Næringsliv | 21. jan. 2021

Pris til Kakki: Årets namn - med god margin!

Rørt og overraska etter at heimbygda stemte han fram.

Pris til Kakki: Årets namn - med god margin!
Intrafish-redaktør Øystein Hage kom på overraskande besøk hos Kakki på Inka. I dag blei Årets navn offentleggjort. (Foto: Intrafish/Fiskeribladet)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 21. jan. 2021 10:04

I starten på desember blei det klart at Karsten «Kakki» Austevoll, som fyller 67 år i år, var blant 26 nominerte til prisen «Årets navn» i sjømatbransjen.

Årets navn i norsk sjømatnæring er ei tradisjonsrik kåring gjennomført av Fiskeribladet og IntraFish i snart 20 år. Vinnar blir avhjort med avstemmming.

Under Sjømatdagane, som går digitalt i dag, blei det klart at Årets navn er Kakki! Med god margin!

– Eg var på jobb og ante ingenting då Øyvind (fabrikksjef Øyvind Magnussen) sa eg måtte koma innom møterommet for ein prat. Der skrudde han på skjermen med ei helsing frå fiskeriministeren, fortel Kakki til Midtsiden.

– Eg synest det er ekstra hyggeleg at ein lokal samfunssbyggar som Karsten Austevoll vinn prisen, seier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i videohelsinga, og inviterer seg sjølv på besøk i den nye Inka-fabrikken.

Så kom redaktør i Fiskeribladet og Intrafish, Øystein Hage, for å overrekka prisen (artikkelen held fram under videoen):

– No vil eg berre takka heile bygda, og alle som har stemt meg fram. Tida etter nominasjonen har vore veldig kjekk, same kor eg har vore så har folk kome bort og sagt at dei har stemt. Det var ei lang liste med store, kjente namn, og mange flotte kandidatar, no er eg audmjuk og rørt, seier Austevoll.

Blant dei nominerte er Trond Williksen, konsernsjef i Benchmark, Harry Bøe frå havbrukskonsernet NTS og Gustav Witzøe, leiar og eigar av oppdrettsselskapet Salmar.

– Eg er snart i pensjonist-alder, å få den finaste utmerkinga du kan få i denne bransjen, på tampen av karriera, er ei god oppleving.

I ein videopresentasjon av vinnaren på Sjømatdagene i dag, er òg storkunden Seaborn og tidlegare ordførar i Os, Terje Søviknes (Frp) intervjua.

– Som ordførar var eg heldig og fekk jobba opp mot Kakki i mange år. No vil eg gratulera, dette er veldig fortent! seier Søviknes.

– Eg trur ikkje eg kjenner ein større optimist, at han lykkast med ny fabrikk og blir kåra til årets namn innan sjømatnæringa er heilt fantastisk. Han har eit enormt pågangsmot og eit stort hjarta for lokalsamfunnet.

Kakki i Gjelevika før byggestart på ny fabrikk i 2019. (Foto: KVB)
Kakki i Gjelevika før byggestart på ny fabrikk i 2019. (Foto: KVB)

Her er talen til redaktør Øystein Hage

Kjære alle sammen.

Jeg er utrolig glad for å stå her i dag, for å dele ut prisen Årets navn i norsk sjømatnæring 2020, selv om vi ideelt skulle på scenen under Sjømatdagene på Hell og gjort dette. Men slik er Korona-hverdagen vår.

Prisen er en tradisjonsrik pris, som vi i Fiskeribladet og Intrafish har delt ut i snart 20 år. Den skal gå til en person eller selskap som har gjort noe spesielt i og for næringen. Enten det dreier seg om å skape noe eller sette fotavtrykk.

Kriteriene er som følger:

  • Vinneren har gjort det godt, både med hensyn til egen virksomhet og i samfunnet.
  • Vinneren vektlegger åpenhet i egen virksomhet og eget arbeid.
  • Vinneren har bidratt til å øke næringens omdømme, vært synlig i media eller på andre måter gjort seg bemerket
  • Vinneren har vært nytenkende/innovativ i satsingsområder.

Vinneren av årets pris er i godt selskap med andre viktige personer i næringen. Det være seg Ole Erik Lerøy, Peder O. Lie, Aino Olaisen, Knut Frode Eide, Rita Karlsen eller Inge Berg. I fjor fikk Olav Svendsen, Salmalaksens far, utmerkelsen.

Kjære Karsten, eller Kakki som de kaller deg her, og alle dere her på Inka i Gjelsvika her i nye Bjørnafjorden kommune.

Som du skjønner følger du i fotsporene til mange viktige sjømatpersonligheter. Du får prisen for det du har skapt her ute. Siden begynnelsen i 1983, og med starten av Inka i 2002 har du vært opptatt av å skape arbeidsplasser og gi noe igjen til lokalsamfunnet.

Og for meg som vestlending er det ekstra hyggelig å se at bergensområdet kan skape mer av sjømaten enn ved bare å ha hovedkontorer i Bergen. Det er imponerende.

Mens resten av sjømatnæringen har sendt fisken fortest mulig ut av landet, har du vært opptatt av å skape ringvirkninger her. Og det har du gjort. Det tipper jeg flere enn vi setter pris på.

Jeg vet blant annet at vår fiskeriminister Odd-Emil Ingebrigtsen setter uhorvelig stor pris det du skaper.

Du og Inka har bidratt til å holde liv både lokalbutikk og lokalmiljø. Og et og annet idrettslag. Og trolig mer til.

I fjor satset du ytterligere, og bygget ut fabrikken fra å kunne ta unna 5-6000 tonn laks og ørret til det tredoble i dag. Å våge en slik storsatsing er imponerende, og viser for alle og enhver at det er mulig å skape arbeidsplasser i Norge på grunnlag av norsk fisk.

Jeg regner ned den nye fabrikken har vært et stor løft for dere, både økonomisk og menneskelig.

Men dere skaper noe som er større. Slik sett er du er foregangseksempel for resten av næringen som gang på gang snakker om å flagge hjem arbeidsplasser fra Polen og Danmark. Men gjør de noe? Nei. Men du har klart det.

Prisen er derfor vel fortjent, og jeg håper den kan være et symbol for deg Kakki og dine fire barn i viktigheten av å satse videre. Og i tillegg en inspirasjon for andre.

Gratulerer med Årets navn 2020, prisen er din Karsten Austevoll.

Den nye Inka-fabrikken kom i drift i haust. (Foto: KVB)
Den nye Inka-fabrikken kom i drift i haust. (Foto: KVB)

Her er lista over dei som var nominerte:

Eirik Sørdahl, leder industribedriften Primex. Nominert for å ha reddet fiskeribedriften på Myre i Vesterålen og for å kjempe for helårige arbeidsplasser.

Steinar Eliassen, eier og leder av eksportselskapet Norfra. Nominert for å ha bygget opp en viktig og stor fiskeribedrift. Han er heller ikke redd for å snakke makten midt imot.

Knut Helge Vestre, leder i rekeprodusenten Coldwater Prawns of Norway. Han leder en stor og viktig rekeproduksjonsbedrift, som selger utmerket produkter.

Gustav Witzøe, leder og eier av oppdrettsselskapet Salmar. Er nominert for å være en av landets ledende industribyggere. Har blant annet satset stort på videreforedling.

Eva Kristoffersen, leder av oppdrettsselskapet Egil Kristoffersen & Sønner. Er nominert for å ha overtatt videreutviklet familiebedriften i Bø i Vesterålen.

Kristian Sandtorv, fiskebåtreder Havdrøn as. Er en flink fisker, som har engasjert seg i den offentlige debattene med gode argumenter og meninger.

Yngve Olsen, fisker og produsent av fiskeprodukter. Er nominert på for å være et arbeidsjern og sjølvprodusent av svært gode produkter. Driver i Sørvågen

Ola Braanaas, eier av oppdrettsselskapet Firda Seafood. Er nominert for å ha satset på lokalsamfunn Gulen i Sogn. Han fremstår som en karismatisk leder og samfunnsbygger.

Karsten Austevoll, leder industribedrifter Inka. Er nominert for å være en fremtidsorientert og offensiv bedriftsleder. Han bidrar til nærmiljø og arbeidsplasser.

Helene Kristoffersen, fisker og daglig leder Indre Oslofjorden fiskerlag. Er nominert for å være fiskernes ansikt utad i Oslo, og har jobbet mye for å fremme fiskernes interesser.

Kjetil Holmeset, rederiet HP Holmeset. Selskapet er nominert for å bidratt sterkt til modernisere autolineflåten. Rederiet produserer kvalitetsfisk og bygger arbeidsplasser.

Jacob Heløy, fiskebåtreder Heløygutt. Som ung fisker er han nominert for å satse stort og er ikke redd for å ansatte folk. Han er et eksempel til etterfølgelse.

Line Ellingsen, oppdretter og eier av Ellingsen Seafood. Er nominert for å ha videreutviklet bedriften og skapt arbeidsplasser på Skrova.

Karl Olaf Jørgensen, fiskeoppdretter Hellesund Fiskeoppdrett. Han er en bauta av en fiskeoppdretter sør. Han har bidratt sterkt til å fremme næringens behov og interesser.

Harry Bøe, havbrukskonsernet NTS. Han er nominert for å ha bygget et solid helintegrert oppdrettssegments-selskap.

Inger Marie Sperre, industrileder i Brødrene Sperre. Er nominert for å snakke den pelagisk næringens interesser. Fronter Sjømat Norge utad på en flott måte.

Trond Williksen, konsernsjef i Benchmark. Er nominert for sin lange fartstid i næringen. Han tenker først og fremst på kystens behov. Han har hatt mange roller i bransjen.

Jim Roger Nordly, eier og driver fiskehelseleverandøren Stim. Han har gjennom mange år bidratt til å ha fokus på fiskehelse/velferd. Han skriver det andre tenker.

Trond Otto Johnsen og Brynjar Forbergskog, driver oppdrettsselskapet Akvafuture. De er innovative og har klart å produsere laks i lukkede merder i sjø.

Odd Karsten Østervold, reder og industrier i rederiet Karoløs og Ocean Fresh food. Er nominert for sin klokkertro på å skape verdier av restråstoff og biprodukter.

Solveig Strand, fiskebåtreder Havbryn. Hun er nominert for å ha markert seg både politisk og i organisasjonene med en klar og tydelig stemme.

Torstein Orten, eier av Orten fiskeriselskap. Han er nominert for å satse på kvalitet, og ble i 2020 kåret til årets kvalitetsfisker.

Johan Andreassen, styreleder i Atlantic Sapphire. Er nominert for og har bygget opp selskapet til verdens største landbaserte oppdrettsanlegg, basert på norsk teknologi.

Magnar Hansen, rekeoppdretter i Happy Prawns. Er nominert for å grunnlagt Happy Prawns, et landbasert innendørsanlegg for oppdrett av kongereker.

Bjørn Ronald Olsen, industrieier Cape Fish Group. Er nominert for å ha bygget opp en solid hjørnesteinsbedrift i Honningsvåg. Han lykkes med å drive lønnsom industri.

Mari Ann Johansen, styremedlem Fiskarlaget Nord. Er nominert for å være en av få aktive kvinnelig fiskere. Hun tar opp saker som ikke er populære. Hun er dyktig i media.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.