Kultur | 18. des. 2018

Os vgs fekk smarthus-utstyr for 185.000 kroner

Elever ved elektrolinja på Os vidaregåande skule har fått gratis utstyr for opplæring i fremtidens hjem.

Os vgs fekk smarthus-utstyr for 185.000 kroner
Os vidaregåande skule. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytirsdag 18. des. 2018 08:49

Pressemelding fra Eaton:

Os og Slåtthaug videregåendeskole er blant tolv skoler i Norge som mottar smarthus komponenter gratis. Totalt deler strømstyrringsselskapet Eaton ut utstyr for 2,2 millioner kroner. I tillegg deltar lærerne på kurs for å styrke sin kunnskap om programmering av smarthus.

– Målet er at det skal være gøy og lærerikt for elevene å lære om hvordan man kan integrere smarthus applikasjoner for en enklere, tryggere og mer miljøvennlig hverdag, sier Jon Helsingeng som er leder av strømstyrringsselskapet Eaton i Norge.

Utdanner fremtidens elektrikere

Elektrofaglærer ved Os videregående skole, Eirik Vevatne, mener gavepakken har mye å si for elevenes læringsutbytte.

– Dette vil gjøre undervisningen mer reel, fremtidsrettet og interessant. Elevene gleder seg til å ta i bruk avansert smarthusteknologi, sier Vevatne, og fortsetter:

– Arbeidsoppgavene til dagens elektrikere er i endring – trådløs smartteknologi og programmering blir viktigere. Det er nødvendig at undervisningen følger utviklingen. Kommunene i Norge satser eksempelvis stort på velferdsteknologi, og da er det viktig at elektroelevene får et undervisningstilbud som gir de ferdighetene som er etterspurt. Vi undersøker derfor hvordan vi kan ta realismen i undervisningen til nye høyder, ikke bare for elektroelevene, men også for elever innenfor helsefag, sier Vevatne.

Han støttes av elektro-lærer ved Slåtthaug videregående skole, Johannes Eman.

– Ambisjonen er å gi både elever innen helse og elektro et rom der omsorgsteknologi installeres slik at elevene blir kjent med teknologi de vil møte etter utdanningen. Dette vil lette overgangen fra skole til arbeidsliv, mener Eman.

I dag finnes det en rekke ulike former for omsorgsteknologi som bidrar til bedre pasientsikkerhet. Dette kan eksempelvis være trykkfølere som varsler dersom en pasient forlater sengen om natten.

Økende interesse for smarthus

Lærerne vil på forhånd kurses i smarthusteknologi slik at de kan veilede elevene med programmering.

– Vi skal lære om systemet og hvordan man kan programmere inn ulike moduser. Ett modus kan eksempelvis være «borte», da vil varmen i huset senkes og lysene slukkes ved hjelp av ett tastetrykk på mobilen. Et slikt modus kan tidsinnstilles slik at det går «automagisk» - på den måten øker boligens komfort og man sparer penger på strømregningen ved å unngå å bruke unødvendig energi, eksemplifiserer Vevatne som mener smarthus er «normalen» om få år.

Hans resonnement støttes av Helsingeng:

– Stadig flere oppdager fordelene ved å ha et smart hjem, og interessen for smarthus har skutt i været de siste årene. Jeg tror det har sammenheng med at smarthusløsningene blir stadig bedre og enklere, samt at flere oppdager at de kan spare betydelige beløp på strømregningen og få en enklere hverdag, sier Helsingeng som er imponert over skolenes planer om å gi opplæring innen velferdsteknologi til helse-elever.

Det er Eatons trådløse smarthusløsning xComfort som elevene får ta i bruk under utdanningen. Eaton har over tyve års erfaring innen smartteknologi der 15 av årene har vært med trådløse løsninger.

Læringsutbytte skal blomstre

– Dette vil definitivt styrke elevenes kompetanse innen smarthusteknologi, og gjøre overgangen fra utdanning til arbeid lettere. Ved å både ha en praktisk og teoretisk tilnærming blomstrer forhåpentligvis engasjementet blant elevene og læringsutbytte blir større, sier elektro-lærer Johannes Eman.

xComfort systemet er et trådløst smarthussystem som lar deg styre huset ved hjelp av mobilen. Dette inkluderer blant annet belysning, varme, energiovervåking, tekniske apparater, solskjerming, overvåkningskameraer, samt en rekke andre muligheter. I prinsippet kan alt som går på strøm kobles til xComfort. Teknologien brukes også for å skape tryggere og bedre velferdstjenester til befolkningen i norske kommuner.

Omtrent 900 installatørbedrifter i Norge er sertifisert for å installere smarthussystemet. Eaton kurser opp imot 350 elektrikere i året for installasjon av smarthussystemet xComfort. Satsingen på elever i videregående skole er nytt av året.

Disse skolene får gratis smarthusløsninger:
Bodø videregående skole
Kuben videregående skole
Ishavsbyen videregående skole
Stangnes videregående skole
Tromsø Maritime videregående skole
Borgund videregående skole
Glemmen videregående skole
Slåtthaug videregående skole
Os videregående skole
Eid videregående skole
Mosjøen videregående skole
Meldal videregående skole

Dette er smarthus:
Smarthusteknologi er smart styring av eksempelvis belysning, oppvarming, solskjerming, klimaanlegg og sikkerhet. Ved hjelp av et kontrollsystem kan boligeiere enkelt holde oversikt over boligens smarte funksjoner, og sette huset i ulike modus, som hjemme, borte eller bortreist. Man kan for eksempel se hvor mange vinduer som står åpne og hvor mange lyskilder som er på. Man kan også holde øye med energiforbruk og eventuelle overvåkningskamera, oppdage eventuelle vannlekkasjer og overvåke strømtilførsel til temperatursensitive enheter, som for eksempel kjøleskap og jacuzzi. Alt dette fra mobilen.

Om Eaton
Eaton er et strømstyringsselskap som hadde en omsetning på 20,4 milliarder amerikanske dollar i 2017. Vi tilbyr energieffektive løsninger som hjelper våre kunder med løsninger for styring av elektrisk, hydraulisk og mekanisk energi for en mer effektiv, sikker og bærekraftig utnyttelse. Eaton arbeider for å forbedre livskvaliteten og miljøet gjennom bruk av strømstyringsteknologi og -tjenester. Eaton har ca. 98 000 ansatte og selger produkter til kunder i mer enn 175 land. For mer informasjon besøk Eaton.com.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.