Arne Voll i Gjensidige ber deg passe på hvor du parkerer bilen i ferien (pressefoto)

Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

Gjensidige har gjennom flere år merket seg at norske bilturister på ferie i utlandet er ettertraktet mål for innbruddstyvene.

Av: Andris Hamre

Norske bileiere ble robbet for nesten 90 millioner kroner i fjor. En del av dette skjedde mens de var på bilferie.

- Biler med norske skilt mener vi er ekstra utsatt i utlandet. Tyvene vet at det høyst sannsynlig befinner seg noe å stjele i en fullpakket feriebil, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige. Statistikk fra Finans Norge, viser at antall bilinnbrudd har gått noe ned de siste årene, mens erstatningene øker. Dette skyldes at vi stadig har med oss mer verdifullt utstyr på bilferie mener Voll.

- Listen over ting vi pakker med oss på tur blir lengre og lengre. Nettbrett, kameraer, mobiltelefoner, PC’er, campingutstyr og sportsutstyr er lett omsettelige varer for tyvene, sier Voll i en pressemelding.

Tøm bilen før tyven gjør det

Forsikringsselskapet oppfordrer folk til å tømme bilen før de forlater den. Det skal lite til før tyvene slår inn ruten og rasker med seg det som ligger fremme.

- Vi har eksempler på at en plastikkpose eller liten sekk som har ligget synlig i bilen, har vært nok til at de knuser ruten. Å skjule ting med teppe eller jakke virker også ofte mot sin hensikt, sier Voll.

Mange bilferierende i Sverige

Gjensidige trekker frem storbyer og fornøyelsesparker i Sverige som en gjenganger på skademeldingsskjemaene.

- Sverige er nødvendigvis ikke verre enn andre steder, men det er dit de fleste av oss legger bilferien. Vær ekstra på vakt der det er mange biler parkert, og kameraovervåking er dessverre ingen garanti for at tyvene ikke slår til, sier Voll.

Liseberg i Gøteborg er en gjenganger hos forsikringsselskapet. Hver sommer finner mange bilen rundstjålet når de kommer tilbake fra en dag i fornøyelsesparken. Stockholm og Østersund er andre eksempel på hvor mange ferierende nordmenn tar turen.

Tips for å unngå tyveri fra bil:

1.   Sørg for at ting ikke ligger synlig fremme i bilen. Spesielt verdigjenstander bør legges i hanskerommet eller tas med når du forlater bilen. Det å dekke til gjenstander med jakker eller tepper virker ofte mot sin hensikt.

2.   Sjekk at bilen er låst og alle vinduer lukket. Ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen så tyvene kan se hva du har med. Innbruddstyvene følger ofte med på hva du gjør.

3.   Ikke ta turen innom fornøyelsesparken med fullpakket bil. Det er biler fulle av reisegods tyvene først og fremst er interesserte i.

4.   De fleste nyere biler har alarm. Hvis ikke kan dette installeres og kan være det som får tyven til å la din bil være i fred. Den gir også tyven dårligere tid.

Fleire saker