Lokal | 29. jan. 2012

Pårørende trenger også omsorg

Leserbrev: Når noen i familien får demens, sitter pårørende ofte alene med mange spørsmål og en ganske vanskelig hverdag.

Pårørende trenger også omsorg
Os sjukeheim. (Ill. foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøysøndag 29. jan. 2012 18:07

Når noen i familien får demens, sitter pårørende ofte alene med mange spørsmål og en ganske vanskelig hverdag. Da er det godt å ha noen å snakke med, gjerne andre som er i samme situasjon.

Hvert år rammes minst 10 000 av demens. De fleste av oss har lite kunnskap om sykdommen, som dessverre fremdeles er tabubelagt. Over hele landet arrangeres det nå kurs og samtalegrupper for pårørende til personer med demens.

Dette er resultat av et langsiktig arbeid fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, som er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende.

Vi vet at pårørende har behov for kunnskap om sykdommen, og svært mange har behov for å dele tanker og erfaringer med andre.

Kursene, eller pårørendeskolene som de ofte kalles, gir informasjon om hva slags sykdom demens er, juridiske rettigheter, det offentlige helse- og omsorgsapparatet, hjelpemidler og mye annet. Vår erfaring er at dette er til stor nytte for pårørende. Økt kunnskap reduserer stress og gir styrke til å stå i omsorgen for personer med demens.

Nasjonalforeningens lokallag og andre arrangerer også samtalegrupper. I samtalegruppene møtes pårørende som deler de samme utfordringene, og kan gi hverandre råd og støtte. Mange opplever dette som et verdifullt fellesskap.

Nasjonalforeningen anbefaler pårørende å ta i bruk tilbudet der det finnes.

I dag har 70.000 mennesker i Norge demens, og det blir stadig flere. De og deres nærmere 300.000 pårørende trenger kunnskap og støtte. Det er viktig at kommunene ser behovet hos de pårørende og benytter seg av muligheten til å søke kursmidler hos Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse.

Lisbet Rugtvedt
Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.