Lokal | 23. nov. 2016

– Denne lutefisken bør du servera til ungane

Tom Fossengen førebur festmiddag til Os Fritidsfiskarlag, og byr på ein beinfri og mild type lutefisk han meiner fleire bør prøva.

– Denne lutefisken bør du servera til ungane
Lutefisk av ytrefilet av klippfisk er kvitare, mildare og skinn- og beinfri. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyonsdag 23. nov. 2016 08:45

Bildeserie:

– Bruk rikeleg med salt, så får du ut vatnet, anbefalar Fossengen. (Foto: KVB)
– Bruk rikeleg med salt, så får du ut vatnet, anbefalar Fossengen. (Foto: KVB)
Tom Fossengen skal laga mat til Os Fritidsfiskarlag sin årlege lutefiskmiddag. (Foto: KVB)
Tom Fossengen skal laga mat til Os Fritidsfiskarlag sin årlege lutefiskmiddag. (Foto: KVB)
1 av 2
– Bruk rikeleg med salt, så får du ut vatnet, anbefalar Fossengen. (Foto: KVB)
Tom Fossengen skal laga mat til Os Fritidsfiskarlag sin årlege lutefiskmiddag. (Foto: KVB)

Os Fritidsfiskarlag (Os Småfiskarlag skifta namn førre vinter) sin årlege lutefiskmiddag er fullsett kvart år.

– Enkelte tar kontakt allereie i januar for å sikra seg ein av dei 80-90 plassane i Kløvertun, der vi et, drikk, syng og høyrer kåseri frå laget sitt einaste æresmedlem, grunnleggar Jimmy Øvredal.

Den erfarne hotellmannen Tom Fossengen, som etter 30 år i leiinga i SAS/Radisson for 14-15 år sidan pensjonerte seg og flytta til Os, er styremedlem og «stuert» under festmiddagen, som i år finn stad onsdag 7. desember.

– I år skal eg prøva noko nytt, lutefisk av klippfisk i staden for tørrfisk, og smaksprøvane eg har fått frå Norice Seafood og Viking Seafood fekk meg til å tenkja at dette kunne vera ein fin inngang for dei som framleis trur dei ikkje liker lutefisk.

– Ta tradisjonen vidare

– Lutefisk av klippfisk er noko dei dreiv med i Ålesund-området allereie på 1700-talet. No har desse produsentane laga lutefisk av gourmet-torsk, og varene blir selte av eit utval spesialforretningar i Bergen, men òg i minst éin daglegvare i Os, fortel Fossengen.

Fisken er skinn- og beinfri og mild i smaken.

– Eg har inntrykk av at mange er opptatt av tradisjonar når det er jul. Då bør dei òg ta fisketradisjonane med seg.

Trudde du at det var trendy å eta lutefisk?

– Lutefisken er kanskje ein av dei matrettane som vi har spist aller lengst her i landet, har kjemiker, magister i etnologi og foredragshaldar Astri Riddervold sagt til forskning.no.

I katolsk tid var det påbod om å eta fisk som julemiddag.

Raus med saltet

Lutefisken av klippfisk er laga av ryggfileten på torsken, er kjøttfullt og kvitare enn lutefisk av tørrfisk.

– Både fisken og tilbehøret er lett å laga, men hugs å ta nok salt over fiskefiletane.

– Her drysser du ikkje, du tømmer på eit tjukt dekke av salt. Då driv du ut vatnet og får faste, fine kjøttstykker, anbefalar Fossengen.

Han ser fram til å servera fritidsfiskarane julemat.

– Det er eit aktiv lag av hyggelege folk. Vi har det sosialt saman to gongar i veka, med samling i Oselvarnaustet, der folk bøter garn, deler fiskehistoriar og hjelper kvarandre. Det er berre til å melda seg inn, så kanskje er du heldig og får plass til middagen i 2017!

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.