Samferdsle | 01. mars 2024

– Har aldri vært færre trafikkdrepte i februar

– Det er en oppløftende start på året for oss som jobber med trafikksikkerhet.

– Har aldri vært færre trafikkdrepte i februar
E39 på Moberg søndag 11. februar. (Ill. foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyfredag 01. mars 2024 08:33

Én person døde i trafikken i februar. Det er fire færre enn i fjor, og det laveste antall drepte i februar noen gang. Så langt i år er fem drept i trafikkulykker på norske veier.

– Det er en oppløftende start på året for oss som jobber med trafikksikkerhet, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Fem for mange

Totalt har fem personer mistet livet i trafikken så langt i år – tre kvinner og to menn.

– Én drept i februar, er fortsatt én for mye. Og fem drept i årets to første måneder, er fortsatt fem for mange, sier Ranes.

Fem drepte i trafikken er det laveste antall omkomne for januar og februar i nyere tid, med unntak av 2022, og en halvering sammenlignet med 2023, opplyser Trygg Trafikk.

– Det er godt å se en nedgang i antall omkomne etter to år med betydelig økning. Det er likevel trist at det også i denne måneden har gått med liv i trafikken. Enda en familie har mistet en de er glad i, sier Bård Morten Johansen, fagsjef i Trygg Trafikk.

Vanskelig føre mange steder

Februar er en måned med svært varierende dødstall i trafikken.

For 10 år siden var det 14 drepte på veiene i februar, og året etter var det syv, men aldri har det vært like få som i år.

Men ser vi bort fra 2022, med pandemi på starten av året, har det aldri vært færre trafikkdrepte når vi skriver 1. mars.

Det er alt for tidlig å konkludere med hva som har bidratt til færre ulykker i år, men Ranes sier at mye og krevende vintervær kan være noe av forklaringen.

– Trafikantene har vært gode til å tilpasse farten etter forholdene denne vinteren, og har tatt det med ro eller holdt seg hjemme når været har vært som verst. Min bønn til trafikantene er derfor å fortsette sånn, sier Guro Ranes.

– Legg vekk mobilen

Både vegvesenet og Trygg Trafikk ber folk fortsette å være varsomme.

– Tilpass farten til forholdene, kjør rusfritt, bruk bilbelte og hold oppmerksomheten på veien; å kjøre er det eneste du skal gjøre, sier Ranes.

I både januar og februar har det vært store snøfall og flere perioder med glatte veier mange steder.

– Under slike forhold er det viktig å vurdere om du er godt nok rustet for å ta kjøreturen. Noen ganger bør vi utsette eller droppe kjøreturen hvis det er mulig, sier Johansen.

Fagsjefen ber alle legge vekk mobiltelefon under kjøring.

– I tillegg vil jeg fremheve hvor viktig det er at oppmerksomheten er rettet mot selve kjøringen. I trafikken må vi hele tiden ta valg og vurdere disse opp mot ulike situasjoner. Derfor er det viktig å droppe alt av forstyrrende elementer mens vi kjører. Sett mobilen i bilmodus, avslutter Johansen.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.