Tina II på vei mot mål og sammenlagt 1. plass. (Foto: S. Holm, Tina II)
Tina II på vei mot mål og sammenlagt 1. plass. (Foto: S. Holm, Tina II)

O2en fikk lite vind i år

Os Seilforening åpnet sesong med den årlige regattaen der en nyttårhilsen er startkontingenten.

Kjetil Vasby Bruarøy
10. april 2016 - 22:18

Lørdag var det tid for årets første regatta i Os Seilforening, den tradisjonsrike «O2en» i regi av Otto Hægland.

Denne regattaen åpnes ved å seile opp til båten til Otto med mannskapet på rekken og ønske godt nyttår! 

Åtte båter stilte til start.

Fra Strøneosen til Kolbeinshavn

Første legg går fra Strøneosen til Kolbeinshavn i Austevoll, her blir det en stopp med kaffe og mat.

Før var det her både butikk og kafe så vi fikk servert vafler og kaffi, men nå er alt stengt så vi måtte ha med oss mat og drikke.

Etter en koselig pause gikk siste legg tilbake til mål i Strøneosen igjen.

Årets utgave av regattaen var en fantastisk tur med svært lite vind, men med mye sol.

Marlin raskest på første etappe

Det var her viktig å finne det lille av vind som fantes på fjorden og holde fart i båten hele tiden, spinnakerne kom raskt opp etter start og med en skarp slør klarte de fleste båtene å komme seg over fjorden.

«Marlin» la en kurs lenger sør i fjorden fant noe vind ekstra der og en bedre kurs for spinnaker siste del inn mot Kolbeinshav. «Marlin» kom i mål etter 52 minutt, som første båt, tre minutt før «Tina II».

Så fulgte resten av båtene med noen minutters mellomrom, «Ina Kristine», «Stella», «Piano», «Skarven» og «Tussi».

Otto Hægland i sin «Tayo», som var startbåt, kom seg ikke ut fra start før vinden i Strøneosen var borte, og han slåst med nordgående strøm og måtte ty til «Jern genoaen» for å nå over til kaffien og ny start.

Stella og Tina II best på returen

Returen over fjorden var det nok veivalget som skilte båtene mest. «Stella» og «Tina II» valgte å ta en sørlig babord kurs ut i fjorden, de fleste andre la en styrbord nordlig kurs langs Austevoll.

Det var meldt at den svake vinden skulle dreie nordlig og spenningen var hvem som fikk den først. Her var det om å gjøre å holde fart i båten og trimme seilene riktig. Til tider seilte vi nesten helt uten vind, må en da slå så stopper båten helt opp og det er vanskelig å få vinden til å ta i seilene igjen. Vinden dreide mot nord og nordvest og økte litt, så det så vidt kunne sees på vannet.

Til slutt kunne vi heise spinnaker igjen og sette kursen direkte mot mål. Båtene som tok den sørlige kursen hadde nok vunnet terreng på dette og kanskje strømmen også var til litt hjelp.

«Tina for II», som har vokst 5 fot og heter nå «Tina II», hadde med litt mer stikk i skjøtene rundet «Stella» i le og kunne dermed gå i mål tre minutt før «Stella». Men med sitt høye rating tall holdt det bare til 2.plass på turen hjem også.

Deretter fulgte «Skarven» som også hadde seilt den sørlige kursen, så fulgte båtene som gikk nordover, «Tussi», «Ina Kristine» og «Marlin».  «Piano»  og «Tayo» miste vinden eller kanskje det var tålmodigheten.

Sammenlagt ble det seier til «Tina II» med to andreplasser.

(Se full resultatliste i bildeserien over)

Os Seilforening

 

Les meir om

Sport Segling