Lokal | 03. juli 2019

En varm og verdig eldreomsorg, Frp?

Lesarinnlegg: Det er enkelte forskjeller på hva FrP mener er en varm og verdig eldreomsorg og hva vi i SV mener er det.

En varm og verdig eldreomsorg, Frp?
Asle Olsen, Bjørnafjorden SV. (Pressefoto)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyonsdag 03. juli 2019 13:12

Bildeserie:

1 av 1

Det er fint å høre, som Laila Reiertsen skrev i sitt leserbrev, at FrP alltid har hatt eldreomsorg som førsteprioritet. Men hva betyr egentlig dette?

Joda, vi har nok sykehjemsplasser (selv om flertallet av plassene på Luranetunet er definert som omsorgsbolig, og ikke sykehjem slik Laila kalte det i sitt innlegg. Jeg skal komme tilbake til forskjellen senere) i kommunen per dags dato. Kjempebra! Men det hadde vi også hatt om vi styrte kommunen, da det er et lovkrav.

Det meste av det Laila Reiertsen skriver om er stort sett alle partiene enige i.

Ja, folk må få bo hjemme så lenge de ønsker og er i stand til det. Ja, vi må ha et dagsentertilbud og gjerne utvide det etterhvert som behovet melder seg. Ja, vi må ha full sykehjemsdekning også i fremtiden.

Mange selvfølger, med andre ord.

Men det er enkelte forskjeller på hva Frp mener er en varm og verdig eldreomsorg og hva vi i SV mener er det. Vi mener for eksempel at minstepensjonister skal ha nok penger til overs etter å ha betalt husleie og fellesutgifter på Luranetunet. Det har de nemlig ikke i Frp-styrte Os i dag om de er så «uheldig» at de har fått plass i omsorgsboligene istedenfor sykehjemmet på Luranetunet.

199 kroner i måneden mener Frp er en grei sum å ha til toalettartikler, klær, frisør, NRK-lisens (som alene utgjør 248 kroner per måned) og alt annet man eventuelt ønsker å bruke penger på.

Betaling på sykehjem: (Fra «Forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester») Av inntekter inntil folketrygdens grunnbeløp, fratrukket et fribeløp på kroner 8 400 pr. år, kan det kreves betalt 75 prosent årlig. Av inntekter utover folketrygdens grunnbeløp betales inntil 85 prosent. Betalingen skal begrenses slik at enhver har i behold til eget bruk minst 25 prosent av folketrygdens grunnbeløp i tillegg til fordelen av fribeløpet. Beboer som, uten selv å ønske det, legges på dobbeltrom skal ved beregningen tilstås et fribeløp på kroner 40 400 pr. år. Ved en slik løsning vil en minstepensjonist ha ca. 3 500 kroner i måneden til eget forbruk.
Se også skjema under bildet øverst i artikkelen.

Vi mener selvfølgelig at dette er alt for lite og at husleien på godt over 8 000 i måneden for en knøttliten leilighet er alt for høy og kommer til å jobbe for å senke den eller omgjøre omsorgsboligene til sykehjemsplasser om mulig.

Frp har nasjonalt også forlangt både kjøkken på sykehjem og nok bemanning til at de eldre skal kunne spise utendørs.

Hvordan er så situasjonen i en kommune hvor Os har styrt i 20 år? Ikke har de kjøkken og ikke har de nok bemanning til å kunne spise utendørs. Faktisk har Frp lokalt stemt imot kjøkken på Luranetunet opptil flere ganger.

Og bemanningen innen omsorgstjenester ligger godt under snittet nasjonalt, og er langt ifra god nok til å kunne tilrettelegge for spising utendørs slik Frp sentralt nå snakker om. Jeg registrerer at Frp nå visstnok ønsker kjøkken på Luranetunet, men de stemte likevel imot en utredning om dette for kun kort tid siden.

Vi i SV er i hvert fall helt klare på at vi ønsker kjøkken der og vi ønsker bedre bemanning, både for de ansatte og beboerne sin del. De ansatte gjør en kjempejobb og sørger for god omsorg på tross av begrenset bemanning, men det er grenser for hvor fort man kan løpe. Ønsker vi et bedre tilbud til beboerne på sykehjem og i omsorgsboliger må derfor bemanningen bedres.

Vi i SV kommer med konkrete løsninger der Frp nøyer seg med tomme ord, uten ett eneste løfte om hvordan de skal sørge for at minstepensjonistene i omsorgsbolig på Luranetunet skal få en varm og verdig eldreomsorg. Og uten et løfte om kjøkken eller bedre bemanning for at de eldre skal få en varm og verdig eldreomsorg.

Er du ute etter mer enn tomme ord, og ønsker faktiske forslag for å få til en varm og verdig eldreomsorg for alle, så stem på SV 9. september. Godt valg!

Asle Olsen
Ordførerkandidat, Bjørnafjorden SV

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.