Lokal | 20. mars 2019

Bokbada i oljeproblematikken

Det var godt oppmøte og god stemning då Eivind Trædal og Renate Nedregård bokbada med «Det svarte skiftet» på Os folkebibliotek tysdag kveld.

Bokbada i oljeproblematikken
Bokbad med Eivind Trædal på Os folkebibliotek i går. (Foto: MDG Bjørnafjorden)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyonsdag 20. mars 2019 11:09

Tekst: Geir Fossåskaret, styret i MDG Bjørnafjorden

Han hadde sett av heile dagen i Os, Eivind Trædal – samfunnsdebattant og bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Oslo. Med på bussen frå Bergen (Eivind Trædal kom sjølvsagt med nattoget frå Oslo), var Ingeborg Revheim og Josefine Gjerde frå Grøn Ungdom.

Trioen stod på stand på Os gymnas saman med Stein Ødemark og Gunnar Kvåle, som representerer både MDG Bjørnafjorden og Besteforeldrenes klimaaksjon. Eivind Trædal hadde også eit opplegg for ein av skuleklassane på gymnaset.

Utsleppa våre aukar

Godt over tjue osingar hadde møtt opp på kvelden då Eivind Trædal presenterte boka si «Det Svarte Skiftet» på Os folkebibliotek.

Boka, som Trædal kallar partipolitisk uavhengig, er ei oppsummering av tretti år med norsk klimapolitikk, frå Brundtlandrapporten vart lagt fram for FN i 1987, og fram til i dag.

I boka dokumenterer Trædal at medan grannelanda våre reduserer sine utslepp av klimagassar, har våre utslepp auka.

Kritikarrost bok

Norsk klimapolitikk er i dag basert på dei tre livsløgnene om at vi ikkje treng å redusere utsleppa våre fordi det er betre å hjelpe klima der det er problem, at teknologien uansett vil hjelpe oss i framtida og at norsk olje og gass er med å redusere utslepp i andre land.

Trædal har fått stor merksemd for boka, og er nominert til både Kritikerprisen og Sørlandets litteraturpris.

Renate Nedregård, som intervjua Trædal, har bakgrunn som forfattar og journalist. Ho har mellom anna skrive ein uautorisert biografi om Erna Solberg, og har også jobba som kommunikasjonsrådgjevar for MDG i Hordaland i førre stortingsvalkamp.

Kortreist, grønt babystrikk

Etter presentasjonen vart det opna for spørsmål frå salen, og Trædal måtte svare på spørsmål om både atomkraft, Senterparti-ordførarar og lyntog.

Kvelden vart avslutta med boksignering og klimaprat.

Som takk for besøket fekk Trædal, som er vordane far, overrekt lokalstrikka babytøy frå Dagsenteret på Lurane. Det var sjølvsagt i grønt!

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.