Lokal | 09. des. 2019

Lærerikt samarbeid mellom Røde Kors og brannvesenet

Besøkstjenesten er nå enda bedre rustet til å forebygge brann året rundt.

Lærerikt samarbeid mellom Røde Kors og brannvesenet
Leder for Besøkstjenesten i Os Røde Kors, Kjersti Gylløw, sammen med leder for forebyggende arbeid i Os brannvesen, Martin Østgulen Svendsen. (Privat foto)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøymandag 09. des. 2019 09:51

Bildeserie:

Nestleder Frøydis Østensen klar for inspeksjon med Os brannvesen.
Nestleder Frøydis Østensen klar for inspeksjon med Os brannvesen.
Alle som var heime takka ja til kontroll av Frøydis Østensen og Elsa Forstrønen.
Alle som var heime takka ja til kontroll av Frøydis Østensen og Elsa Forstrønen.
1 av 2
Nestleder Frøydis Østensen klar for inspeksjon med Os brannvesen.
Alle som var heime takka ja til kontroll av Frøydis Østensen og Elsa Forstrønen.

I forkant av Røykvarslerdagen 1. desember fortalte Os brann- og redningsteneste om flere kommende forebyggende aktiviteter. Brannvesenet stilte på stand og patruljerte flere nabolag sammen med Røde Kors sin besøkstjeneste.

• Les òg: – Kvart sekund kan vera avgjerande

Besøkstjenesten til Os Røde Kors består av over 40 frivillige som både bidrar på Luranetunet og reiser på hjemmebesøk hos eldre og andre personer som har havnet i en eller annen form for utfordrende livssituasjon.

– Flott samarbeid

Branninspektør ved Os brann- og redningsvesen Martin Østgulen Svendsen ønsket å få utført uformelle boligkontroll hos flere, og Besøkstjenesten i Os Røde kors har oversikt over hvor det bor mange eldre og har ellers mange som får besøk av Besøkstjenesten på regelmessig basis.

Leder og nestleder Kjersti Gylløw og Frøydis Østensen fikk opplæring i boligkontroll av brannvesenet.

Besøkstjenesten var sammen med brannvesenet på boligkontrollen, hvor det ble ringt på dører og folk fikk et tilbud om en uforpliktende kontroll av hjemmet.

Målet var ikke å gi noe pålegg til folk om endringer, men anbefalinger og veiledning.

Ble selvstendige inspektører

Vi fikk opplæring i bruk av den digitale sjekklisten som er utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og i tillegg bruk av flyers med tips om brannsikkerhet.

En del av mannskapet fra brannvesenet som skulle utføre boligkontroll denne dagen, måtte rykke ut til en storbrann. Blålysene ble satt på, og de rykket i stor fart. Lavtrykket presset ned tåken så mye at vi under boligkontrollen denne dagen kunne kjenne lukten av brannen når vi gikk rundt mellom husene.

Besøkstjenesten lærte mye den første dagen, og utførte på egenhånd boligkontroller samme uke.

Stiv kuling og regn stoppet ikke besøkstjenesten, og teamet bestående av Kjersti Gylløw, Frøydis Østensen og Elsa Forstrønen var klare til oppdrag boligkontroll.

Ble godt mottatt

Alle som var hjemme når vi ringte på, slapp oss inn og vi brukte det digitale skjemaet som vi hadde fått opplæring i.

Vi avdekket manglende brannslukkingsapparat, brannslanger og komfyrvakter.

Vi kom med anbefaling om anskaffelse av egnet slukkemiddel, og kunne tilby flere som både trengte og ønsket det komfyrvakt. Dette er noe brannvesenet per tid har å tilby de som trenger det.

Os Brannvesen ved branninspektør Sælen kunne under opplæringen fortelle at 40 prosent av alle branner starter på kjøkkenet. Dette er høye tall, og på bakgrunn av dette var vi spesielt oppmerksomme på komfyrvakter. Vi sjekket at det var ingen varmgang eller løse skrusikringer i sikringsskap.

Flere konkrete tiltak

Flere husket ikke nummeret til brannvesenet, og vi fikk en påminnelse om at det er 110. Vi ønsket også oppfordre til en bevisstgjøring av hvor nærmeste rømningsvei er, dersom det skulle begynne å brenne.

Vi tilbød ellers røykvarslerbatteri til flere, og det er viktig for alle å være oppmerksom på at batteriet skal byttes årlig.

For de som er helt uten røykvarsler kunne vi gjennom Os brannvesen tilby en røykvarsler som settes opp i taket med selvklebende tape, denne har 10 års batteritid, og er en grei måte å sikre de som står uten noen form for røykvarsling.

En annen viktig opplysning vi fikk var at dersom noen oppdager et potensielt brannfarlig forhold, så kan man enkelt melde om dette på www.branntips.no.

Dette er sikkert kjent for noen, men for oss som deltok fra Besøkstjenesten var dette helt ny informasjon.

I fokus året rundt

Besøkstjenesten er glad for å bli inkludert i samarbeidet rundt røykvarslerens dag, fordi vi sammen med Os brannvesen når ut til en større gruppe. Dette med et større nedslagsfelt er målet for samarbeidet. Vi går nå inn i den tiden på året hvor det statistisk sett er flest branntilløp og branner, og det føltes veldig godt å få lov til å bidra med boligkontroller.

Brannvesenet gjør en fantastisk god innsats når det gjelder forebygging, og vi ble imponert over å se den innsatsen de legger ned.

Kunnskapen vi har ervervet oss gjennom disse boligkontrollene vil vi også spre til resten av besøkstjenesten. Brannsikring kan vi ha fokus på gjennom hele året.

Bevisstgjøring er viktig, og bare det å ha tenkt gjennom hvordan man skal agere hvis det bryter ut brann i hjemmet ditt er av betydning. Men, først og fremst så handler det om å forebygge.

Kjersti Gylløw
Leder for Besøkstjenesten
Os Røde Kors

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.