Lokal | 29. apr. 2018

Osingene og turistene fortjener en taubane til Borgafjellet

Lesarinnlegg: Resultat fra Loen er oppløftende for prosjektstudiet som skal utføres i Os.

Osingene og turistene fortjener en taubane til Borgafjellet
Borgafjellet til venstre, sett frå Linken på Tøsdalsfjellet. Os sentrum og Bjørnafjorden i bakgrunnen. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøysøndag 29. apr. 2018 07:43

I juni 2017 sendte Os kommune, ved næringssjef Daniel Skotheim, en søknad til Hordaland fylkeskommune om midler til et forprosjekt for Borgafjellet Taubane. I august samme år fikk prosjektet tildelt 95.000 kroner.

I en melding på Facebook bekrefter Skotheim at midlene er på plass, men at studiet ikke har startet enda. «Ikke startet studiet, men har fått midler.»

«Som en del av turismesatsningen, ønsker vi å utrede muligheten for å etablere taubane fra Os sentrum til toppen av Borgafjellet, for å gjøre fjellet og utsikten mot fjord, fjell og bre (Folgefonna) tilgjengelig for flere enn lokalbefolkningen, for turister, besøkende og bevegelseshemmede», stod skrevet i søknaden fra kommunen.

«Loen Skylift, himmelheisen som fraktar passasjerera meir enn tusen meter frå fjord til fjell i Nordfjord, knuser alle forventningar til inntening», skriver Bergens Tidende i en artikkel lørdag.

Omsetningen allerede første år var på 37,2 millioner kroner, som gav et driftsresultat på 15,3 millioner kroner. Prosjektet kostet totalt 267 millioner kroner eks. moms, men inkluderte da gondol og restaurant på 1000 kvadratmeter med en like stor takterasse. Dette er selvfølgelig en stor investeringskostnad, men med resultatet fra første året i drift kan det se ut som en god investering.

Hoven, med sine 1011 høydemeter, kan selvfølgelig ikke sammenlignes med Borgafjellet på 353 meter, men utsikten fra Borgafjellet er vel så fantastisk som fra Hoven - i hvert fall for en lokalpatriot. Et noe nedskalert prosjekt burde det uansett være plass til i Os.

Thorstein Skårnes
Samfunnsdebattant- og blogger

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.