Olje- og energiminister Terje Søviknes, her på besøk på Rosenberg verft. (Foto: EBM/OED)
Olje- og energiminister Terje Søviknes, her på besøk på Rosenberg verft. (Foto: EBM/OED)

Godkjente to nye utbyggingsfelt

Mandag holdt Søviknes innlegg på Solamøtet, i dag godkjente departementet to felt med til sammen 68 millioner fat olje og gass.

Kjetil Vasby Bruarøy
17. januar 2017 - 10:01

Terje Søviknes er godt i gang i sin nye jobb som olje- og energiminister.

– Petroleumsindustrien har bidratt med ufattelige 12.000 milliarder kroner til velferd, vekst og velstand i Norge. Den vil også være vår desidert største og viktigste næring, og særlig for Rogaland i mange tiår fremover, sa Søviknes til 300 gjester på Solamøtet mandag.

Arrangementet Solamøtet er en viktig næringspolitisk arena i Rogaland i regi av NHO, med Universitetet i Stavanger, KS (Kommunesektorens organisasjon), Rogaland fylke og næringsforeninger som medarrangører. Tema for årets Solamøte var "Det handler om arbeidsplasser".

Som del av turen til Rogaland var Søviknes også på besøk hos verftet Rosenberg WorleyParsons.

Rosenberg, med mer enn 120 års industrihistorie, ligger på Buøy og er en viktig leverandør til olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel.

- Det gjør inntrykk å se de ansatte i sving på Rosenberg. Det er svært gledelig at de har vist seg konkurransedyktige i et for tiden tøft marked, sier Søviknes, ifølge regjeringen.no.

Godkjente to nye felt

Olje- og energidepartementet godkjente tirsdag 17. januar utbyggingsplanene for feltene Utgard og Byrding i Nordsjøen.

Byrding er et olje- og gassfelt nord for Troll-feltet, med planlagte investeringer på nær 1 mrd. kroner. Antatt utvinnbare volumer er drøyt 11 millioner fat oljeekvivalenter. Planlagt produksjonsstart er tredje kvartal 2017.

Utgard er et gass- og kondensatfelt som ligger på norsk og britisk sokkel i Nordsjøen, med planlagte investeringer på om lag 3,5 mrd. kroner. Utvinnbare ressurser er anslått til 56,4 millioner fat oljeekvivalenter. Planlagt produksjonsstart er fjerde kvartal 2019.

- Utbyggingsprosjektene skaper aktivitet, arbeidsplasser og muligheter for leverandører med ledig kapasitet. Slik situasjonen er i næringen er det svært gledelig med utbyggingene av Utgard og Byrding nå, sier olje- og energiministeren.