Asle Olsen, nestleiar i Os SV. (Privat foto)
Asle Olsen, nestleiar i Os SV. (Privat foto)

Et ja til ACER mot folks vilje er en skandale

Lesarinnlegg: Vis din misnøye - meld deg ut!

Kjetil Vasby Bruarøy
23. mars 2018 - 8:55

Så har det blitt stemt over ACER. Regjeringen, bestående av Frp, H og V, fikk støtte av AP og MDG og dermed ble det et ja. Jeg tror det aldri før har blitt inngått en avtale som er imot en så stor andel av befolkningens vilje som hva vi er vitne til nå med ACER.

Under 10 % av befolkningen støtter ACER, men likevel så valgte våre folkevalgte å si ja. Hvordan er det mulig? Sannheten er at det ikke burde være det, spesielt med tanke på hva partiene selv sier de står for. 

Litt om ACER

Hvilken konsekvenser har et ja til ACER? Ved spørsmål om tilgang til kraftinfrastruktur over landegrensene når landene ikke blir enige vil ACER avgjøre saken. Frp ønsker også å gi vekk kontrollen over oppgaver som i dag utføres av NVE. Dette skal gjøres på en finurlig måte, slik at man unngår grunnlovens krav om 3/4 dels flertall i Stortinget når man skal avgi selvråderett.

• Bergens Tidende: Her er et forsøk på å forstå hva det hele handler om

Man skal opprette et eget forvaltningsorgan, den såkalte Reguleringsmyndigheten for energi (RME), som ikke vil styres politisk i Norge. RME blir styrt av ACER, men siden det er en egen myndighet i Norge så mener altså politikerne at man ikke har avgitt selvråderett, selv om avgjørelsen altså tas av ACER og RME sin jobb bare er å innføre det som ACER vedtar.

Partiene som sier ja 

Vi har et parti i regjering som hevder de snakker for grasrota og ikke er en del av «eliten». Dette partiet snakker høyt om hvor viktig det er med selvstyre (noe jeg er helt enig i at er viktig) og at folk flest skal være nær makten.

Likevel så velger altså FrP, med Terje Søviknes i spissen som minister for det aktuelle departementet, å anbefale å avsi enda litt selvråderett til Brussel. Altså, flytte makten enda lengre vekk fra folk flest, stikk i strid med hva de sier de står for og stikk i strid med deres egne velgere sine ønsker! Og det er ikke første gang siden de fikk plass i regjering at de har gitt vekk selvråderetten.

La oss ikke glemme at de også har flyttet makt til EU sitt finanstilsyn nylig. Nå må folk våkne og se hva partiet faktisk står for.

At Høyre og Venstre er for dette er derimot mindre overraskende. Riktignok har de prøvd å fremstå mer som et parti for vanlige folk de siste par årene, men de har alltid vært, og er fortsatt, et parti for eliten. Forhåpentligvis ser flere dette etter hvert som de endrer samfunnet til det verre for folk flest ved å gi oss dårligere velferdstilbud, dårligere arbeidsmiljølov, lavere skatt for de rike men ikke folk flest, osv. Ingen overraskelse at de er for ACER, da det er høyrepolitikk, selv om under 10% av befolkningen er det.

Det partiet som skuffer meg mest når det gjelder ACER er imidlertid Arbeiderpartiet. Partiet som skal lytte til fagbevegelsen og arbeiderne, men hvor ledelsen fremstår som totalt døv i denne saken. Grasrota, mer eller mindre samtlige fagforeninger og flere fylkeslag har sagt klart ifra om hva de mener, men stortingspolitikerne til Arbeiderpartiet har ikke lyttet.
De eneste av partiene over sperregrensen som stemte nei til ACER er SV, KrF og SP. De velger å høre på folket, slik alle partiene burde gjøre når det er så klart hva folket ønsker.

Vis deres misnøye - meld dere ut!

Hva bør velgerne gjøre for å vise sin misnøye med denne avgjørelsen? Det er for lenge til neste valg så å vente til da vil ikke vise partiene klart nok hvorfor de mister stemmer, derfor er den mest effektive måten å vise sin misnøye å melde seg ut i protest og heller melde seg inn i et av partiene som har vist klart at de faktisk hører på sine egne velgere, SV, SP eller KrF.

Ønsker man at politikerne faktisk skal høre på folket så må det få klare og tydelige konsekvenser når de velger å ikke gjøre det. Så jeg vil anbefale alle som er misfornøyd med et ja til ACER om å sette seg inn i hva disse tre partiene står for ellers og velg det som passer best for deg. 

Asle Olsen 
Nestleder i Os SV