Susanne Sperrevik. (Arkivfoto: KVB)
Susanne Sperrevik. (Arkivfoto: KVB)

Den nye oljen

Lesarinnlegg: Det trengs mange geofolk for å kunne gjennomføre et grønt skifte - en prosess som blant annet vil inneholde mye gruvedrift.

Kjetil Vasby Bruarøy
02. mars 2017 - 11:56

Tilbrakte tirsdag ettermiddag på Universitetet i Bergen og realfagsbygget, som for meg etterhvert må kunne kalles gamle trakter. Tror det må være lukten av universitetet som inspirerte meg til å samme kveld skrive et uvanlig langt innlegg.

Denne ettermiddagen kjørte Norsk olje og gass et prosjekt de kaller #DenNyeOljen, et spill hvor studenter skulle få Norges statsbudsjett til å gå i hop ved å kutte eller legge til ulike poster.

Mange som fikk seg en aha-opplevelse hvor umulig det blir å beholde velferdsgodene om man tar oljen ut av budsjettet! Veldig spennende, og absolutt noe som burde vært obligatorisk for alle som har lett for å mene noe om hva de som styrer "burde" gjort ... Tror det var mange studenter som startet å sympatisere med Erna og Siv etter som spillet gikk sin gang.

Jeg var invitert til å holde et innlegg for å si litt om min vei fra geologistudent til stillingen jeg har i dag.

Tror mange fikk seg en liten overraskelse da jeg fortalte om at det siste året på mitt hovedfag så var det finanskrise i Asia, oljeprisene stupte og gikk etter hvert ned til 8-10 $/fat.

Oljeselskapene hadde lokket studentene i de kullene som var ferdig rett før meg med sign on bonuser og fete lønninger selv et halvt år før eksamen, men nå stengte de plutselig dørene. Når i tillegg gjesteforelesere fra oljeselskapene sa mer eller mindre rett ut at det innen få år ikke ville være behov for en eneste geolog på grunn av 3D seismikkens inntog og de automatiserte tolkningsprosessene som ble utviklet, ja da ble vi skremt. Så jeg, mitt årskull, og de etter oss satt og lurte på hvorfor i all verden vi hadde valgt å satse på petroleumsfag. Vi kom jo ikke til å ha noen mulighet for jobb i Norge. Sånn 20 år senere så kan jeg vel trygt si at vi alle tok feil ...

Historien har en tendens til å gjenta seg, og kunnskap er aldri forgjeves.

For å gjøre en lang historie kort, så er min beskjed til dagens unge at vi har, og må ha oljen i mange år til. Det grønne skiftet må starte nå (noe annet ville være egoistisk og uforsvarlig), men det kommer sigende sakte og det er en tilleggsmulighet man må være glad for!

Det trengs mange geofolk og naturvitere for å kunne gjennomføre et grønt skifte,- for å kunne kartlegge og utvinne mineralene og metallene som trengs, og å omforme disse til både solcellepaneler, vindmøller og batterier (ja, for de som ikke liker gruvedrift så vil altså et grønt skifte kreve mye av nettopp dette!)  

At Norge vil fortsette å lede an i oljen, og også være i førersetet både i marine næringer og i det grønne skiftet er jeg ikke i tvil om. Det å utvikle, anvende og overføre teknologier fra et område til et annet er noe norske bedrifter og mennesker er eksperter på, mye takket være oljebransjen.

Derfor, når jeg til slutt ble spurt om hva jeg personlig mener er den nye oljen,- så er svaret for meg gitt. Jeg er overbevist om at det er menneskene med deres kunnskap, erfaring og driv som er norges nye olje!  

Susanne Sperrevik
Geolog, gründer og leder i Os Høyre