Meining | 27. jan. 2022

FrP krever strømstøtte også til næringslivet

Regjeringen kan ikke sitte passivt og se på at bedrifter og arbeidsplasser går tapt.

FrP krever strømstøtte også til næringslivet
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 27. jan. 2022 10:51

Strømsjokket rammer også næringslivet hardt. Det meldes nå om en akutt situasjon for mange små og mellomstore bedrifter med høyt strømforbruk.

For mange kommer ekstrakostnadene på toppen av allerede store utfordringer knyttet til koronapandemien, og kan raskt resultere i permitteringer og i verste fall konkurser.

Sjefen i NHO-foreningen Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, etterlyser en ekstraordinær støtteordning som kan hjelpe små og mellomstore bedrifter med strømregningen. Det samme gjør SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter.

AP/SP-regjeringen har gjennom hele strømkrisen vært presset fra skanse til skanse, og etter hvert har det kommet på plass støtteordninger for husholdninger, borettslag, frivillig sektor og selvstendig næringsdrivende innen landbruket. Næringslivet ellers står derimot fortsatt uten kompensasjon, og regjeringen skylder mellom annet på statsstøtteregelverket i EØS.

Dette holder ikke.

Konkurranseregelverket i EU åpner for at bedrifter kan motta inntil 2 millioner kroner fordelt over tre år i såkalt bagatellmessig støtte. At EU-kritiske SP ikke bruker dette handlingsrommet er uforståelig.

FrP mener primært at alle strømkunder, også bedriftskunder, burde fått en makspris på 50 øre pr kwt.

I tillegg har vi foreslått å fjerne el-avgiften og moms til staten gjennom vinteren.

Når det p.t. ikke er stortingsflertall for makspris på strøm bør regjeringen snarest få på plass en kompensasjonsordning også for næringslivet.

Om nødvendig kan staten bruke kommunene til å fordele også denne støtten, slik vi har sett med den kommunale kompensasjonsordningen knytt til koronapandemien.

Staten håver nå inn 30-40 milliarder kroner på de høye strømprisene. Da kan ikke regjeringen sitte passivt og se på at bedrifter og arbeidsplasser går tapt.

Årsmøtet i Bjørnafjorden FrP
v/leiar Gustav Bahus og gruppeleiar Terje Søviknes

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Hald deg oppdatert med Midtsiden

Få tilgang til alt innhald frå Midtsiden-redaksjonen. Som abonnent hjelper du oss på veg til å kunna dekka endå meir av det som skjer i Os!

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.