Lokal | 02. apr. 2011

Kommune i luksusfelle?

LESARINNLEGG, Lars Atle Skorpen (Os Ap): Er Os kommune i ferd med å gå i en kommunal ”luksusfelle”?

Kommune i luksusfelle?
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 02. apr. 2011 21:56

I programmet ”Luksusfellen” på TV blir seerne kjent med folk, ofte ung i alder, som er kommet alvorlig ut å kjøre i sin privatøkonomi. Høyt forbruk og høye faste kostnader, samlede kostnader som per måned er mer enn inntekten, er ofte felles nevner for deltagerne i programmene, som alle trenger ekstern eksperthjelp for å komme ut av fellen.

I kommunestyremøtet den 29. mars 2011 ble årsmeldingen for Os kommune lagt frem. Her kan det leses at gjelden til Os kommune (i praksis fellesgjeld for alle oss som bor her) er kommet opp i over kr 900 millioner.

Basert på budsjettet for år 2011 ser vi at den er på vei mot kr 1 milliard. Smak på det tallet. Kr 1 milliard i samlet gjeld på vegne av oss som bor i Os. Et enormt tall, uansett.

For alle praktiske formål er det ingen forskjell på din private gjeld og kommunal gjeld. Begge skal betales tilbake, med renter. Det betyr også at det er klokt å tilpasse størrelsen på gjelden til evnen vi har til å betale den tilbake, med renter.

Privat får vi høre av bankene at et lånenivå på ca 2,5 – 3 ganger brutto årslønn i samlet gjeld bør man ikke gå over. Dette inkluderer all gjeld, til bolig, studielån, bil, kredittkort, osv. En slik høy gjeldsgrad kan vi privat klare fordi vi i perioder kan sette av både 30 og 40 % av inntekten vår til renter og avdrag. Den muligheten har ikke kommunen.

Hvordan tror du det ville gå med skole og eldreomsorg og andre viktige kommunale tjenester, om 40 % av kommunebudsjettet gikk til rente og avdrag? Umulig tanke å tenke seg.

På nåværende gjeld, på over kr 900 millioner, betaler Os kommune i snitt ca 3,13 % rente, tilsvarende ca kr 28 millioner per år. En rente på ca 3,13 % er litt lavere rente enn det du og jeg får i banken. Det er naturlig, bl a siden risikoen med et lån til en kommune er lavere enn i privatmarkedet.

MEN, hvor går renten? Umulig å si nøyaktig selvsagt, men ingen tror den går nedover. Når ekspertene uttaler seg, om de er fra Norges Bank eller norsk finansnæring, går diskusjonen utelukkende på hvor høyt renten skal opp og hvor fort det skjer. Sentralbanksjefen uttalte nylig at alle låntagere må planlegge med en rente som er 2-3 ganger høyere enn i dag.

For Os kommune kan det bety en rentekostnad per år på mellom ca kr 60 – 90 millioner.

Smak på det tallet. Ubegripelig høyt beløp for de fleste av oss. Skummelt høyt når det i tillegg ser ut til at Os kommune i sine budsjetter, vedtatt av flertallet FrP/Høyre, IKKE tar høyde for å bygge opp de reservene alle må forstå at vi trenger, om vi både skal opprettholde gode kommunale tjenester og betale en høyere rente.

Enda verre blir det når vi også legger til at det må betales avdrag på denne gjelden. Setter vi avdragstiden til 30 år, skal det betales mer enn kr 30 millioner i avdrag, hvert år, i 30 år, før denne gjelden er borte. Og bort må den, ganske enkelt fordi kommunen er avhengig av å ta opp nye lån, for å dekke nye utfordringer i fremtiden.

Os kommune har en netto gjeld per innbygger, i følge opplysninger jeg har fra Statistisk Sentralbyrå, på kr 39 196,-. Dette er en høyere gjeld enn snitt gjelden for kommuner i Norge vi i kommunal sammenheng kan sammenligne oss med. Det er også mye høyere gjeld enn snittet for alle de andre kommunene i Hordaland og det er høyt over snitt gjeld for alle kommuner i landet. Mer gjeld hos oss, enn snittet for alle vi kan sammenligne oss med. Er det lurt? Nei, det er selvsagt ikke det. Ja, det finnes kommuner med høyere gjeld enn oss. Men hvilken trøst finner du i at naboen har høyere gjeld enn deg, når du strever med å få dekket dine kostnader til renter og avdrag på dine egne lån? Ingen trøst å hente der.

Om ikke Os kommune endrer sin gjeldsgrad til det bedre raskt, er vi garantert at det fort vil gå ut over viktige kommunale tjenester mange av kommunens innbyggere er avhengig av.

FrP og Høyre har hatt rent flertall i Os kommunestyre de siste 12 årene. Hva har de brukt dette flertallet til i disse 12 årene. Jo, de har bl a økt kommunens gjeld fra under kr 300 millioner til over kr 900 millioner. Bare de siste 6 årene er gjelden per innbygger gått opp med 100 %. På bare 6 år!

Du forstår sikkert at slik kan det ikke fortsette. I regi av FrP og Høyre er Os kommune med ene foten inne i ”luksusfellen” alt nå. Det er lite som skal til før fellen klapper sammen, og konsekvensene vil bli så store at mange innbyggere vil kjenne det godt.

Os Arbeiderparti legger opp til en reduksjon i gjeld per innbygger i årene som kommer, som forhåpentlig vil gi mindre negative utslag enn om FrP/Høyre får fortsette sin skremmende statistikk på dette området. Men kanskje er vi alt kommet så galt av sted allerede, at helt uten negative utslag kan det uansett ikke bli.

Den eneste måten Os Arbeiderparti kan klare dette på, er at du gir oss din stemmer ved valget, og forstår oss når vi sier at gjelden kan vi kun redusere ved å skille bedre mellom hva som er ”need to have” og hva som er ”nice to have” i årene som kommer.

Dagen etter at Os Arbeiderparti leder et nytt flertall i Os kommunestyre starter vi på denne jobben, for deg, sammen med deg. Ut av ”luksusfellen”, det må vi klare sammen.

Lars Atle Skorpen
Ordførerkandidat
Os Arbeiderparti

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Tilbod: 1 månad for 1 kr

No kan du lesa Midtsiden.no i 1 månad for kun 1 kr.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.