Thorstein Skårnes (privat foto)

Når nettene blir lange...

Leserinnlegg: Når nettene blir lange, og byråkratiet setter inn.

Av: Lesarinnlegg

I helgen stilte vi klokken en time tilbake, og natten skulle i praksis blitt en time lengre. Slik ble det altså ikke for Catten og eier Bjarte Andersen i Os. Midtsiden kunne melde om at Helsedepartementet har sine retningslinjer for sommer/vintertid som ikke samsvarer med realiteten rundt verdensuret.

For når klokken stilles om til sommertid gjelder heller ikke uttrykket «ein skal ikkje sova bort sumarnatta», i det utestedene får en time mindre skjenking. I det tilfellet helt korrekt. På helsedirektoratet sine hjemmesider kan man lese veiledningen til skjenkereglene. Disse lyder som følger:

«Ved overgang til sommertid stilles klokken frem fra kl. 02.00 til kl. 03.00. Skjenkesteder som i henhold til bevillingen har skjenketid til kl. 02.00 eller senere, må stenge skjenkingen på det tidspunktet klokken stilles frem, dvs. kl. 02.00. Klokken er da 03.00 etter ny tid. Ved overgang til vintertid stilles klokken tilbake fra kl. 03.00 til kl. 02.00. I henhold til maksimaltidene vil skjenketiden til alle skjenkesteder ha utløpt kl. 03.00 (når klokken blir 03.00 første gang den natten), og den utvides derfor ikke med en ekstra time.»

Teksten til Helsedepartementet er feilaktig, og gir dermed begrenset omsetningsmuligheter i en bransje hvor både folk og lommebøker er like fraværende som Askepott sitt virkelige liv, før etter midtnatt. Dermed har den siste timen med servering enormt stor betydning for omsetning og resultatet til et utested.

Realiteten er som følgende: om sommeren slår klokken 01:59:59 før den på neste slag slår 03:00, mens når vi stiller om til vintertid slår klokken 02:00 på sitt neste slag når klokken er 02:59:59. Helsedepartementet går derfor imot verdensuret, når det er snakk om en ekstra time skjenking - samtidig som de følger klokken til punkt og prikke om sommeren. Det gjør at de riktig tar bort en time skjenking om sommeren, mens de feilaktig fjerner den ekstra timen om vinteren.

Dette er regler som bør endres til fordel utestedseiere med skjenkebevilling til klokken 03:00.

Thorstein Skårnes

Fleire saker