Sport | 26. okt. 2020

Nøss: – Stort å få være med på dette

Hun har lenge vært et lovende fotballtalent, nå har Nora Blindheim Nøss vært på sin aller første landslagssamling.

Nøss: – Stort å få være med på dette
Hun har lenge vært et lovende fotballtalent, nå har Nora Blindheim Nøss vært på sin aller første landslagssamling. (Foto: NFF)
Ørjan Håland
Ørjan Hålandmandag 26. okt. 2020 13:36

Her har hun fått matchet seg mot landets beste 14- og 15-åringer, og hun sitter også igjen med karriereråd fra landslagsspiller og Chelsea-proff Guro Reiten. Flere og flere norske fotballjenter får leve proffdrømmen i utlandet. På tross av manglende internasjonal motstand på samling, er Nøss fra Os mer motivert enn noensinne.

Midt-spilleren fra Os har altså tatt ytterligere et steg opp etter at hun deltok på Equinor Talentleir i august, men drømmen om offisiell landskamp med flagget på brystet lar likevel vente på seg. På grunn av korona-situasjonen har sesongen 2020 vært preget av store begrensninger for Nora og resten av fotball-Norge.

– Det er selvfølgelig trist at det ikke blir noen offisielle landskamper i høst. Samtidig blir det bra med internkamper, og jeg har gledet meg veldig til landslagssamling. Dette er noe jeg har jobbet mot hele livet, forteller Os-talentet.

Det unge midtspiller-talentet drømmer om å kunne leve av fotballen og bli en viktig spiller for A-landslaget. Hun drømmer også om å spille for klubber som Manchester City eller Barcelona. Nora legger ikke skjul på at deltagelsen på sin første offisielle landslagssamling ga mersmak:

– Vi har jobbet mye med både gjenvinning og frispilling på denne samlingen. Det har vært veldig stort å få være med på dette, forteller Nora.

Inspirert av norsk utenlandsproff

Under et spillermøte mot slutten av samlingen, ble J15-spillerne møtt av en stor overraskelse da Equinor Morgendagens helter-mentor, Guro Reiten, dukket opp på storskjerm i møterommet. Hun er for tiden samlet med A-landslaget der de lader opp til tirsdagens EM-kvalifiseringskamp mot Wales. Med seier er Norge sikret EM-sluttspill i England i 2022. På lager hadde Reiten massevis av tips og råd til de unge, fremadstormende fotballtalentene:

– Jeg husker hvor sinnssykt artig det var å bli tatt ut på Equinor talentleir som 15-åring. Den følelsen av å bli tatt ut på landslaget har jeg hatt hver gang etterpå også. Gjennom talentleir og landslagssamlinger får man møte de flinkeste folkene, og møte spillere som har de samme drømmene og samme målene som deg selv. Kanskje noen er bedre enn deg også.

– Det gir motivasjon til å jobbe enda hardere og man får se hvor lista ligger og ta det med tilbake til hverdagen. Landslagsskolen er et veldig viktig sted for læring, og det finnes ingen bedre plass å få de gode rådene enn i rommet dere sitter akkurat nå, fortalte Chelsea-spiller og Equinor Morgendagens helter-mentor Guro Reiten.

Guro Reiten hadde massevis av tips og råd til de unge, fremadstormende fotballtalentene. (Foto: NFF)
Guro Reiten hadde massevis av tips og råd til de unge, fremadstormende fotballtalentene. (Foto: NFF)

Nøss lot seg inspirere:

– Det gjorde veldig inntrykk på meg, det hun fortalte om at det er verdt å ofre fritid og venner for å trene og spille landskamper. I tillegg tar jeg med meg det hun sa om hvor viktig restitusjon er, og at du ikke nødvendigvis må trene hardt, men heller riktig.

Norske fotballjenter lever proffdrømmen

NFF Landsslagskolen som støttes av Equinor Morgendagens helter handler om å videreutvikle de beste fotballtalentene vi har her i landet, for å kunne fostre frem fremtidens landslagsspillere. At Norges beste fotballjenter igjen er nære ved å kvalifisere seg til et internasjonalt mesterskap vitner om et godt, målrettet og langsiktig talentarbeid fra tidlig alder. Leder for spillerutvikling i NFF, Håkon Grøttland, er stolt over flaggskipet på damesiden:

– Alt ligger til rette for at vi enda en gang vil kvalifisere oss til et internasjonalt sluttspill, og det vil være en stor bragd for oss som tross alt er en liten nasjon. Vi ser også en økning av norske spillere som leverer varene i de største europeiske ligaene, både på dame- og herresiden, og Reitens prestasjoner i Chelsea er inspirerende for alle unge fotballtalenter i Norge. Modellen med Landslagsskolen har gitt gode resultater for våre landslag, og vi skal fortsette å gi et godt tilbud til Nora og de unge talentene som ønsker å bli best.

Skal bruke høsten til hurtighet og styrke

Mens Reiten og resten av landslagsjentene får spille landskamper, lar drømmen om offisielt landslagsspill vente på seg for Nora og resten av J15. Hun legger likevel ikke skjul på at motivasjonen til å jobbe beinhardt fremover er helt på topp, og har klare tanker om hva som kreves:

– For å oppnå drømmen min om å kunne leve av fotball tenker jeg det er viktig med god struktur, treningsvilje, mot og innsats, sier Nøss.

Det unge Os-talentet trekker frem aggressivitet, tilstedeværelse og fotballforståelse som hennes sterke sider på banen, og har klare utviklingsmål for resten av høsten og vinteren:

– Denne sesongen jobber jeg med å være orientert i forkant av mottakelsen av ballen. Jeg vil jobbe med å forbedre både hurtighet og styrke.

Landslagstrener Lena Tyriberget er imponert over nivået som Nora og resten av jentene har vist:

– Det er stort for jentene å være på sin første landslagssamling og felles for alle er at de har overbevist mange på veien for å bli tatt ut. Disse spillerne er tatt ut fordi vi mener de har noen egenskaper som på sikt kan gjøre dem til toppspillere. Det har vært en utfordrende tid for dem i år, med mye trening alene på grunn av koronasituasjonen. Derfor er det ekstra gledelig og ikke minst viktig at de får samlet seg nå. Spillere som ønsker å pushe seg selv for å nå toppen er nødt til å ha arenaer som dette.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Tilgang til alt innhald for kun 5 kr i 5 veker

Vi set stor pris på at du vel å abonnera på Midtsiden, det hjelper oss på veg til å kunna dekka endå meir av alt som skjer i Os!

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Moglegheit for fleire brukarar
Les meir og bestill

Etter kampanjen blir abonnementet fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.