Russefeiring, samhold og gruppementalitet
Lesarinnlegg: Målet og normene for gruppen man er en del av, er noe man kan styre.
Under fjorårets russefeiring skrev jeg i et innlegg i BA: «Russefeiringen har eskalert ut av proporsjoner fra tiden da jeg var hovedrussepresident i Bergen.»
Jeg skrev også at «hovedansvaret ligger … hos foreldre rundt omkring som lukker både øyne og ører.» Dette ansvaret håper jeg foreldrene tar på alvor, men jeg håper også på at russen selv tar ansvar – både for seg selv og hverandre.
«Selv om du er russ så gjelder de samme lovene og reglene som for andre», sa politibetjent Kjetil Hansen da han snakket til Osrussen i forrige uke.
Dette er kanskje det viktigste budskapet politiet kan dele med russen. Selv om man trekker på seg en rød (eller blå) drakt, og skal feire 13 år skolegang, betyr det ikke at man kan, eller bør, endre adferd og innta en dårlig gruppementalitet.
For forskning viser at vi mennesker tar til oss og utvikler normer som regulerer samhandlingene når vi kommer inn i en gruppe som vi identifiserer oss med. Russedrakten er ment nettopp for å skape et samhold og en gruppementalitet. Sammen for et mål.
Målet og normene for gruppen man er en del av, kan man styre.
Hver og en av oss handler som et individ, selv om det kan være vanskelig å bryte med en gruppe. I 2015 brøt fire personer, iført russedrakt, seg inn i Atlanterhavsparken i Ålesund og stjal tre pingvinbabyer. Det medførte at pingvinene døde, og de fire fikk bøter og hadde ikke lenger en plettfri vandel (som kan være viktig for enkelte jobber og reiser).
Dette var resultatet av det som trolig skulle være en morsom spøk – der og da.
I 2015 var det også 11 voldtekter tilknyttet russefeiringen, og politiet frykter at det er større mørketall. En russebuss i Bergen måtte samme året feire russetiden uten venninnen, Ida Sandven, på grunn av uaktsom kjøring. Det er hvert eneste år tragiske historier tilknyttet russefeiringen.
I løpet av et par uker er det mye alkohol og festing. Det er mye oppmerksomhet fra både media og mennesker med forskjellige meninger om både russen og russefeiringen, som meg selv. Dette er likevel noe de fleste gleder seg til å være en del av. Bare husk at russen også har et ansvar for sine handlinger, for å rydde opp etter seg og for å skape gode eksempler for fremtiden. Enten de må minnes på det fra media, foreldre eller om de ser seg selv i speilet før man trekker på seg drakten om morgenen (eller litt ut på formiddagen).
Mitt ønske er ikke å ødelegge feiringen for russen. Heller tvert imot.
Mange av de minnene jeg har fra russetiden er minner for livet. Noen av de vennene jeg fikk under russefeiringen har jeg holdt kontakten med videre, samtidig som båndet mellom gode venner ble knyttet sterkere sammen i den perioden vi feiret.
Faktisk har min erfaring som hovedrussepresident vært noe jeg har skrevet med stolthet på CV-en. Det er derfor viktig å ta ansvar både for seg selv og for de man har rundt seg. At absolutt alle som er med på feiringen skal ha det gøy, og ha gode minner for livet. Med de beste ønsker vil jeg ønske årets russekull lykke til med russetiden.
Gjør det til en minnerik feiring.
Thorstein Skårnes
bareenmann.no