Næringsliv | 26. mars 2019

20 hus i Os skadet av rotter

Hordaland er på rottetoppen. I Os har Gjensidige betalt ut nærmere en halv million kroner i erstatning de siste tre årene.

20 hus i Os skadet av rotter
Vær varsom med å bekjempe selv, er blant rådene fra Gjensidige. (Foto: Gjensidige/Picturepoint.no)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytysdag 26. mars 2019 10:50

I løpet av 2019 vil 1000 husstander i Hordaland få uønsket besøk.

- Etter kun noen få måneder inn i det nye året har vi allerede fått meldinger fra mange fortvilte kunder som har oppdaget ubudne gjester i hus og hjem, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Hva bør du gjøre? Se 5 råd nederst i artikkelen.

- Beregninger viser at bransjen totalt i 2018 totalt fikk meldt skader fra nærmere 1000 fortvilte boligeiere i Hordaland som hadde fått gnagere på besøk, sier Voll.

Hordalendingene er dermed helt i toppen blant de områdene som har flest slike skader. Totalt betalte forsikringsselskapene i dette fylket ut 50 millioner kroner etter skader fra rotter og mus. Det er ingenting som tyder på at årets tall vil se annerledes ut, og Os går heller ikkje klar.

– De siste tre årene har Gjensidige alene fått melding om 20 skader i Os med erstatningsutbetalinger på til sammen nærmere en halv million kroner. I tillegg vil jeg tro det er en del mørketall, sier Voll.

Antall meldte skader til Gjensidige i 2018:
1. Hordaland 261 skader
2. Oslo 170 skader
3. Rogaland 169 skader
4. Akershus 166 skader
5. Trøndelag145 skader

Gjensidige har cirka 25 prosent markedsandel.

Kostbare skader

- Skader på bygninger varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, i tillegg spiser de alt de kommer over og kan ødelegge isolasjon, rør og elektriske anlegg, sier Voll.

Han advarer om at ødelagte ledninger kan være brannfarlige. Det er heller ingen god følelse å legge seg om kvelden når en hører gnagelyder rett bak hodeputen, sier han.

- Skadeomfanget etter slike skader er store, sier Voll. Flere skader er gjerne på mellom 40.000 og 50.000 kroner. Han forteller at det også finnes flere eksempler der skadeomfanget har blitt på over en halv million kroner.

Totalt blir det årlig meldt inn nærmere 5000 skader (rotter og mus) til forsikringsbransjen og som gjør skader for over 250 millioner kroner. I tillegg er det store mørketall.

5 råd

Her er Gjensidige sine fem råd for enten å hindre invasjon, eller begrense skadeomfanget hvis uhellet er ute:

1. Se over huset og tett åpenbare sprekker – spesielt ved grunnmur og bak kledningen.

2. Fugeskum og isolasjon er som marshmallows for gnagere, men de er ikke glad i tettemidler som metallnetting og lignende.

3. Ikke slå ut matrester nær huset, og ikke gi dyrene skjulesteder i form av avfall og lignende inntil husveggen.

4. «Vil de inn så kommer de inn.» Er uhellet ute så ring forsikringsselskapet ditt før du gjør tiltak for å avtale mest hensiktsmessig fremdrift.

5. Vær varsom med å bekjempe selv – bruk av gift uten feller kan føre til at dyrene dør inne i vegger og gulv og kan spre ubehagelige lukter.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.