får jo ny vei til Lagunen om et par år så broen er ikke for oss. For oljenæringens kontorer på Kokstad? De klarte seg fint uten før, og olje er kanskje ikke fremtiden for Norge likevel (dessverre). For Lyseparkens næring? De klarer seg, i likhet med Kokstad, også fint med ferger som før.

Er broen for langtransport? Vil de egentlig ønske å benytte den når den blir så dyr å bruke?

For å komme raskere til Trondheim? Vel, når drar man til Trondheim? Og de minuttene man sparer over fjorden, får man igjen ved å stå i kø i Bergen. Kan man ikke da heller se verdien av å bruke noen ekstra minutter hvis det skaper og bevarer noe mer av verdi?

En skikkelig vei gjennom Fusa ville kunne åpnet for at man i den nye Bjørnafjorden kommunen ville fått flere steder å bosette seg. Det vil også føre med seg flere steder for ulike typer næring (for eksempel turisme, næring, jordbruk), og videre skape flere muligheter for arbeidsplasser.

Og det er masse flere gode argumenter som har kommet frem underveis i prosessen.

Og sist, men ikke minst, ta vare på rekreasjonsområdet i Søre Øyane krinsen -Kobbavågen. Det blir flittig brukt av båtfolk fra hele kommunen og nabokommunene, og er en stor naturverdi!

En slik perle bør man verne om!!!

Med vennlig hilsen
Rebecca Hoff Vangsnes

Fleire saker

bilde-midtsiden

Oppdaga ulovleg garn

17. januar 2017

Oppsynsmann er varsla etter at det blei oppdaga flytegarn i fredningssona utanfor Oselvo.

bilde-midtsiden

94 år gamal jernvare legg ned

17. januar 2017

S Tvedt vil avvikla 2 av 3 butikkar: – Det er noko vi har vurdert lenge, men det var ei veldig tung avgjerd, seier Tove Tvedt Skarstein.

bilde-midtsiden

– Vi skal laga fest

17. januar 2017

Det blir eksplosivt og svett når Sondre Lerche startar verdsturneen i Oseana laurdag. – Vi skal spele så publikum kjenner det på kroppen, lover...

bilde-midtsiden

Desidert størst i Noreg

17. januar 2017

Bygdekinoen på Oseana vaks med 14,4% får 2015 til 2016 og er dobbelt så stor som neste på lista.

bilde-midtsiden

Debuterer på heimebane

17. januar 2017

J16 Os/Nore Neset debuterer i helga på heimebane i den nasjonale Bringserien mot Gneist og HK Rygge.

bilde-midtsiden

Godkjente to nye utbyggingsfelt

17. januar 2017

Mandag holdt Søviknes innlegg på Solamøtet, i dag godkjente departementet to felt med til sammen 68 millioner fat olje og gass.

bilde-midtsiden

Vaksen mann dømt for køyring i rus

17. januar 2017

Han hadde tatt både rivotril og amfetamin før han blei stoppa av politiet. Tre månadar seinare blei han tatt med 61 tablettar.

bilde-midtsiden

Ti sider om Carr sitt hus

16. januar 2017

Interiørdesigner Yolandi Carr frå Os deler ut tips og inspirasjon over ti sider i siste Bonytt.