Torill Keys (Ap) vil ha matbutikk på Søre Neset. (Foto: Andris Hamre) 
Torill Keys (Ap) vil ha matbutikk på Søre Neset. (Foto: Andris Hamre) 

Matbutikk på Søre Neset!

Lesarinnlegg: 3000 Søre Nesinger må daglig kaste seg inn i bilen for å få tak i sitt daglige brød.

Kjetil Osablod Grønvigh
08. september 2019 - 12:29

Sentrumsområdene i Os har alltid vært mitt tumleområde; turveiene, snarveiene, skogene, folkene, sentrum som stille glir inn i levende jordbruksområder, den buktende lakseelven som renner gjennom bygden og deler øst og vest i to, bilene som enten forbannes pokker i vold eller som fremsnakkes – gjerne helt inn til butikkens entrè.

For ikke å nevne den eldre ærverdige bebyggelsen som hvisker med historisk sus om fortid og nåtid, den nye bebyggelsen – tidvis omdiskutert og bombastisk plassert, arkitektoniske juveler eller monstrøse byller - meningene er mange, Undinen som fortsatt er en kilde til konversasjon; «Hvorfor har de plassert en livmor i rundkjøringen?» - store øyne og et spørsmål som stadig er tilbakevendende.

Her har slekten fulgt slekters gang gjennom generasjoner...sjokket var derfor stort da flyttelasset var på plass på Haugland. Hva hadde vi gjort?

Frykten var ubegrunnet. Området er vakkert, folkene flotte og skogen er så frodig og full i flora at enhver botanikker ville ha jublet. Det viser seg også at området er dottet med så mange nettverk av stier at man kan vandre rundt med en begeistret hund i timesvis. Helleristninger, krigshistorie og generell historie, kultur og sport for nesten enhver smak. Om du ønsker ballettundervisning, ja så er det også på plass. Her er noe for enhver og området er i stadig utvikling.

Men, hvor er nærbutikken?

Det å få kortere vei til matbutikken er noe mange Søre Nesinger ønsker. Det bor mangfoldige innbyggere i denne delen av vår kommune, faktisk over 3000 Søre Nesinger må daglig kaste seg inn i bilen for å få tak i sitt daglige brød.

Sirlige malte store bokstaver i gull pryder et rødt staselig hus nedenfor Lunde barneskole. Her levnes det ingen tvil om hvor den gamle kolonialen engang var. En gang i tiden var det jo slik, man hadde nærbutikken. Men så var det ikke nok penger i det, og matbutikkene begynte å klumpe seg sammen der hvor det var mest folk.

Os kommune (snart Bjørnafjorden) som vi kjenner den, er jo da også så full i matbutikker at vi kan brødfø en hel nasjon, og litt til. Og for enkelte har det lenge vært et irritasjonsmoment at så godt som samtlige butikker insisterer på å plassere seg nesten et steinkast fra hverandre.

Plasseringen er kanskje et logisk trekk sett i fra en økonoms ståsted. Men for en sulten Osing/Bjørnafjording, med illevarslende lavt blodsukker i utkanten av sentrumsområdene, er det langt i fra logisk.

Trendene snur, og det ser ut til at det nå atter begynner å virke fornuftig for økonomene å få på plass nærbutikken.

Man ser tendensene med Kiwi Moberg og Spar Nore Neset. Vel verdt å nevne er at nærbutikken på Grindavoll, Lepsøy, Søfteland og Lysekloster holder stand, og er et vitnesbyrd om at disse er ønsket. Butikkene gir oss arbeidsplasser og ikke minst matopplevelser matglade bjørnafjordinger vet å sette pris på.

La oss gjøre det enklere for Søre Nesingene å bilen stå, la oss gjøre det til et lett valg å gå og sykle til butikken.

La oss kutte ut unødvendig tidsbruk i en allerede tidspresset hverdag hvor man må forte seg til butikken, kanskje godt over ti minutter hver vei for å skaffe alt du trenger, og alt det du glemte.

Det har tidligere vært aktuelt å bygge matbutikk i dette området, og næringsdrivende som ønsker å sette dette på agendaen er velkommen. Skal vi komme i mål må mange hensyn tas for å få ønsket om matbutikk oppfylt, og jordbruksområdene må skånes. Man kan selvsagt ikke ødelegge matjord for å bygge en matbutikk!

En matbutikk på Søre Neset er hjertelig velkommen, og sammen kan vi finne gode løsninger for å få dette til.

Torill Keys

Listekandidat Bjørnafjorden Ap.

Sentrumsosing, Søre Nesing, Osing og Bjørnafjording.