Parkeringsplassen ved Nore Neset Aktivitetshus. (Arkivfoto: KVB)
Parkeringsplassen ved Nore Neset Aktivitetshus. (Arkivfoto: KVB)

Til rådmannen i Os kommune

Lesarinnlegg: Det er en sak på Nore Neset som irriterer meg så kraftig, at jeg bare må skrive til deg.

Kjetil Vasby Bruarøy
13. november 2018 - 12:56

I sommer terminerte Os kommune leieavtalen for parkeringsplassen utenfor Allaktivitetshuset/idrettshallen på Nore Neset. Parkeringsplassen ble derfor avstengt, og det ble store trafikale problemer rundt barneskolen på Nore Neset. Kaos er vel det rette ordet. Folk klaget, og det kom store oppslag i lokalpressen.

Det endte med at Allaktivitetshuset måtte åpne opp igjen parkeringsplassen for å hindre livsfarlige situasjoner. Hvis ikke de hadde åpnet parkeringen igjen, er det stor sannsynlighet for at en barneskoleelev hadde blitt påkjørt. Så de gjorde det rette, og det er mer enn vi kan si at kommunen har gjort i denne saken. 

Det gikk ikke lang tid før parkeringsplassen igjen daglig ble fylt opp av ansatte i Os kommune. Kommunen har derfor sikret seg gratis parkering for sine ansatte, mens Idrettslaget på Nore Neset og Allaktivitetshuset står igjen som den store taperen – uten leieinntekter. Men den egentlige taperen er barn og ungdom i Nore Neset idrettslag!

Vi jobber mye dugnad året rundt på Nore Neset for å holde hjulene i gang i en trang økonomi for både Allaktivitetshuset og idrettslaget, men nå må vi selge 5000-6500 vafler ekstra for å dekke inn parkeringen for kommunen på Nore Neset. Det er både uetisk og ekstremt dårlig gjort av kommunen å ikke betale for seg. Hva skal Allaktivitetshuset gjøre? Stenge parkeringen og få skylden for en evt ulykke? De var i en fortvilet situasjon. Kommunen ignorer alle oss i krinsen som må dekke inn gratisparkeringen til kommunen med dugnad som vaffelsalg og loddsalg.

Kanskje må idrettslaget øke kontingenten, for det er en umulig oppgave for et lite idrettslag å tjene inn beløp av denne størrelsen på økt vaffelsalg. Mye av dugnadsarbeidet, og motivasjonen for mange av oss som stiller jevnlig på dugnad, er at medlemskontingenten skal holdes så lav som mulig, slik at alle barn og unge i krinsen har råd til å være med i idrettslaget. Da føles det som et slag i trynet fra kommunen å bare ved et pennestrøk terminere en leieavtale og fortsette å bruke arealet uten å betale for seg.

Hadde parkeringsavtalen vært ekstremt dyr, kunne jeg forstå at det var vanskelig å leve med den for kommunen. Men Os kommune betalte 50.000,- i året for parkering hos Allaktivitetshuset på Nore Neset, samt 30-50.000,- i brøyting på parkeringsplassen. Dette er 1/3 av markedspris i Os kommune for 1200 m2 med parkeringsplasser, så det var en ekstremt billig avtale for kommunen som var inngått. Egentlig skulle kommunen betalt det dobbelte i året – det hadde vært det rette og iht god forretningsskikk.

Kjære rådmann – er det riktig at kommunen ikke skal betale for seg?

At dere skal utnytte dugnadsånden til alle frivillige på Nore Neset på denne måten? At barn og unge skal få økt kontingent fordi dere ikke har lyst å betale for parkering? Jeg håper denne avgjørelsen er en glipp, og at kommunen snarest betaler for seg slik at Os kommune igjen kan gå med hevet hode og ta med seg gode verdier inn i nye Bjørnafjorden kommunen.

Med vennlig hilsen fortvilt håndball- og fotballmamma på Nore Neset

Til info så er Allaktivitetshuset på Nore Neset eid av en stiftelse som består at Grendalaget, Sanitetsforeningen og Nore Neset idrettslag.

• OPPDATERT: Les svaret frå Os kommune