Flytter 18-24-åringer frem i køen

Aldersgruppen 25 til 39 år blir de siste som vaksineres.

– Mange unge har blitt hardt rammet av pandemien, sa statsminister Erna Solberg torsdag kveld. (Foto: Statsministerens kontor)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 13. mai 2021 09:28

Pressekonferansen tirsdag kveld handlet om prioritering av aldersgruppe, geografisk skjevfordeling og hvilke vaksiner som skal brukes.

Regjeringen har konkludert med at AstraZeneca tas permanent ut av det norske vaksinasjonsprogrammet.

I Bjørnafjorden er det Pfizer som andredose til de første som fikk AstraZeneka i vår kommune. 300 innbyggere, alle er helsepersonell, fikk AstraZeneka i uke 8 og 9.

Regjeringen har videre besluttet at Janssen-vaksinen fortsatt skal stå på pause i vaksinasjonsprogrammet. Den skal ikke tas permanent ut.

– Vi ønsker å bygge opp et beredskapslager som vi vil kunne ta i bruk hvis smitten øker eller leveransene fra andre vaksineprodusenter svikter.

Tar aldersgruppen 18 til 24 år frem i køen

Regjeringen ga FHI i oppdrag å se på om vi skal prioritere unge høyere, og har besluttet å endre rekkefølgen i vaksinasjonen når alle over 45 år har blitt tilbudt vaksine.

Da vil aldersgruppene 18-24 år og 40-44 år få tilbud om vaksine samtidig. Etter dem vil aldersgruppen 25-39 år tilbys vaksine.

– Regjeringen har gjennom hele pandemien prioritert barn og unge først. Selv om vi har forsøkt å verne dem så langt det har vært mulig, har mange unge likevel blitt hardt rammet av tiltakene. At unge kan ha mer kontakt med andre og leve friere liv er veldig viktig, samtidig vil det å vaksinere unge først bidra til å begrense smittespredningen, sier Solberg.

Det betyr at de første 18-åringene i Bjørnafjorden kan bli vaksinerte i juli.

Bjørnafjorden kommune regner med å doble eller tredoble mengder doser i juni og gjennom sommeren.

I neste uke begynner de med vaksinasjon av prioriteringsgruppe 7 (gruppe 6 til 8 er sykdomsrelaterte).

Innen utgangen av juni, eller i alle fall før fellesferien, skal de være ferdige med gruppe 9, friske fra 45 til 54 år.

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke å prioritere vaksinasjon av enkelte yrkesgrupper eller personer med samfunnskritisk jobb fremfor andre. Regjeringen har fulgt denne anbefalingen.

60 prosent mer til enkelte kommuner

Pandemien har rammet skjevt. I enkelte kommuner har det knapt vært smitte. I andre deler av landet har smitten bitt seg fast, og folk har levd med svært strenge tiltak veldig lenge.

Derfor har regjeringen også bedt FHI vurdere den geografiske fordelingen på nytt.

I dag får Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Lørenskog og Oslo 20 prosent flere vaksinedoser enn resten av landet.

Regjeringen går inn for 60 prosent flere vaksiner til 24 østlandskommuner med vedvarende høyt smittetrykk. Det vil redusere presset på de øvrige kommunene i juli.

Noen kommuner slipper å avgi vaksinedoser til de prioriterte kommunene. På Vestlandet gjelder dette Bergen, Førde, Stavanger og Sandnes.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Knappe 30 kr per veke
Teikna abonnement

Abonnementet blir fornya kvar 4. veke for kr 120 per månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.