Samferdsle | 20. okt. 2020

Skal lage digital bru over Bjørnafjorden

Sopra Steria er tildelt en kontrakt med en verdi på hele 18 millioner kroner.

Sopra Steria skal laga digital bru over Bjørnafjorden. (Foto: Statens vegvesen)
Ørjan Håland
Ørjan Hålandtirsdag 20. okt. 2020 08:05

Sopra Steria er tildelt kontrakten for å utvikle Bjørnafjorden Open Live Center (BOLC). Kontrakten har en verdi på 18 millioner kroner og prosjektet starter opp i høst. Målsetningen er å lansere BOLC-dashboard i slutten av juni 2021.

Den nye programvaren gjør det mulig å skape en digital tvilling til flytebroen over Bjørnafjorden. Den digitale tvillingen vil med sine grafer og fargekoder på en enkel måte vise statusen i prosjektet. Sopra Steria skal samarbeide med Geodata, Areo og COWI.

Teknologi kutter kostnader

Statens vegvesen har de siste årene kuttet kostnader i milliardklassen på vei- og utbyggingsprosjekter. En viktig del av arbeidet med å få kostnadene ned og nytten opp, er bruken av ny teknologi og digitalisering. Nå blir enda en innovativ løsning presentert, og som vil sikre at byggingen av verdens lengste flytebro får en dynamisk modellorientert plattform for prosjektstatus, og med det en redusert risiko i prosjektgjennomføringen.

– Vi leter alltid etter muligheter for å få kostnadene ned og nytten opp. Gjennom økt digitalisering og ved å ta i bruk ny teknologi, kan vi bli mer effektive, og ikke minst utvikle de gode løsningene som gir en merverdi for samfunnet og brukerne rundt oss, sier Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

Sopra Steria skal laga digital bru over Bjørnafjorden. (Foto: Statens vegvesen)

Status i sanntid

Den nye teknologien som vegdirektøren viser til, har fått navnet BOLC dashboard, og skal være et verktøy som med god treffsikkerhet viser utviklingen i de ulike delene av prosjektet.

– BOLC er en GIS/BIM-plattform som viser data i de forskjellige fasene i prosjektet visualisert i et dashboard, forteller Ann-Kristin Skarbøvig, direktør i Sopra Steria transportsektor.

Løsningen har som mål å gi prosjektdeltakerne et rollebasert dashboard som i sanntid viser status på blant annet HMS, kostnad, fremdrift og kvalitet.

– Alt dette visualiseres sammen med eller i selve broens prosjektmodell gjennom et skreddersydd dashboard for den enkelte prosjektdeltaker, sier Elin Dalen-Rasmussen som er prosjektleder for BOLC-prosjektet.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Fra 36 kr/uke
Se priser

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.