Nissehuset på Gåssand

VIDEO: Har du ikkje kome heilt i julestemning? Bli med inn til Randi Breivik sine nissar!

Kjetil Vasby Bruarøy
24. desember 2013 - 8:51

Gløym peparkakebyen i Bergen, heime hos Randi Karin Breivik og Håvard Gåssand sørgjer fleire hundre nissar ei endå meir massiv julestemning!

SJÅ VIDEO NEDST I ARTIKKELEN

– Eg har vore veldig glad i nissar frå eg var ei lita jente. Då eg var rundt 8 år smugla eg med meg nissane mor hadde  pynta med. Eg tok dei med på rommet, sette dei fint opp, og tok vekking på tidleg om morgonen for å setja nissane på plass før foreldra mine sto opp, fortel Randi om starten på den lange samlarkarriera.

Før helga fekk Midtsiden omvising av Randi sitt barnebarn Emil i det stemningsfulle nissehuset på Gåssand.

Monterer i to månadar

I gang, kjellarstove, stove, kjøkken, soverom, bad og vaskerom (!) er nissane nøye plassert, i grupper frå golv til tak, i hyller, på rekkverk, over kanten på TV-en og hengande frå tak og lampar.

– Eg byrjar å setja opp nissane rundt to månadar før jul. Tre fulle bodar og i stueloftet er det fullt, og barnebarna får vera med å "vekka dei frå dvalen" og å bera dei på plass i rett rom, fortel ho.

Fyller på frå år til år

Då ho var 10 år gamal fekk ho sin eigen nisse, som ho kalte opp etter pappaen Per. Sidan har det blitt fleire nissar. Mange fleire nissar.

– Nokre nissar lager eg sjølv, men dei fleste har eg kjøpt eller fått i gåve. Eg synest det er vanskeleg å gå forbi ein fin nisse utan å kjøpa han, så no før jul prøver eg å halda meg vekke frå butikkar som sel nissar, ler ho.

– Men eg kjøper aldri ein nisse før eg veit kvar den skal plasserast.

Dei fleste er kjøpt i Noreg, men det har også blitt nissekjøp når ho eller venar har vore på ferie, i Sverige, Tjekkia, Skottland og Afrika.

– Eg ønskjer meg framleis nissar til jul og elles i året. Enkelte meiner eg har mange nok, medan andre, som mannen min Håvard, veit kor glad eg er i dei og kjem av og til heim med ein ny. 

– Er det nokre spesielle nissar du har øvst på ønskjelista?

– Ja. Eg har nokre flaskenissar, nissar lagd for å halda rundt ei flaske, som pynt, som eg treng ein eller to til av for å få heile rekkverket ned til kjellaren.

– Eg trur ikkje dei lager dei lenger, eg har i alle fall ikkje funne dei i butikken. Får eg tak i ein sånn blir eg ekstra glad, seier Randi.

VIDEO: Bli med på omvising, ned i kjellaren, kjellarstova, opp på soverommet, kjøkkenet og stova - i det utrulege nissehuset på Gåssand. (Foto: KVB, musikk, song ved elevar frå Os kulturskule, frå konserten måndag 16. desember)

Les meir om

Kultur