Eigedom | 21. mai 2022

Fem tips for å unngå nabokrangel

Nå er det høysesong for nabokrangler

Fem tips for å unngå nabokrangel
Monica Bryner. (Foto: Huseierne)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 21. mai 2022 06:10

Pressemelding:

Vår og sommer er høysesong for nabokrangler. Hordalands distriktsleder i forbrukerorganisasjonen Huseierne, Monica Bryner har fem gode råd som kan bidra til fredelige forhold.

Gjengangere som får blodet til å bruse i møtet med naboen er trær og busker som skygger, bråk og særlig støy fra trampoliner, og alt som har med lyd, lukt, byggesaker og parkering å gjøre.

– Folk glemmer ofte de enorme økonomiske og menneskelige kostnadene ved å trekke konflikter inn i rettssystemet. De aller fleste nabokonflikter bør løses uten oss advokater, sier Monica Bryner i Huseierne.

Kommunikasjon er nøkkelen til et godt naboforhold, og til å unngå at konflikter dukker opp og eskalerer.

Slik snakker du med naboen

– Snakk med naboen og ikke om naboen. Gjør naboen din noe som irriterer deg må hun få vite om det. Men husk å henvende deg i en hyggelig tone og legg vekt på hvordan du opplever problemet, uten at du anklager naboen, råder Monica Bryner.

Hun anbefaler sterkt en løsningsorientert fremgangsmåte:

– Hvis jeg sier: «Jeg opplever mye støy når plenklipperen brukes akkurat når vi legger barna, kan vi ikke snakke om hvordan vi kan løse det?», er dette en langt bedre inngang enn: «Du må slutte med plenklippingen akkurat i sjutiden når vi legger barna!».

Når noen irriterer oss har vi lett for å tillegge dem motiver og dårlige egenskaper. Men hvordan ser ting ut fra naboens side? De som ikke har småbarn som skal legges klokka sju, tenker kanskje ikke over at bråk på det tidspunktet kan være et problem.

Mest opptatt av egne krav

I de aller fleste tilfeller må hver enkelt konflikt vurderes individuelt. Dermed fylles rettsalene opp av saker som i mange tilfeller kunne vært løst på en mer smidig måte.

Monica Bryner mener begge parter har alt å vinne og ingenting å tape på å forsøke å løse konflikter uten advokater.

– Sett at du vinner en rettssak, og får gjennom ditt ønske om å sage ned et tre eller to – har du sett for deg hvordan forholdet til naboen vil bli etterpå? Dere skal jo fortsette å bo ved siden av hverandre, og må forholde dere til hverandre også etter at retten utpeker en «vinner» og en «taper», sier Bryner.

Et gratis alternativ

I stedet for å involvere advokat og domstol foreslår distriktslederen Konfliktrådet. Tjenesten er gratis, og er ikke en del av rettssystemet. I Konfliktrådet er målet at partene selv kommer frem til en løsning begge kan godta. Der er det ingen dommer som avgjør hvem som tar feil og hvem som har rett.

Konfliktrådet har mer enn 500 meklere over hele landet, også i Bergen, som er klare til å hjelpe de som trenger det. Dersom du ikke klarer å spørre naboen om dere sammen skal oppsøke rådet, kan du selv kontakte dem. Så kan de sende en forespørsel til naboen. Sammen finner dere et tidspunkt og sted som passer å møtes for alle.

Fem tips som kan bidra til å bevare nabovennskapet:

  • Snakk med naboen! Gi beskjed, spør, vær imøtekommende.
  • Vil du ta opp et problem? Legg vekt på hvordan du opplever situasjonen, ha en hyggelig tone.
  • Har du fått klager fra naboen? Forsøk å se deg selv med naboens øyne. Det kan faktisk være noe i kritikken.
  • Fokuser på at det beste er å finne en løsning begge kan leve med – ikke å «vinne» i en konflikt.
  • Vis hensyn. Husk at folk har ulik tålegrense.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.