Lokal | 10. okt. 2017

Lærer naturens gang

Video: Ungane var med då ordføraren slakta lam.

Andris Hamretirsdag 10. okt. 2017 14:34

Bildeserie:

Saman naboane slakta ordførar Marie Bruarøy lam tysdag (foto: Andris Hamre)
Saman naboane slakta ordførar Marie Bruarøy lam tysdag (foto: Andris Hamre)
Nysgjerrige ungar ville gjerne hjelpa til (foto: Andris Hamre)
Nysgjerrige ungar ville gjerne hjelpa til (foto: Andris Hamre)
Også på kjøkenet når hjartet skulle førebuast for røyking (foto: Andris Hamre)
Også på kjøkenet når hjartet skulle førebuast for røyking (foto: Andris Hamre)
og tradisjonskost som blodpannekaker skulle lagast (foto: Andris Hamre)
og tradisjonskost som blodpannekaker skulle lagast (foto: Andris Hamre)
Ungane får vera med når levra skal takast hand om på kjøkenet (foto: Andris Hamre)
Ungane får vera med når levra skal takast hand om på kjøkenet (foto: Andris Hamre)
1 av 5
Saman naboane slakta ordførar Marie Bruarøy lam tysdag (foto: Andris Hamre)
Nysgjerrige ungar ville gjerne hjelpa til (foto: Andris Hamre)
Også på kjøkenet når hjartet skulle førebuast for røyking (foto: Andris Hamre)
og tradisjonskost som blodpannekaker skulle lagast (foto: Andris Hamre)
Ungane får vera med når levra skal takast hand om på kjøkenet (foto: Andris Hamre)

Ordførar Marie Lunde Bruarøy med familie og naboane har dei to siste åra hatt sauer gåande på bøen framfor husa i Øyane.

– Dei er fantastiske slåmaskiner og har teke kulturlandskapet tilbake og held det hevd. Det er fleire av naboane her ute som har lurt om det ikkje kan få låna dei til å rydda opp fleire plasser, fortel Marie Lunde Bruarøy om landskapet som er finare enn nokon gong.

Lærer anatomi og funksjonar

På hausten kjem den heilt naturleg prosessen at lamma må slaktast for å unngå innavl og for at maten skal komma på bordet.

– Vi tykkjer det er litt viktig at ungane får vera med på prosessen. Dei har ikkje vondt av å sjå kor maten kjem frå. Dei er med både på slakting og partering av dyr.

– I tillegg lærer dei seg jo både litt naturfag, biologi og heimkunnskap når vi held på. Vi snakkar om kva funksjon dei forskjellige delane av dyret har. Til dømes korleis levera er lammet sitt eige reinseanlegg, forklarar Bruarøy når Midtsiden får vera med på kjøkkenet for å førebu tradisjonskost som blodpannekaker saman med ho og ungane.

Heimelaga pinnekjøt

Dei tre familiane er i stor grad sjølvforskynte med fårekjøt.

– I år har vi fem lam som skal slaktast. Dei må takast no på hausten før vêrlamma blir kjønnsmodne.

– Kjøtet blir både salta, tørka og røykt. Levera blir nydeleg leverpostei og hjartet god spekemat når vi får røyka det. Vi får ikkje meir kortreist mat enn dette, og det har blitt heilt naturleg for ungane å eta den, sjølv om dei har har fått eit forhold til lamma gjennom sommaren.

– Dei har forstått at maten ikkje kjem ferdig plastpakka i butikken, men at det er dyr som blir slakta, avsluttar Bruarøy.

Også skinna tek dei vare på, men dei blir sendt til profesjonelle som behandlar dei før dei får dei tilbake.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.