Anja gjør klar vinsjen for slag. Cesilie følger med (privat foto)

Segla med 10. klasse

Denne veka har 10. klassingane ved Nore Neset ungdomsskule fått innføring i seglkunsten. Sjå stor bildeserie og les om opplevinga.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Av: Andris Hamre

I et møte i Samarbeidsutvalget på Nore Neset kom ideen om å få til noen aktiviteter for elevene sammen med Os Seilforening.

Uke 24 ble dette en realitet og de fire 10. klassene, ca. 100 elever og 9 lærere, fikk sjansen til å teste seilingens gleder.

Os Seilforening stilte med 3 og 4 båter mandag, onsdag, torsdag og fredag til å ta elevene ut på fjorden. Hver klasse fikk en hel dag på sjøen.

«Magrugada» med Svein Larsen, «Brigten» med Harald Ingebrigtsen, «Ine» med Ole Morten Lom, «Violetta» med Trygve Birkeli og «Tina II» med Svein Skoglund fordelte dager og elever i mellom seg.

Fikk innføring

Elevene møtte opp kl. 09:00 og seilingen ble avsluttet kl. 14:00

Hver dag ble startet med litt lett teori, Velkommen som seiler, i klubbhuset hvor det ble gått igjennom begreper som styrbord – babord – lo – le , rett til veien og hvem som må holde avveien.

Navn som fall, skjøter, lik, lus og rev ble forklart hva de brukes til og ikke minst hvor viktig samarbeidet om bord er.

Så ble det gått igjennom sikkerhet om bord, vester og ev. redning om noen skulle falle over bord….

7-8 elever per båt

Elevene ble fordelt på båtene, 7 – 8 pr båt + lærere, skipperne gikk i gjennom utstyr og seil på båtene og så ble det kastet loss og lagt utpå fjorden.

Elevene fikk styre båten, heise storseil, rulle ut forseil og lære å trimme seilene riktig i forhold til vind og kurs under kyndig veiledning av skipperne.

Kartplotterne ble studert med kurslinjer, grunner, holmer og skjær. Det ble lest av fart over grunnen (SOG) mot hva loggen viste av fart gjennom vannet og dermed kunne de beregne strømmen på stedet.

Elevene som seilte båtene mandagen var nok de som var mest heldige med fin vind de krysset over til Austevoll og opp til Korsneset før kursen ble satt hjemover igjen i strålende sol.

Sol ble det onsdag, torsdag or fredag også men vinden var svak men litt seiling ble det og alle fikk prøve seg på roret og vinsjene i slagene.

Dyktige jenter 

Her var det mange dyktige seiler jenter og gutter som jobbet iherdig for å få båtene til å gå fortest mulig. Kanskje jentene var et hakk kvassere en guttene……

Elevene fikk tilbud om å være med i en ungdomsgruppe i Os Seilforening, her finnes flere joller som kan rigges opp til dette og de kan kanskje få bli med som mannskap på andre båter under regattaer.

 For oss i Os Seilforening var dette et svært hyggelig samarbeid med Nore Neset og elevene der, håper å kunne gjenta dette senere også. Fantastisk fin ungdom!

Om det er flere som ønsker å prøve seg sammen med oss er det bare å ta kontakt så får vi se hva vi kan få til.

Svein Skoglund
Os Seilforening

Fleire saker