Borgafjellet til venstre, sett frå Linken på Tøsdalsfjellet. Os sentrum og Bjørnafjorden i bakgrunnen. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)

Osingene og turistene fortjener en taubane til Borgafjellet

Lesarinnlegg: Resultat fra Loen er oppløftende for prosjektstudiet som skal utføres i Os.

Av: Kjetil Vasby Bruarøy

I juni 2017 sendte Os kommune, ved næringssjef Daniel Skotheim, en søknad til Hordaland fylkeskommune om midler til et forprosjekt for Borgafjellet Taubane. I august samme år fikk prosjektet tildelt 95.000 kroner.

I en melding på Facebook bekrefter Skotheim at midlene er på plass, men at studiet ikke har startet enda. «Ikke startet studiet, men har fått midler.»

«Som en del av turismesatsningen, ønsker vi å utrede muligheten for å etablere taubane fra Os sentrum til toppen av Borgafjellet, for å gjøre fjellet og utsikten mot fjord, fjell og bre (Folgefonna) tilgjengelig for flere enn lokalbefolkningen, for turister, besøkende og bevegelseshemmede», stod skrevet i søknaden fra kommunen.

«Loen Skylift, himmelheisen som fraktar passasjerera meir enn tusen meter frå fjord til fjell i Nordfjord, knuser alle forventningar til inntening», skriver Bergens Tidende i en artikkel lørdag.

Omsetningen allerede første år var på 37,2 millioner kroner, som gav et driftsresultat på 15,3 millioner kroner. Prosjektet kostet totalt 267 millioner kroner eks. moms, men inkluderte da gondol og restaurant på 1000 kvadratmeter med en like stor takterasse. Dette er selvfølgelig en stor investeringskostnad, men med resultatet fra første året i drift kan det se ut som en god investering.

Hoven, med sine 1011 høydemeter, kan selvfølgelig ikke sammenlignes med Borgafjellet på 353 meter, men utsikten fra Borgafjellet er vel så fantastisk som fra Hoven - i hvert fall for en lokalpatriot. Et noe nedskalert prosjekt burde det uansett være plass til i Os.

Thorstein Skårnes
Samfunnsdebattant- og blogger

Fleire saker

 • Fekk mykje å jubla over

  22. juli 2018

  Lysekloster starta svakt mot Stord, men så slo den etterkvart berømte ketsjupeffekten inn.

 • Gøymde seg på taket

  22. juli 2018

  Oppdatert: To menn i 20-åra tok seg opp på taket på Hamnechefen. Den eine prøvde å gøyma seg for politiet då dei kom. Eigaren fann narkotika.

 • Tre har mista lappen på kort tid

  22. juli 2018

  Torsdag tok politiet for tredje gang på kort tid beslag i eit førarkort ved den nye Spar-butikken på Kloppamyra.

 • Tok skilta til gjengangar

  21. juli 2018

  Politiet klipte skilta på ein bil i Hegglandsdalen laurdag då føraren fleire ganger hadde køyrd utan lov.

 • Her blir podtellet levert

  21. juli 2018

  Bildeserie: No kan du overnatte i hamna uten å bli sjøsjuk av bølgene. – Eg reknar med at vi opnar måndag, seier Hans Parnefält.

 • Villaksen har «stempla inn» i fjorden

  21. juli 2018

  Lyttebøyar i fjorden avslører smolten frå Oselvo si vandring. 

 • Tørke, mattryggleik og jordvern

  21. juli 2018

  Lesarinnlegg: Tørkekrisa viser til fulle kvifor det er viktig å verna om matjorda vår, skriv Gisle Hesjedal.

 • – Blei dårleg då eg såg det

  20. juli 2018

  Kommunen ber foreldre og "nabokjerringa" halde auge med og sjekke leikeplassen før dei sender ungane dit.