Hva har rockeklubben gjort galt?
Lesarinnlegg, Pål Hægland: Dessverre ser det ut som om noen har mistet helt gangsynet i debatten om Fjellheim.
Hva har egentlig Os Rockeklubb gjort galt?
Det har den siste tiden vært mange «sterke» reaksjoner, ja sågar forbauselse og – vil jeg anta – vantro over at Os Rockeklubb (heretter kalt ORK) valgte å gå inn for å støtte de allerede fastlagte premisser for Fjellheims videre skjebne. Det har heller ikke manglet på sterke reaksjoner, verken i debattfeltene på nettavisen Midtsiden eller i Os & Fusa-posten (heretter kalt OFP).
Hvorfor lage et stort vesen?
Dessverre ser det ut som om noen har mistet helt gangsynet, og jeg aner en viss undertone av bitterhet i en del av innleggene. Det mange henger seg opp i er betegnelsen «kulturell tungvekter», som ble brukt i innlegget fra ORK (Midtsiden, 9.11.2012/OFP, 10.11.2012).
En god del av de som er ‘forbauset’ virker kjappe med å dekreditere ORKs rolle som kulturaktør i Os kommune.
For eksempel Ingun Meiler, som i et leserinnlegg (Midtsiden 12.11.2012/OFP 14.11.2012) skriver «noen skriver ‘pussige‘ saker i avisene: F. eks. Os Rockeklubb som mener de ‘er en kulturell tungvekter‘ i Os!!? Det er jo bra å ha selvtillit».
Dette følges opp av en kommentar på nettavisens debattfelt, der et av medlemmene i Aksjonsgruppen Bevar Fjellheim (heretter kalt ABF), Karin Daviknes, hevder hun «har aldri sett på de som noen tungvektere i os kulturliv». Nei vel, det er helt ok at verken Meiler eller Daviknes ser på ORK som en ‘tungvekter’, men jeg finner det noe underlig at man da velger å hisse seg så mye opp over at klubben ikke støtter deres sak.
Dersom ORK ikke er så viktige, hvorfor er det da nødvendig å gjøre et så stort vesen ut av det?
En – etter ABFs syn – liten og ubetydelig aktør i kulturlivet ytrer seg, men siden de – igjen, etter ABFs syn – ikke er så viktige, så teller vel ikke meningen deres så veldig mye?
Før jeg går videre vil jeg presisere at jeg ytrer meg som privatperson her. Mitt innlegg er ikke et ‘bestillingsverk’ fra noen som helst, ei er det heller ikke et ‘partipolitisk farget’ synspunkt. Jeg skriver dette fordi jeg tror på at man støtter opp om sine venner, og som venn av ORK kan jeg ikke sitte stille og se på at klubben får så mye urettmessig kritikk fra så mange hold.
Det må også presiseres at jeg var styremedlem i klubben frem til 2009, men siden den gang har jeg ikke hatt noen form for beslutningsmyndighet i ORK. Jeg har heller aldri vært involvert i prosessen Oseana v Fjellheim.
Større enn man tror
Om jeg ikke vil bruke betegnelsen ‘kulturell tungvekter’ på ORK, så føler jeg likevel at klubben har langt mer å fare med enn det dens meningsmotstandere faktisk vil ha opinionen til å tro. Klubben har holdt det gående siden 1980, og leverte gjennom alle år konsertopplevelser osingene ikke fikk andre steder i bygda. Osrocken i Fjellheim (ja, klubben har alltid hatt en tett tilknytning til Fjellheim) er det – for å bruke ett av kjerneuttrykkene til ABF – veldig mange osinger i 30-40-årsalderen som har et kjært minne fra.
Klubben delte seg så inn i to ‘fraksjoner’, med Os Rock Klubb på den ene siden - som øvde i det gamle transformatorbygget i Stegen (der blant annet Immortal, ett av de mest kjente norske bandene øvde) – og Teigenkjelleren rockeklubb på den andre siden. Jeg var selv sterkt involvert i Teigenkjelleren, og vi klarte – takket være god dugnadsånd og støtte fra Os kyrkjelyd og Os kommune – å gjøre det gamle Teigenhuset om til et meget bra øvingslokale. Blant annet hadde bandet Furia sitt utspring fra Teigenhuset.
Etter hvert ble det bestemt at huset skulle rives, og de samme ildsjelene bestemte seg vinteren 2002 for å stifte nye Os Rockeklubb. Klubben fikk sitt første lokale i et naust i Hamnevegen, før turen endte i ‘bomberommet’ på Kuventræ. Alt dette kom til utelukkende fra god, gammeldags dugnadsånd og en dyptpløyende kjærlighet til musikk. Det nåværende lokalet er meget bra, og klubben har en meget god teknisk utstyrspark og god kompetanse på dette feltet. Denne har kommet til fra medlemmenes egen lomme, medlemskontigent, samt inntekter fra ulike konserter klubben arrangerte på ulike steder i Os (ikke så ofte i Fjellheim denne gangen). I tillegg ble dette finansiert av regionale tilskuddsordninger. Man skulle ikke bare være et øvingslokale, men også en viktig aktør i kulturbildet.
ORK leverer et produkt det har vist seg at mange ønsker, nemlig gode musikkopplevelser. At osinger ikke får nok av denne type konserter, er den glimrende Rock N LoL-festivalen på Søfteland et synlig bevis på. En festival som regnes som en av landets beste av sin type, med et publikum som kan matche de aller fleste hva entusiasme angår.
Glem heller ikke at ORK i februar 2011 tok et fantastisk farvel med Fjellheim med en 30-årsfeiring som fylte lokalet til randen (Midtsiden, 6.2.2011). Et verdig farvel med en gammel traver og venn. Og i lys av dette er det utrolig trist å se karakteristikkene som nå hagler mot dem.
Klubben leverer disse produktene – og holder seg flytende – ved hjelp av den tidligere nevnte dugnadsånden. Den kommunale støtten er langt mindre enn hva for eksempel korps mottar fra Os kommune, men man får det til å gå rundt uansett. Dette er veldokumentert, og lett tilgjengelig fra kommunens side.
Det må være lov å være uenige
At klubben nå angripes fra flere kanter, og dens ledelse tilegnes meninger og tilhørigheter den strengt tatt aldri har gitt uttrykk for, synes jeg bare er trist å lese om. Det har sågar – riktignok ikke fra noen av de navngitte medlemmene av ABF – blitt antydet at ORK har «dolket aksjonsgruppen», og at beslutningen om at de støtter de allerede politiske føringene for Fjellheim (Midtsiden, 9.11.2012) har et «klart politisk partsinnhold».
Ja, det spekuleres til og med om en «skjult agenda som er styrt av høyere makter i kommunen» (Midtsiden, 9.11.2012).
Og begrunnelsen for slike konspiratoriske utsagn? At lederen i klubben er ansatt i Os kommune? Om det er på dette nivået debatten legger seg, så synes jeg noen og enhver har forvillet seg langt utenfor stien. Jeg håper og tror at ABF tar sterk avstand fra slike nedrige beskyldninger mot ORK, for slikt kan virkelig ikke passere uimotsagt.
Skal man først slenge ut slike konspirasjonsteorier, så må man sørge for å ha belegg for det også. Er det rimelig å anta at ansatte i teknisk etat, eller kanskje i skoler og barnehager, også sverger ‘lojalitet’ til den politiske majoritet? Man ser jo at dette blir for dumt.
Alt ORK har gjort er å gå ut med at de ikke finner det hensiktsmessig å bruke Fjellheim på grunn av for store produksjonstekniske utfordringer. De tar ikke noen part her, de ønsker bare ikke å gå videre med denne saken.
Så at et av ABFs medlemmer, Karin Daviknes, får «bakoversveis» over dette, skjønner jeg ikke.
Leder i ORK opplyste til henne (Midtsiden 13.11.2012) at saken skulle tas opp på et styremøte, noe det ble. ORK gikk så ut med sitt styrevedtak i media. Hvorfor dette skal være grunn til å få bakoversveis av, ser jeg ikke helt. Er det ikke lov å være uenige med ABF? Og om man så er det, hvorfor skal man da demoniseres på denne måten? Det er jo en helt vanlig demokratisk avgjørelse av én stemme i kulturlivet.
Hvem og hva?
De siste dagene har jeg brukt mye tid på å sette meg inn i ABF, blant annet gjennom den meget informative nettsiden deres. Jeg ser blant annet at man endelig har noen navn å knytte til gruppa, men jeg stusser over hvorfor man valgte å publisere medlemslisten først denne uka (uke 46).
En annen ting jeg har bitt meg merke i er at ABF hele tiden refererer til at det er «mange lag og organisasjoner» som ønsker å bruke Fjellheim, og som tydeligvis støtter denne gruppen.
Hvem er disse organisasjonene, og hvorfor hører man ikke noe fra dem?
Meg bekjent er den eneste gruppen som har ytret seg Os Turn Aerobic, som jo fant seg et nytt lokale på Os gymnas (Midtsiden, 3.6.2011). Snakker gruppen på vegne av mange lag og organisasjoner, og i så fall, hvorfor står ingen av disse frem?
Det nevnes i flere innlegg at en uttalelse fra Fremskrittspartiets representant Gustav Bahus (OFP, 7.3.2012), der han antyder utbedringskostnader opp mot 60-80 millioner kroner, er «skremselspropaganda» (OFP, 10.3.2012/26.5.2012). Nå skal det sies at tallet høres noe høyt ut, men jeg har ikke funnet et motregnestykke fra ABF, annet enn en antydning om at «det branntekniske som må ordnes kan gjøres kan bli gjort for en slikk og ingenting» (OFP, 18.8.2012). Jeg regner med at ‘en slikk og ingenting’ er noe mindre enn 60-80 millioner kroner, men jeg vil anta at vi likevel snakker om en sum som nok får kjøpt deg minst et flott kjøretøy.
Stiftelsen forteller i et ryddig innlegg fra Anders Hauge (Midtsiden, 1.6.2012) at de blant annet ønsker å kjøpe Fjellheim for en symbolsk sum av kr. 1,-, og at stiftelsen «Bevar Fjellheim» skal stå for driftskostnadene gjennom utleie av huset. Dette vil, ifølge stiftelsen, «løfte problemet frå dei gjeldstyngde skuldrene til kommunepolitikerne», og således – vil jeg anta – bedre kommunens allerede anstrengte økonomiske situasjon.
Her er det et regnestykke jeg ikke helt klarer å få på plass.
Kommunen budsjetterte i 2008, etter vedtak i kommunestyret, at Oseana skulle delfinansieres gjennom et salg av Fjellheim. Dette er informasjon som har vært lett tilgjengelig, og ikke noe som kommer som en overraskelse. Så hvorfor skulle det å selge huset for kr. 1,- lette på noen som helst gjeldsbyrde? Når man kjøper et nytt hus, så budsjetterer man som regel et salg av sitt gamle hus. Dette vet jo alle som har kjøpt eiendom.
Og vil leieinntektene kunne dekke driftskostnadene? Er det i så fall satt opp et budsjett for dette? Jeg vil tro at det å drifte Fjellheim koster mer enn ‘en slikk og ingenting’, både i strøm, vask og andre løpende utgifter. Om Os kommune slet med å få dette regnestykket til å gå opp, hvorfor skulle ABF klare det?
Så til mitt siste spørsmål: hva da med de mange ungdomshusene rundt om i krinsene? Søre Neset, Hegglandsdalen, Lekven, Lysefjorden? Kan ikke de ulike lag og organisasjoner bruke disse? Og forventer i så fall disse å få samme avtaler som Fjellheim eventuelt vil få?
Berømmelig
Det er bra med lokalt engasjement. Det trengs i en bygd som har vokst seg veldig stor. Så all ære til ABF som står på. Jeg tar ingen partier i denne saken, annet enn at jeg forsvarer mine venner i ORK mot urettmessige beskyldninger og karakteristikker. Hva som til slutt skjer med Fjellheim vil jeg sitte på sidelinja og følge med på, på samme måte som ORK med sitt innlegg signaliserer at de vil gjøre.
Det må være lov å være uenig med ABF uten at man skal bli beskyldt for alt fra å inneha et bestemt politisk syn, eller å handle på vegne av noen andre.
Det håper og tror jeg de aller fleste forstår.
Pål Hægland