Lokal | 16. mai 2019

Pinlig debatt om pride-flagget

Lesarinnlegg: Det er ingen konservative sjeler som kjenner smerte på kroppen av at det henger et flagg på offentlig grunn.

Pinlig debatt om pride-flagget
Os rådhus bak norske flagg. Her meiner Bårtvedt det burde vore plass til å visa støtte til nokon det vil bety mykje for. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 16. mai 2019 20:29

De siste dagene har det pågått en debatt her i Os. En debatt om noe så enkelt som et flagg, samtidig noe så viktig som nettopp et flagg.

Det er kommet beskrivelser som at det å være homofil, lesbisk, bifil eller transseksuell er en ideologisk gruppering som kun vil ødelegge ekteskapet. Nei, KrF, her har dere som vanlig feil, og det har Kirkerådet allerede gitt dere føringer for.

Referat frå kommunestyremøtet 14. mai

Å være LHBT+ er ikke akkurat som å være med i en interesseorganisasjon, og saken om et flagg utenfor kommunehuset, på offentlig grunn, handler ikke om å splitte familier. Det handler om å vise støtte til en del av befolkningen som opplever at vold på bakgrunn av seksualitet dessverre er normalt her i Os. Det skjer med jevne mellomrom, men får som oftest lite oppmerksomhet. De fleste flytter bort fra kommunen vår, til byene der de blir en del av mengden. Det handler om at seksuell legning ikke skal bli brukt som at angrepsmiddel, det handler om at unger skal få en oppvekst som sier at det er bra å være seg selv.

Om man er annerledes, så gjør det ingenting, og man får muligheten til å finne ut av dette i en ramme som støtter heller en å stigmatisere og arrogant avfeie. Vi vet at selvmordsstatistikken blant LHBT+-ungdom er høyere enn blant heterofil ungdom, vi vet at det er større andel psykiatri og rusforbruk. Dette er ikke fordi dette er en verre gruppe enn andre, men fordi det er en gruppe der mange dessverre fortsatt opplever å vokse opp med foreldre, familie, venner og omgivelse (absolutt inkludert religiøse) som sier at de er avvik, mindre verdt og ikke akseptert på samme måte.

Vi må slutte med en flokkmentalitet som trykker folk ned, og heller bygger hverandre opp!

Jeg er sykepleier. Jeg hjelper folk. Det er i yrket mitt, det er i identiteten min, det er i meg. Andre folk velger å være konservative, trauste, ignorante, hatende, diskriminerende, og å inneha en hel del andre negativt ladede personlighetstrekk. Jeg sier ikke direkte her at motstandere innehar disse, men det fremstår iallfall ignorant i måten det harseleres på i denne saken, både i sosiale media og i kommunestyresalen.

Jeg syns det er sterkt kritikkverdig av kommunen, med FrP og Høyre i spissen, å benytte seg av lover de burde vite ikke er dekkende for ignoransen sin. Det å sitte i et kommunestyremøte og benytte de samme argumentene som er brukt av ALLE konservative krefter i Norge, argumenter som er slått tilbake gang på gang for å ikke være gjeldende. Det er rett og slett pinlig! De sitter altså her og påstår at alle store byer i dette landet (og heldigvis en del mindre også!) bryter Norges lover! De truer kommunalt ansatte med at det er fengselsstraff for å henge opp flagget og harselerer med saken som om det var naturlig å utsette en undersøkelsessak i et år.

Det er skammelig for en kommune som har brukt millioner av skattekroner på å bygge merkevare på at «Os Inspirerer».

Nå inspirerer vi ikke til så mye, og vi forbedrer oss iallfall ikke. La oss ikke glemme at ordfører Søviknes da var raskt frempå med å heise Os inspirerer-flagg fra kommunens flaggstenger, dette må jo da i så fall ha vært ulovlig med strafferamme på inntil 3 måneders fengsel. Eller gjelder dette kun ut i fra et politisk ideologisk perspektiv? Tar jeg ikke feil ble Esperanto-flagget heist av kommunen i 2009, da språkforbundet hadde landsmøte her i Os. Det er vel inntil 3 måneder til, er det ikke?

Hvorfor bare ikke legge denne ballen død og tillate flagging med pride-flagget, slik andre kommuner over hele landet gjør. Hvorfor være så vanskelig?

I morgen er det 17. mai. Vi her i Norge kjenner dagen som grunnlovsdagen vår. Grunnloven skal sikre at alle innbyggere i dette landet er likestilte, at vi har de samme rettigheter og plikter, at vi skal stille oss tilgjengelige for landet vårt ved behov, at vi skal tjene landet vårt på en god måte.

Dagen er ikke internasjonalt kjent som Norges nasjonaldag. Internasjonalt er 17. mai en annen dag. I morgen er det verdensdagen mot homofobi og transfobi.

I en verden der det stadig blir farligere å være LHBTIQ+, å være annerledes fra flokk-kopien, er det viktig at vi i det minste viser at alle som bor her er velkommen her hos oss, her hjemme. Om det betyr at de tomme flaggstengene på Osøyro blir farget opp et par dager om sommeren og på menneskerettighetsdagen, så betyr det ingenting i livene til de som er kritiske, men det betyr MYE for de som opplever støtte.

Det er ingen konservative sjeler som kjenner smerte på kroppen av at det henger et flagg på offentlig grunn, men det kan gi positiv energi til en ungdom som sliter med sine egne eksistensielle spørsmål.

Jeg nevner igjen at vi vet at dette er en reell problemstilling, og ofte en direkte konsekvens av sterkt konservativ og religiøs oppvekst. Personlig kjenner jeg til flere eksempler, og er veldig takknemlig for alle det i dag går bedre med. Ting snudde til det positive da de fikk støtte, det er rart med det hva støtte kan gjøre med folk. Støtte fungerer i alle fall bedre enn skambelegging, men for de som lever i slike omgivelser kan et flagg i vinden gi motivasjon til å fortsette litt lenger.

For de det gjelder; det går over, det blir bedre, det blir det alltid.

Loven sier at vi stiller likt, men allikevel gjør vi ikke det. Da kan vi vise støtte til de som stiller bak, og vi kan ta de med opp på veien framover.

Mange sier at Norge er bra og at vi er et likestilt samfunn. Generelt sett er vi i stor grad det, men, og det er alltid et men: Nå i mai har ILGA-Europe publisert sin årlige oversikt som viser at Norge er gått fra å være det tredje mest likestilte landet for LHBT+-personer, til å nå være på delt 5. plass. For to år siden lå vi på 2. plass. Vi er i fall og vi som nasjon er blitt dårligere, det er det bare til å innse! Mengden hatkriminalitet øker, hatvold er økende over hele kontinentet og stadig større ressurser må settes inn for å bekjempe hat. Når det nettopp kommer til denne likestillingen viser den europeiske undersøkelsen at LHBT+- personer er 68 % likestilt med heterofile.

Vi som land, og Os som kommune, må i disse grunnlovshyllende dager vise at vi står samlet i å løfte de felles verdiene, ja hele felleskapet opp.

Jeg er veldig takknemlig for at Bjørnafjorden Arbeiderparti og ordførerkandidat Trine Lindborg prøvde å ta kampen her i Os. Motstanderne er jeg heller nok en gang skuffet over, og jeg håper de kan lese seg opp til neste gang de skal fatte vedtak på vegne av oss innbyggere. Os er en vakker kommune, men det er noe brunt i gangene for tiden, og noen farger hadde gjort seg for å lyse opp en ellers går kommunehverdag.

Til lykke med nasjonaldagen i morgen, kle dere i alle de fargerike bunadene, fest- og folkedraktene, kjolene og finklærne dere har. Spre farge i gatene, glede, kjærlighet og aksept! Snakk med noen du ikke snakker med til vanlig, spre grunnlovens budskap om at vi er et fellesskap som jobber for et felles mål. Vi er ALLE Norge, og det er bare til å ta av seg hatten for Kongen når han definerer hvem vi nordmenn er. Ta gjerne med deg et fargerikt prideflagg i 17. maitoget om du skulle ønske det, men viktigst av alt. Vis de rundt deg at du aksepterer de for akkurat den de er.

Gratulerer med nasjonaldagen - og husk at for grunnloven er vi alle like.

Tom Gunnar Kallekleiv Bårtvedt
Sykepleier, likestillingsforkjemper og medmenneske.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.