Komiteen skulle hatt møte før klokka 7 i dag og streikevaktane skulle samlast 7.30. Men det blei ingen streik.
– Eg sette meg i sofaen med dyne, iPad og fjernkontrollen til TV. Det blei ei kort natt, seier hovudtillitsvalt i Delta i Os kommune, Åse Gjerde.
Det var onsdag i førre veke at det blei varsla streik frå i dag, måndag 26. mai, om meklinga i årets lønsoppgjer ikkje førte fram.
Men det blei ingen streik.
– I Os hadde vi tatt ut 29 i førsteomgang. Det ville var snakk om tilsette på rådhuset, frå kundetorget til blant anna økonomi, plan og bygg.
– Vi ville ramma leiinga i kommunen først, ikkje brukarane direkte. Men om det hadde blitt streik i dag hadde eg sendt ut varsel til 29 andre medlemmar, tilsette i blant anna Nore Neset skule, Søfteland skule, biblioteket og NAV, som ville blitt tatt ut i ei eventuell opptrapping.
Her er pressemldinga frå Delta i samband med kommuneoppgjeret og avblåst streik:
Enighet i kommuneoppgjøret
Det ble i dag tidlig oppnådd enighet mellom YS Kommune og KS i meklingen i årets lønnsoppgjør. Det betyr at det ikke blir streik i kommunene fra mandag morgen.
– Det har vært en krevende og komplisert mekling med mange vanskelige enkeltelementer. Men vi vil likevel anbefale resultatet ut fra en helhetsvurdering. Vi har fått til et resultat i tråd med frontfaget. Samtidig har vi fått på plass en etterreguleringsklausul som sikrer en utvikling i tråd med frontfaget også til neste år. Innretningen er akseptabel for våre grupper. Med dette resultatet er våre medlemmer sikret en god reallønnsutvikling, sier forhandlingsleder Erik Kollerud i YS Kommune.
– Vi har fått gjennomslag for at kompetanse skal lønne seg. Minstelønnen for fagarbeidere med minimum 10 års ansiennitet har fått en økning på kr. 13 200, mens tilsvarende tall for høyskolegruppen er kr. 14 400. Det er et resultat som gir god uttelling for kompetanse i tråd med våre krav. Videre har vi fått til føring på at ledere bør prioriteres i lokale forhandlinger, sier Kollerud.
YS K-lederen er også fornøyd med at det er på plass et nytt lønnssystem i kommunene. – Det nye lønnssystemet sikrer blant annet at de lokale tilleggene gis varig karakter, fremholder Kollerud.
– Vi har fått gjennomslag for at behovet for fagarbeidere og fagarbeidere med relevant fagskoleutdanning skal vektlegges ved kartlegging av ansattes kompetanse og kommunenes kompetansebehov, sier Kollerud.
Betydningen av fagarbeiderstillinger med relevant fagskoleutdanning og høgskoleutdanning med ettårig videreutdanning skal vektlegges ved lokale kompetanseforhandlinger.