Eigedom | 03. juni 2021

70 prosent vekst

Det ligger an til en aktiv sommer i eiendomsmarkedet i Bjørnafjorden.

Arild Vikøyr hadde ein forrykande innspurt på 2020. No ligg Vikøyr & Brandt 70 prosent framfor fjoråret. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 03. juni 2021 11:52

Boligprisene steg med 1 prosent i mai. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent.

Boligprisene er nå 11,3 prosent høyere enn for ett år siden.

– Boligprisene steg i mai mer enn normalt for måneden. Unntaket er Oslo, hvor prisene falt med 0,6 prosent.

– I de mindre byene på Østlandet steg prisene kraftig sist måned, og dette bekrefter de mange rapportene om stor etterspørsel etter bolig i byer som Drammen, Hamar, Fredrikstad, Sarpsborg, Tønsberg, Porsgrunn og Skien, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Gjennom mai har både salget av bruktboliger og antall nye boliger på markedet vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets første fem måneder.

Så langt i år er det solgt 43.895 boliger i Norge, noe som er 15,7 % flere enn i samme periode i 2020.

Stor vekst i Bjørnafjorden

Den samme utviklingen gjelder for oss i PrivatMegleren, hvor veksten i salget hittil i år på landsbasis ligger på hele 35 % mot 2020. For 2020 må vi hensynta at Covid 19 reduserte aktiviteten i mars og april. Salget i 2021 målt mot 2019 er likevel også opp hele 32% så det bekrefter den høye aktiviteten.

– Hos PrivatMegleren i Bjørnafjorden kommune kan det vises til en vekst på 70 % målt i antall solgte boliger sier daglig leder Arild Vikøyr.

– Vi opplever mange på visning og god aktivitet i budrunder. Bjørnafjorden er et attraktivt område.

Oppdrag inn av boliger for salg har økt med 30 % mot 2020 hos PrivatMegleren, noe som tilsier at vi vil få meget høy aktivitet i juni og utover høsten. Selv om prisene steg i mai er 12 måneders veksten i boligprisene på vei ned.

– PrivatMegleren venter noe svakere utvikling i boligprisene fremover på grunn av det store utbudet av boliger, samt at en renteøkning er nært forestående, sier adm. dir. i PrivatMegleren, Grethe Meier.

– Vi tror alle er tjent med at vi får et mer balansert boligmarked fremover tillegger hun.

Det tok i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i mai 2021, ned fra 39 dager i april. Kortest salgstid hadde Oslo og Drammen m/omegn med 17 dager og lengst salgstid hadde Ålesund m/omegn med 42 dager.

– Vi avblåste sommerferien i 2020 og fikk rekordhøy aktivitet i juli i fjor. Vi forventer også høy aktivitet i sommer da mange må ta norgesferie og at det ligger mange flotte boliger som skal ut for salg fortsetter Vikøyr.

– Utfordringen i dagens marked er ikke å få solgt sin gamle bolig, men å finne sin nye. Derfor tror jeg mange vil være aktivt på boligjakt også i sommer.

Bedre finansiell stabilitet med redusert prisvekst

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mai hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 2,1 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Kristiansand med en nedgang på 0,9 prosent.

Sterkest utvikling de siste 12 måneder hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 14,9 prosent. Tromsø hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 7,7 prosent.

– Det er sunt for norsk økonomi og den finansielle stabiliteten at boligprisveksten nå dempes. Eiendom Norge deler myndighetene og IMFs bekymring rundt den store husholdningsgjelden i Norge, og en mer moderat utvikling i boligpriser og gjelder er sunt for norsk økonomi, sier Lauridsen.

– Mer moderat prisvekst gir større forutsigbarhet for de skal bytte bolig og for førstegangskjøpere, og er positivt for alle parter i boligmarkedet, avslutter Meier i PrivatMegleren.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Fra 36 kr/uke
Se priser

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.