Lokal | 29. apr. 2016

Internasjonalt arbeid om nettmobbing

Elevar fra Os VGS er i Polen for å diskutere og jobbe med nettmobbing sammen med elever fra fire andre land. Les reisebrevet deres her.

Internasjonalt arbeid om nettmobbing
De norske elevene som er i Polen (privat foto)
Andris Hamrefredag 29. apr. 2016 06:41

Bildeserie:

Landene som er med i prosjektet (privat foto)
Landene som er med i prosjektet (privat foto)
Alle deltakerne samlet (privat foto)
Alle deltakerne samlet (privat foto)
Auschwitz-Birkenau (privat foto)
Auschwitz-Birkenau (privat foto)
Krakow (privat foto)
Krakow (privat foto)
1 av 4
Landene som er med i prosjektet (privat foto)
Alle deltakerne samlet (privat foto)
Auschwitz-Birkenau (privat foto)
Krakow (privat foto)

Vi er elever fra Os vgs, som nå er i Polen for å jobbe med temaet nettmobbing. Dette er den siste elevturen i et toårig Erasmus+ prosjekt, "Safe Internet for all" (http://www.sifaplus.eu/en/), som skolen har deltatt i. Nettmobbing er dessverre et svært aktuelt tema, som berører alle de deltagende landene; Hellas, Østerrike, Sverige, Polen og oss i Norge.

Turen til Polen har flere dimensjoner, i tillegg til det faglige arbeidet om nettmobbing får vi en verdifull kulturell erfaring. Vi har fått lære mer om den triste delen av polsk historie, ved besøk i Auschwitz og Warszawaopprørsmuseumet. Ved å bo i vertsfamilier har vi fått innblikk i dagliglivet til det polske folket, noe som har gitt oss en helt annen erfaring enn man kan få som turist. Det har også vært lærerikt å se hvordan den polske skolen er organisert og bli integrert med polske elever.

Vi er delt inn i grupper (workshops) som lager nettsider om ulike temaer knyttet opp mot nettmobbing og annen uønsket adferd på nett. En av sidene handler om støtende innhold på nett, hvor blant annet temaet pro-ana (websider som idealiserer anorexia og det å bli så tynn som mulig) inngår. På siden skal vi legge ut statistikker om omfanget av problemet, slik at man kan se hva slags problemer ungdommer som havner i uønskede situasjoner kan få. Vi vil på denne måten vise hvor farlig nettet faktisk er, og få frem at slike ting kan skje hvem som helst. De andre temaene vi jobber med er overgrep på nett, sexting og nettmobbing. Vi har fokus på hvordan og hvorfor det skjer, og hvordan man kan forhindre det. Vi kunne ikke så mye om temaene tidligere, men føler nå at vi forstår mer. Vi har lært mye om hvordan andre land ser på problemer som kan komme med internett, og hvordan andre opplever nettmobbing. Det virker som at det er mye mer nettmobbing i Skandinavia enn andre land. Nordmenn er nok litt mer frampå, og uredd i nettbruken vår. Dette er til ettertanke for oss.

I tillegg til workshops har vi hørt på flere foredrag om temaene. Det første foredraget var på universitetet i Krakow og handlet mest om hacking av nettsider. Tirsdag var det et foredrag her på skolen i Grojec (40 km utenfor Warszawa). Foredraget handlet om sexting og overgrep på nett. Det var mye fokus på hvordan spesielt jenter sender bilder til kjærester som senere kan bli misbrukt (hevnporno). I går var vi på et polsk-japansk universitet i Warszawa, hvor vi hørte på et foredrag om den digitale utviklingen i samfunnet. Foredragsholderen fokuserte på hvordan vi bør oppføre oss på nett for å være trygg. Sikkerhet er betraktelig viktigere enn vi hadde trodd. I dag har vi hørt på foredrag om nettmobbing her på skolen i Grojec. Vi fikk blant annet høre om hvilke saker som er rapport inn til de polske hjelpelinjene for nettmobbingsoffre.

Auschwitz gjorde et sterkt inntrykk, da fikk vi faktisk se stedet hvor noen av de verste grusomhetene under andre verdenskrig skjedde. Det har fått oss til å tenke mer, og vi forstår historien bedre. Hva som skjedde underet opprøret i Warszawa kunne vi ikke så mye om på forhånd, på museet fikk vi se de forferdelige ødeleggelsene av byen under krigen. Etterpå var vi på byvandring hvor vi fikk se den imponerende gjenoppbyggingen av byen.

På forhånd var vi veldig spent på hvordan det ville være å bo i vertsfamilie. Vi har bodd i ulike familier og har derfor litt ulike erfaringer, men alt i alt har dette vært en kjempefin måte å bli kjent med polakker. De fleste av oss har fått veldig god kontakt med vertsfamiliene til tross for litt språkproblemer. Det er vertselevene som er flinkest i engelsk, og de fungerer som tolk for vertsforeldrene. Vi har blitt møtt med stor vennlighet og gjestfriheten er stor. Her har nok vi norske noe å lære av polakkene.

De polske ungdommene er ganske like oss, kanskje litt mer rolige og reserverte men utrolig hyggelige. Hele uken har vært kjempekjekk. Vi har møtt masse folk, i tillegg til de polske ungdommene har vi blitt kjent med grekere, østerrikere og svensker. Vi har fått mange nye venner. Det har også vært kjekt å smake polsk mat, og mye av maten har vært utrolig mye bedre enn vi trodde på forhånd. Mange av våre fordommer har blitt gjort til skamme, og vi har nå fått et nytt perspektiv på mye.

Når vi kommer hjem skal vi ha en samling på skolen hvor vi skal fortelle om hva vi har lært om nettmobbing, i tillegg til vår kulturelle opplevelser fra turen. Nå som vi har gått dypere inn i temaet nettmobbing er det lettere å forstå hva man må gjøre for å hindre negative ting. Vi håper at vi klarer å formidle denne nye kunnskapen til de andre elevene på skolen, og vi sammen kan bidra positivt i bekjempelsen av nettmobbing.

Hilsen fra elever fra Os vgs i Polen
Julie, Amalie, Bjørnar og Erik

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Tilbod: 1 månad for 1 kr

No kan du lesa Midtsiden.no i 1 månad for kun 1 kr.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.