Filmen om Hans Bjørn Bakketeig og Hjelp Moldova er teke ut til verdas største dokumentarfilmfestival (foto: Kåre Ness, Hjelp Moldova)

Til verdas største festival

Mirakelet i Moldova, filmen om Hans Bjørn Bakketeig, er teke ut til verdas største dokumentarfilmfestival.

Av: Andris Hamre

Filmen, som hadde premiere under BIFF 29. september, er no ein av sju dokumentarfilmar som skal representere Noreg på verdas største dokumentarfilmfestival - IDFA.

– IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, reknast som den viktigaste dokumentarfilmfestivalen i verda, dokumentarfilmens Cannes-festival, seier Toril Simonsen, Norsk filminstitutt sin fagleiar for kort- og dokumentarfilm i utlandet til Norsk filminstitutt si heimeside.

I ei veldig utvikling

Saman med filmane Golden Dawn Girls, Tungeskjærerne, Den norsk islamisten, Aleppos fall, 69 minutter av 86 dager og DRIB skal Mirakelet i Moldova representere Noreg på festivalen.

– Det stadfestar norsk dokumentarfilm sin internasjonale posisjon. Norsk dokumentarfilm er i ei veldig utvikling, og har dei siste åra vunne fleire av dei viktigaste internasjonale dokumentarfilmprisane, seier Simonsen.

IDFA blir i år arrangert for 29. gong. Festivalen blir arrangert i Amsterdam mellom 15. og 26. november.

Kjem på Oseana

Filmen om Hans Bjørn Bakketeig, optikaren frå Os, og Hjelp Moldova kjem på bygdekinoen i Oseana søndag 3. desember. 

Les òg: Premiereklar og i akutt pengenød

Om filmen:

«Siden 2001 har Hans Bjørn og Tatiane hjulpet mange tusen mennesker i Moldova, og gitt dem et bedre liv ved å tilby synsundersøkelser, briller og andre hjelpemidler for å se bedre. I et politisk urolig Moldova står nå imidlertid klinikken i fare, og arbeidet for å hjelpe samfunnets mest utsatte fortoner seg som en endeløs kamp mot byråkrati, korrupsjon og fattigdom. Det trengs rett og slett et vaskeekte mirakel for å redde klinikken.

Den inspirerende dokumentarfilmen MOLDOVAN MIRACLE, skildrer Hans Bjørn og Tatianes reiser rundt om i Europas fattigste land, med selvpålagt mandat om å gi landets innbyggere synet tilbake. På flere av barneskolene de besøker oppdager de flere elver med synsproblemer enn uten. Som landets eneste optometrist, kjemper Hans Bjørn en tung og ensom kamp for å etablere klinikken for synshemmede. For hvem kan man egentlig stole på når de man tidligere samarbeidet med plutselig havner i fengsel etter anklager om korrupsjon?»

Fleire saker