Løsninger som virker - spesielt for vår kommune

Vil du unngå eiendomsskatt er det trolig best å stemme SV på mandag.

Asle Olsen, Bjørnafjorden SV. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 09. sep. 2021 11:53

Som de fleste vet har Bjørnafjorden kommune store økonomiske utfordringer. Dette har gått sterkt ut over de ansatte i kommunen.

De ansattes tillitsvalgte syns det har gått så langt at de forteller til lokalavisen at vi har en fryktkultur enkelte steder i organisasjonen. Det er det ingen tillitsvalgte som gjør med lett hjerte og omtrentlig omgang med begrep som fryktkultur, det kan jeg love deg.

Når de bruker slike ord skal vi stoppe og lytte. Det skylder vi alle de som jobber for oss i kommunen vår, for eksempel lærere for barna våre eller sykepleiere for bestemor.

Vi mangler både sykepleiere, fastleger, lærere og andre ressurser til å levere den skolen, eldreomsorgen og legetjenesten våre innbyggere fortjener.

Vi skal prise oss lykkelige for hver og en av de ansatte som fortsatt står i den håpløst utakknemlige jobben mens H og Frp snakker iskaldt om å ta ut gevinstene etter kommunesammenslåingen.

Løsningen er visst sluttpakker, hevdes det, mens skolene våre krysser fingrene og håper at foreldre vil bruke fritiden sin til å vedlikeholde kommunens eiendom på dugnad.

Kommunens HR-avdeling er tvunget til å løse bemanningsproblemene våre med å bedre omdømmet vårt.

Vi skal lokke arbeidskraft til kommune ved å fremstå frekk og fin på Facebook, siden vi ikke har penger å tilby. Tror du det virker?

Ikke bare er det en total fallitterklæring å trekke frem noe så nytteløst som et faktisk virkemiddel, det er også oppskriften for å forsterke den fryktkulturen de tillitsvalgte allerede har advart mot.

Dette er ingen svartmaling for politisk vinning. Vi prøver bare nøkternt å forklare hvor ille det står til.

Du kan syns det er greit at det er slik fordi du ikke vil betale for noe mer, men det er ikke lov å late som om det ikke er sånn. Vi i SV mener derimot at vi, som kommune, må ta tak i disse utfordringene.

Det er høst og budsjettid, men først er det valg.

Det går an å gjøre noe med dette ved begge disse korsveiene.

Jeg vet ikke hvor fruktbart det er å peke fingre her vi står nå, men en ting har jeg likevel lyst til å nevne: Hvordan er det i det hele tatt mulig for H og Frp å jobbe så hardt for en kommunesammenslåing som de gjorde, uten å vite hvordan økonomien ser ut i andre enden?

Enten har de jobbet for noe de ikke ante konsekvensene av, eller så har de visst, og ført oss inn i denne situasjonen med åpne øyne.

Jeg vet ikke hva som er verst, men at de to partiene har et særskilt ansvar for situasjonen vi er i er det ingen tvil om. De har jobbet for reformen både nasjonalt og lokalt, og de har ledet fellesnemnden.

SV vil ikke bygge ned kommuneøkonomien, slik de borgerlige partiene vil.

De borgerlige ønsker reduserte utgifter over hele landet slik at de kan innfri valgløftene til Stein Erik Hagen og andre sponsorer om reduserte skatteutgifter for de rike. Om det fører til at du må kjøpe f.eks. lege- eller omsorgstjenester dyrt av private tilbydere for å få samme kvalitet som du før fikk gratis gjennom det offentlige, så lever H og Frp helt greit med det.

Vi trenger en regjering som satser på kommunene våre, på skolebarna, de eldre og alle som er i behov av velferdstjenester.

SV vil prioritere velferd fremfor skattekutt til de som har mest fra før. Vi foreslår derfor å styrke kommunesektoren med over 10 milliarder kroner mer enn det regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2022.

Det må være høy kvalitet på barnehager, skoler, helsetilbud og kulturtilbud i hele landet. Kvalitet koster, og derfor foreslår SV over 6,5 milliarder mer enn regjeringen til kommunene og 3,5 milliarder mer til fylkene. Dette skal blant annet gå til flere ansatte i skolen, barnehagen og omsorgssektoren.

Av disse 6,5 milliardene er ca. 30 millioner kroner til Bjørnafjorden kommune.

Det er ikke nok til å løse alle utfordringene i kommunen, men det vil bedre situasjonen betraktelig.

Hvis vi får en regjering som virkelig øker overføringene til kommunene, kan vi kanskje klare oss uten å innføre den upopulære eiendomsskatten på bolig.

Det er knapt kommuner igjen i landet som klarer seg uten, og det er ikke fordi politikerne synes det er så kjekt å innføre eiendomsskatt, men fordi kommunene får mindre penger og flere oppgaver.

Da de borgerlige tok over makten hadde rundt 40 % av norske kommuner eiendomsskatt på bolig. Dette tallet har økt til 70 % av kommunene etter 8 år med Erna Solberg som statsminister.

Ikke bare har antall kommuner med eiendomsskatt på bolig økt kraftig, men summen man må betale har også økt.

Det er med andre ord ingen grunn til å tro høyresiden når de sier de er imot eiendomsskatt, all den tid de gir kommunene så trange økonomiske rammer at de ikke har noe annet valg enn å innføre nettopp eiendomsskatt.

SV, derimot, er blant partiene som går aller lengst i å styrke kommuneøkonomien.

Det høres unektelig ut som en motsetning, men jeg mener likevel at det er riktig å si;

Stem på SV på mandag for å unngå eiendomsskatt!

Asle Olsen
Bjørnafjorden SV

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Sommartilbod frå 5 kr
Få sommartilbodet

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.