70 prosent vekst

Det ligger an til en aktiv sommer i eiendomsmarkedet i Bjørnafjorden.

Arild Vikøyr hadde ein forrykande innspurt på 2020. No ligg Vikøyr & Brandt 70 prosent framfor fjoråret. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 03. juni 2021 13:52

Boligprisene steg med 1 prosent i mai. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent.

Boligprisene er nå 11,3 prosent høyere enn for ett år siden.

– Boligprisene steg i mai mer enn normalt for måneden. Unntaket er Oslo, hvor prisene falt med 0,6 prosent.

– I de mindre byene på Østlandet steg prisene kraftig sist måned, og dette bekrefter de mange rapportene om stor etterspørsel etter bolig i byer som Drammen, Hamar, Fredrikstad, Sarpsborg, Tønsberg, Porsgrunn og Skien, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Gjennom mai har både salget av bruktboliger og antall nye boliger på markedet vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets første fem måneder.

Så langt i år er det solgt 43.895 boliger i Norge, noe som er 15,7 % flere enn i samme periode i 2020.

Stor vekst i Bjørnafjorden

Den samme utviklingen gjelder for oss i PrivatMegleren, hvor veksten i salget hittil i år på landsbasis ligger på hele 35 % mot 2020. For 2020 må vi hensynta at Covid 19 reduserte aktiviteten i mars og april. Salget i 2021 målt mot 2019 er likevel også opp hele 32% så det bekrefter den høye aktiviteten.

– Hos PrivatMegleren i Bjørnafjorden kommune kan det vises til en vekst på 70 % målt i antall solgte boliger sier daglig leder Arild Vikøyr.

– Vi opplever mange på visning og god aktivitet i budrunder. Bjørnafjorden er et attraktivt område.

Oppdrag inn av boliger for salg har økt med 30 % mot 2020 hos PrivatMegleren, noe som tilsier at vi vil få meget høy aktivitet i juni og utover høsten. Selv om prisene steg i mai er 12 måneders veksten i boligprisene på vei ned.

– PrivatMegleren venter noe svakere utvikling i boligprisene fremover på grunn av det store utbudet av boliger, samt at en renteøkning er nært forestående, sier adm. dir. i PrivatMegleren, Grethe Meier.

– Vi tror alle er tjent med at vi får et mer balansert boligmarked fremover tillegger hun.

Det tok i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i mai 2021, ned fra 39 dager i april. Kortest salgstid hadde Oslo og Drammen m/omegn med 17 dager og lengst salgstid hadde Ålesund m/omegn med 42 dager.

– Vi avblåste sommerferien i 2020 og fikk rekordhøy aktivitet i juli i fjor. Vi forventer også høy aktivitet i sommer da mange må ta norgesferie og at det ligger mange flotte boliger som skal ut for salg fortsetter Vikøyr.

– Utfordringen i dagens marked er ikke å få solgt sin gamle bolig, men å finne sin nye. Derfor tror jeg mange vil være aktivt på boligjakt også i sommer.

Bedre finansiell stabilitet med redusert prisvekst

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mai hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 2,1 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Kristiansand med en nedgang på 0,9 prosent.

Sterkest utvikling de siste 12 måneder hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 14,9 prosent. Tromsø hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 7,7 prosent.

– Det er sunt for norsk økonomi og den finansielle stabiliteten at boligprisveksten nå dempes. Eiendom Norge deler myndighetene og IMFs bekymring rundt den store husholdningsgjelden i Norge, og en mer moderat utvikling i boligpriser og gjelder er sunt for norsk økonomi, sier Lauridsen.

– Mer moderat prisvekst gir større forutsigbarhet for de skal bytte bolig og for førstegangskjøpere, og er positivt for alle parter i boligmarkedet, avslutter Meier i PrivatMegleren.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Knappe 30 kr per veke
Teikna abonnement

Abonnementet blir fornya kvar 4. veke for kr 120 per månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.