Barnehagen kunne vært kommunal - innbyggerne kunne fått informasjon

Lesarinnlegg: Skremmende hemmelighold.

Asle Olsen. (Privat arkivfoto)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyonsdag 30. jan. 2019 12:29

Hadde posisjonen hørt på Os SV så hadde kanskje Borgafjell Barnehage vært kommunal idag .

14. november i fjor ble Os kommune tilbudt å kjøpe Borgafjell Barnehage. Dette ble kontant og enstemmig avvist på et lukket møte i formannskapet samme dag.

FrP og Høyre lovet å vurdere et kjøp om barnehagen kom for salg, men når muligheten bød seg så gikk de tilbake på denne lovnaden.

Unnskyldningen var at det ikke var nok tid. Et samlet formannskap, bestående av representanter fra Høyre, FrP, Arbeiderpartiet, MDG og Venstre, stemte imot å legge inn bud på barnehagen.

Jeg ba i et leserinnlegg i Os og Fusaposten om at kommunen burde se på muligheten til å ta over driften av barnehagen allerede i januar 2018!

Hadde FrP og Høyre hørt på meg og Os SV, og tatt initiativ til samtaler med eierne av Borgafjell Barnehage den gang så hadde kommunen kanskje fått den tiden de trengte til å vurdere dette skikkelig, istedenfor å påstå at de ikke hadde nok tid når muligheten endelig kom.

For hva hjelper det med tomme lovnader om at man skal «vurdere det om muligheten byr seg» når man ikke følger det opp når muligheten faktisk dukker opp?

Skremmende hemmelighold i formannskapet

Hadde det ikke vært for at Midtsiden gikk igjennom arkivsakene i kommunen så hadde offentligheten aldri funnet ut at det faktisk var mulig for kommunen å kjøpe Borgafjell Barnehage.

Saken sto ikke listet opp i møteprotokollen fra det aktuelle møtet (den står der nå, men uten mer informasjon enn overskriften «18/44370 - Kjøp av Borgafjell Barnehage AS»). Kjempebra jobbet av Midtsiden, som fant dette og delte det med innbyggerne i kommunen.

Slik hemmelighold i en sak som har stor betydning for mange barnefamilier i kommunen er skremmende!

Argumentet for hemmelighold var kommunen sin forhandlingsposisjon, men når man på samme møte avviste å legge inn bud så er jo forhandlingene ferdig og grunnlaget for hemmelighold borte. Likevel var det altså bare ved en tilfeldighet at dette kom fram i det hele tatt.

Hvorfor har ikke politikerne i formannskapet fortalt oss om dette?

Hvorfor stod det ikke oppført i møteprotokollen til kommunen? Hvor mange andre saker avgjør de bak lukkede dører uten at vi får vite noe som helst?

Det er ganske enkelt ikke slik man driver en kommune og jeg er dypt skuffet over FrP, Høyre, Arbeiderpartiet, MDG og Venstre som unnlot å la innbyggerne få informasjon om dette.

Jeg kan fremdeles ikke se at en eneste representant fra formannskapet har uttalt seg om saken. Man må nesten spørre seg om de valgte å holde det hemmelig fordi de var redd for at det var en upopulær avgjørelse.

Jeg kan i hvert fall love at vi i Bjørnafjorden SV skal dele med dere hva vi stemmer i alle saker. Om saken holdes hemmelig pga. kommunen sin forhandlingsposisjon så vil vi dele hva vi stemte så snart forhandlingene er ferdige og grunnen til hemmelighold opphører, ikke holde det skjult slik dagens formannskap gjorde.

Asle Olsen
Styremedlem, Bjørnafjorden SV

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Sommartilbod frå 5 kr
Få sommartilbodet

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.