Avla på Moberg, servert i Brugata
Erlend Moberg satsar på storferasen limousin og kortreist mat. Det passa Kafé Engeline bra.
Då Erlend Moberg i mars 2010 overtok foreldra sin gard på Moberg kutta han ut mjølkeproduksjon til fordel for auka satsing på kjøttproduksjon.
– Sidan eg jobbar ved sidan av gardsdrifta blei det ikkje tid til å produsera mjølk, fortel Erlend.
– Og sidan eg ville satsa litt på kjøtt så investerte eg i nokre eksemplar av limousin.
14 av dei 25 årskyra han no har er av den fine franske rasen.
– Dei kalvar lett og kalvane veks seg fort store og slakteklare. Kjøttet er møyrt, saftig og magert.
Butikk heime på garden
Med gode kjøtt-kyr på plass tok Erlend kontakt med Voss Gardsslakteri. Familiebedrifta er kjent for å gjera godt handarbeid, og nyleg fekk Erkend inn første prøveslakt.
– Eg har kjøl på garden og sel til både privatpersonar, butikkar og restaurantar, det er nesten ikkje kjøtt igjen frå første slakt, fortel han.
– Kor mykje kjøtt får du frå eitt dyr?
– Ein ungokse blir det gjerne 200 kilo kjøtt frå. Av desse er det 4-5 kilo indrefilet, litt meit ytrefilet og ganske mykje rundsteik. I tillegg blir det rundt 100 kilo god og mager karbonadedeig.
Debut på Engeline
Blant dei første kundane er Kafé Engeline, som opna på Osøyro i vår.
– Vi har frå starten av hatt som mål å få inn råvarer frå lokale småskalaprodusentar, og Erlend var i oss allereie før opning, fortel Borghild Strønen.
– No har vi fått kjøttet i hus og har det klart til servering i det som er vår første dag med sundagsopen kafé.
Fleire søndagar - fleire lokalvarer
Engeline har førebels ikkje plan om å halda ope kvar søndag, men éin søndag i månaden, i alle fall i starten.
– Utanom steik og biff vil vi handla kvardagsmat på Moberg, karbonadedeig for eksempel.
Borghild og søstera Dagrun Fjellbakk har også fått andre småskala-varer i kafeen.
– Vi har fått ein eigen vegg med blant anna eplemost og eplsecider, hermetiske pærer og moreller, tørka eple, «viking-kvitløken» ramsløk, chutney, ripsgelé, eple-te og kjeks.
– Nokre varer blir råvarer i kafeen, nokre blir for laussal og nokre blir begge delar, fortel Borghild.
Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?
Les meir om
Last ned Midtsiden-appen idag
No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.
- Gratis å lasta ned
- Bli varsla straks noko skjer
- Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.