Lokal | 19. juli 2020

Over 50 prosent flere grunnstøtinger i sommer

Redningsselskapet har hatt en travel start på sommeren.

Over 50 prosent flere grunnstøtinger i sommer
Travel sommer. Redningsskøytene har hatt over 2 500 oppdrag siden 1. mai. Her hjelper redningsskøyta «Horn Rescue» en fritidsbåt utenfor Hvaler. (Foto: RS)
Ørjan Håland
Ørjan Hålandsøndag 19. juli 2020 07:27

Fra 1. mai til 14. juli har antallet grunnstøtinger økt med hele 53 prosent – fra 121 i fjor til 181 så langt i sommer. Redningsselskapet oppfordrer båtfolket til å løfte blikket.

– Vi ser at en del går på godt merkede skjær og grunner. Noen av disse hendelsene kunne nok vært unngått om flere om bord fulgte med på det som skjer forut for båten, sier Hasse Lindmo, direktør for kommunikasjon og bærekraft i Redningsselskapet.

Tidenes båtsommer har gitt mange nye brukere på sjøen i både store og små farkoster.

– Til tross for veldig stor aktivitet til sjøs, har det ikke vært flere alvorlige ulykker enn normalt. Vi ser at båtfolket er flinke til å vise sjøvett, men den generelle oppdragsmengden går opp når det er flere som bruker sjøen, sier Lindmo.

Oppdragsøkning

Siden 1. mai har Redningsselskapets 52 redningsskøyter hatt 2 576 oppdrag. I mai og juni var økningen i antall oppdrag på over 40 prosent, med størst oppgang i Oslofjorden. Så langt i juli har den prosentvise økningen vært noe lavere, hovedsakelig på grunn av relativt dårlig sommervær sørpå.

I sommer har redningsskøytene bistått båter med motorhavari eller tau i propellen hele 1 456 ganger. Det er 27 prosent opp fra samme periode i 2019.

Statistikk
Statistikk

Redningsselskapets sju råd for en trygg båtferie

1. Kjenn båten din
Gi båten en god overhaling før langturen, og husk å ta med deg reservedeler og 30 % mer drivstoff enn det du tror du trenger.

2. Vit hvor du er – og hvor du skal
Lær deg sjøvettreglene, bruk sjøkartet, sett deg inn i ruten du ønsker å seile og hvor lang tid det tar å komme dit. Og husk å sjekke værmeldingen før avreise.

3. Husk det livsviktige utstyret
Bruk alltid vest og dødmannsknapp og ta med ekstra tøy i tilfelle uhellet skulle være ute. Ikke glem kommunikasjon. VHF-radio er å foretrekke, bruker du mobil må du putte den i en vanntett pose. Last ned appen RS SafeTRX (gratis), med den kan du be om hjelp med et tastetrykk.

4. Alkohol.
Vær alltid edru når du fører båt.

5. Vær oppmerksom – vis hensyn.
Forhold deg til gjeldende regler, avpass farten og vis hensyn til alle, spesielt de myke trafikantene.

6. Bli medlem i Redningsselskapet.
Som totalmedlem, eller medlem av RS Aktiv har du fordeler som gjør båtturen tryggere og bedre. Vi har en førstelinjetjeneste for hjelp som er unik.

7. Vis smittevett på sjøen.

Be om hjelp hvis du trenger det. Redningsselskapets er klare til å hjelpe alle som skulle havne i en nødsituasjon denne sommeren. Ring RS Servicetelefon 02016.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.