Lokal | 17. mars 2011

Jeg – en lovbryter

LESARINNLEGG, Laila Reiertsen: Jeg legger meg flat, jeg tilstår: Jeg er en lovbryter. Jeg har brutt arbeidsmiljøloven.

Jeg – en lovbryter
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 17. mars 2011 08:14

Samfunnsdebatten i det siste har dreid seg mye om nettopp brudd på arbeidsmiljøloven hos både private som offentlige tilbydere av helse og omsorg. Det er overhodet ikke nytt at arbeidsmiljøloven blir brutt gjentatte ganger. Det er på tide å spørre om hva som er vitsen med deler av loven, slik den er utformet.

I mitt tidligere arbeid som sykepleier både i offentlig og privat virksomhet, må jeg bare innrømme at jeg har brutt loven flere ganger.

For hva gjør du etter å ha jobbet dine 35,5 timer når man kommer til ukeslutt, og sykemeldingene dumper inn ved arbeidsdagens ende? Spørsmålet blir hvem som bør eller kan ta vaktene i helgen, eller om det i hele tatt er noen som er tilgjengelig.

Pasientrettighetsloven sier at man har krav på nødvendig helsehjelp, noe som langt i fra er forenelig med arbeidsmiljøloven.

Se for deg en stresset avdeling på et sykehus ved 14-tiden en fredag ettermiddag. Avdelingslederen jobber iherdig med å få inn ansatte for helgen. Vikarer blir leid inn, men det er ikke nok. Da er turen kommet til dem som er så "uheldig" å være der. Og under fire øyne og et ”vær så snill”, så lar man seg gjerne overtale til jobbhelg igjen.

For mennesker som arbeider i helsevesenet, er det å vite at pasientene trenger deg, mye viktigere enn paragrafene i arbeidsmiljøloven. Derfor blir pasientene ofte ”vinneren” foran sykepleierens familieliv nok en helg.

Samfunnet er i endring, det må innrømmes. Mennesker arbeider annerledes, til andre tider, lengre vakter, i forskjellige turnuser sammenlignet med tidligere tider. Derfor bør arbeidsmiljøloven tilpasses.

En person i et omsorgsyrke tenker ikke på om man arbeider 40, 50 eller 60 timer i uken i spesielle tilfeller. For mange av dem er det nærmest et kall å utøve sin jobb til det beste for brukere og pasienter. Takken er at man kan bli straffet fordi man bryter arbeidsmiljøloven.

Samtidig som en økning av grunnbemanningen må på plass for at man skal kunne takle et visst sykefravær, bør arbeidsmiljøloven endres og moderniseres i takt med den tid og det samfunn vi lever i. Der bør det også være rom for enkeltmenneskets valg av arbeidstid.

Laila Marie Reiertsen (FrP)
Stortingsrepresentant

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Tilbod: 1 månad for 1 kr

No kan du lesa Midtsiden.no i 1 månad for kun 1 kr.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.