Nå blir det vrakpant på båt

Båtbransjeforbundet hyller regjeringen: Vrakpant på 15.000 kroner er årets julegave til båtfolket og miljøet, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat.

Frå neste år kan det bli enklare å fornya «båtparken». (Ill. foto, Naustvågen på Halhjem: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 17. des. 2016 09:32

Regjeringen vedtok i statsbudsjettet for 2017 å gi tilskudd for vraking av fritidsbåter.

Dette skal gis som en betaling for avhending av båter til godkjent retursted på 15 000 kroner.

– Vrakpant er årets julegave til båtfolket og miljøet, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat, båtbransjeforbundet i Norge.

– Endelig har regjerningen vedtatt å ordne opp i problemene med gamle, utrangerte båter. Langs kysten ligger mange gamle båtvrak som forurenser miljøet. Dette ser vi frem til at skal ordnes opp i, sier Bergaas.

Uvisst hvordan det skal praktiseres

Båtbransjen har helt siden 1995 jobbet med å finne løsninger for hvordan man skal behandle utrangerte båter. Det har vært ulike forslag opp igjennom årene, og nå har regjeringen vedtatt å rydde opp i problemene ved å innføre vrakpant på fritidsbåter.

– Jeg vil gi en hyllest til regjeringen som før de innfører komplekse systemer og registre nå vil rydde opp i alt det som ligger langs kysten. Å starte med å innføre vrakpant på fritidsbåter er helt riktig. Det er mange båtkirkegårder langs kysten. Vi håper dette vil bidra til å renske opp i havnebasseng, strender og uteområder, sier Bergaas.

Hvordan ordningen i praksis skal innføres og praktiseres er ikke klart. Norboat er likefullt svært positiv til vedtaket.

– Nå er vedtaket besluttet og vi ser frem til å få mer kunnskap om hvordan dette er tenkt praktisert. Blir det slik vi ønsker, vil dette ha en stor positiv effekt både for båtfolket og miljøet, avslutter Bergaas.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Sommartilbod frå 5 kr
Få sommartilbodet

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.