I år stilte Os Oldboys med to lag. Dermed blir rapporten frå Solbakken dobbelt så underhaldande.

Dette laget gjorde det best av dei to frå Os i Smalahove Cup 2018.
Kjetil Vasby Bruarøymandag 19. nov. 2018 12:24

Eirik Hjørnevik stilte som trenar, og sette pris på pokalen.
Det gjorde også spelarane.
1 av 4

OS TF Fotball sitt veteranlag har tradisjon for å gjera det skarpt på Smalhovecup på Voss.

Dei har òg tradisjon for å føra detaljerte notatar frå kampen, noko som gir grunnlag for fyldige rapportar.

Her er rapporten frå 2017

I teksten under kan du lesa korleis Os Oldboys sjølv hugsar helga på Voss:

Os Oldboys reiste til Voss på Smalahovecup I år også, i håp om å dra heim pokaler. I år var cupen omgjort fra 7-er til 5-erfotball. Dermed var det duket for to Os-lag, ett i veteranklassen 45+ og ett i Oldboysklassen 33+.

Det å dele inn lag etter årsklasse 45+ og 33+ var ikke lett selv om vi var 16 spillere på tur (+3 lagleder/trenere). Det var kun 2 spillere med på cupen i år som var yngre en 45 år, så da måtte trener Leif Erik Solbakken ta ansvar og dele inn etter fotballkvalitetene til spillerne og treningsfremmøte, ikke alder.

Veteran laget 45+ var det mange fotballspillere med rutine og kloke fotballhoder, laget besto av følgende spillere:
Eirik Hjørnevik (trener), Vidar Hjelle, Stig Morten Bruarøy, Kjell Morten Søvik (Leeds Legend), Tore Borgen, Bak fra venstre, Frode Heggland (Stoke Legend), Egil Borgen, Tryggve Moberg og Jan Terje Lund.
Lagleder og fotograf: Kjell Arne Hjelle

Veteran 45+ havnet I pulje C, som viste seg å være ei tøff gruppe.

De møtte Sandsgutane i første innledende kamp og de virket heltent på å slå et rutinert Os . Det må sies at det er første året Os Oldboys har med et veteran lag etter 18 år på rad i Oldboys-klassen. Sandsgutane fikk en knallåpning på kampen. Dei gjekk rett fra avspark og puttet ballen i mål bak Vidar Hjelle, som ble fly forbanna på forsvaret som sov i timen. Vidar fikk da en kjapp kommentar tilbake fra Frode Heggland; «hadde du tatt av deg kåpo di du, så hadde du tatt den ballen der. Vidar spelte med dunjakke.

Sandsgutane gikk opp i 2-0 etter klabb og babb i feltet etter en corner. Rett før pause reduserte Os på et kanonskudd med venstrefoten, rett i krysset i regi av Frode Heggland. Det var det flotteste målet han noen gang har skåret, sa Jan Terje Lund. «Og så med venstre», svarer Frode Heggland med et stort glis. Dessverre så presset Os i store deler av andre omgang uten å få flere uttellinger, og da skjer det som oftest skjer i fotballen. Sandsgutane putter 2 kjappe mål på kontringer, hvor Os satser alt på en seier. I kampens hete skulle nok Os og Frode Heggland hatt et rødt kort for måten han taklet en motstander. Han skjønte ikke hva som traff han.

Dommeren fulgte ikke med på hva som skjedde og Frode klarte selvfølgelig å snakke seg bort fra det røde kortet.

I den andre kampen spiller Os mot Halsnøy. Her får Os en kjempeåpning og går opp i 1-0 etter 1 minutt. Målskårer Egil Borgen bruker ikke lang tid før han igjen er i angrep, og fyrer ett til skudd av med venstresleggen sin, 2-0 til Os.

Stemningen stiger på banen og sidelinjen da 3-0 til Os er et faktum. Den eldste på laget, Tryggve Moberg, er plutselig aleine med keeper og selvfølgelig gjør han ingen feil. Pause og 3-0 til Os, nå øyner Os en lett seier. Det er bare å fullføre andre omgang og rydde unna.

Men Halsnøy var ikke til å kjenne igjen i andre omgang, de var oppi beina på Os spillerne, slik at de ikke fikk spille det fine tekniske spillet sitt, og klarte å snu kampen til 3-4 ganske kjapt.

Kjell Morten Søvik briljerte på banen, med fine løp og finter, og Tore Borgen stoppet Halsnøy sine forsøk da Os måtte frem på banen.

Dessverre så måtte Stig Morten Bruarøy forlate banen med en ½ år gammel kneskade, og som han selv uttalte på sidelinjen etter kampen, no får «Littlabøo» meir å gjera på. Luften gikk ut av Os, og det resulterte i at Halsnøy fikk seg enda 3 skåringer før kampen ble blåst av.

Nå var det kun én kamp igjen, og dessverre var nok løpet kjørt for avansement for veteranene. De skal møte Sotra SK sine veteraner, og nå hadde Os bestemt seg for å ta hjem en seier. Helt fra start så var alle motiverte, og de startet skåringsballet umiddelbart. Her rant det inn med mål til Os, Egil Borgen skåret hele 5 flotte mål i denne kampen, og var en soleklar kandidat til banens beste spiller.

Tryggve Moberg var også målkåt i denne kampen, og han endte på 3 mål til slutt, to av de var av den enkleste sorten. I tillegg skåret Sotra ett selvmål, samt at det ble skåret et mål med hode uten at referenten fikk det med seg. Men som Eirik Hjørnevik uttalte; den hadde jeg også skåret på.

Sluttresultatet ble 5-12 til Os.

Kjell Arne Hjelle var fornøyd med gamlingene sine presentasjoner totalt sett, og forlangte et lagbilde før oppsummering på den lokale fotballpuben.

Oldboys laget 33+ var det en blanding av rutine og rustne unge spillere.

Noen har deltatt på treninger jevnlig og noen har knapt hatt en eneste trening i 2018.
Os 33+: Stian Bårtvedt (trener), Chris Drange, Leif Erik Solbakken, Frode Øye, Bjarte Arntzen, bak fra venstre, Eivind Carlson, Gjermund Lyssand, Robert Bjørnevik og Tim Henrik Sperrevik.

Os skulle møte St. Paul gymnas i sin første kamp. St. Paul hadde kommet fra sin første kamp med en 3-0-seier over heimelaget Voss. Allerede i denne kampen måtte Os være på hugget for at ikke de skulle komme skjevt ut. Stian la en offensiv slagplan helt fra start.

Vi skulle være tålmodige og rulle ball og spille opp på førstereisgutt Gjermund Lyssand. Gjermund er ikke i sitt livs beste fotballform for tiden, men han skulle erstattes utover i kampen med Chris Drange når han ble sliten, da de to var like stasjonære foran mål. Kampen startet litt famlende, men med et visst overtak til Os.

Robert Bjørnevik snudde spillet og trillet ballen bort til Leif Erik Solbakken på høyresiden. Leif Erik tok med seg ballen og fyrte av et skudd i venstre kryss fra ca 15 m - utagbart for keeper, 0-1 Os. Os fortsatte det gode offensive spillet og lot St. Paul-gjengen jakte etter ballen. Frode Øye kommer seg fri inne i 5-meterfeltet og setter enkelt inn 0-2 til Os. Os kjører på nå, og etter fint småspill setter Eivind Carlson inn 0-3-målet ved å kjøre tunell på to spillere. Kampen nærmer seg pause, men Leif Erik Solbakken er ikke fornøyd med at de kun leder med tre mål. Han klinker ballen i mål på et langskudd, 0-4 til Os og pause.

Tim Henrik Sperrevik (debutant) lurer på hva Leifen har spist til frokost, da dette var helt fabelaktig.

Andre omgang starter litt rotete og St.Paul får seg 2 enkle mål, og reduserer til 2-4. Bjarte Arntzen (keeper) burde nok avverget den ene skåringen, da han rygget sammen med ballen inni målet. Ikke et vakkert syn, «men slikt skjer også den beste», parerer Bjarte.

Nå overtar Os presset og Robert Bjørnevik setter inn 2-5 og 2-6 ved å lure motstanderne langt opp på «Mjølfjell», som Chris kommenterte. Eivind Carlson bruker venstresleggen sin og setter inn 2-7 før St.Paul reduserer like før slutt til 3-7. Os oldboys er nå i siget, og er fornøyd med å toppe gruppen etter en god kamp. Selv om superspissene Gjermund og Chris ikke har fått utrettet så mye enda, men de følte selv at de bidro sterkt til denne seieren.

Det diskuteres internt at kamp nummer to kunne bli avgjørende, om Os gikk direkte videre til finalen etter to kamper, eller om de måtte spille også den siste.

Os møter Voss og får beskjed fra sidelinjen at de har hentet inn tre unge uthvilte spillere til denne kampen, da de ønsket ikke å tape for Os. Os merket helt fra start at her måtte vi helt ned i kjelleren for å kunne prestere på topp mot Voss sitt «ungdomslag». Os kom under fra start med 0-1 og 0-2 før de redusert på straffespark av Tim Henrik Sperrevik, som ble dratt overende inne i 5-meteren. Voss går opp i 1-3 rett før pause da Bjarte Arntzen sover litt i mål, og en enkel såkalt «keeperball» går rett inn.

Etter pause reduserer Os til 2-3 på en kontring hvor Leif Erik Solbakken serverer en krosser til Tim Henrik Sperrevik, som enkelt breisider ballen i mål. Frode Øye var et skikkelig uromoment i denne kampen, og fikk satt inn 3-3 på en finurlig måte. Kampen vippet litt nå, og Voss har en god keeper som redder flere gode forsøk. Voss kommer på en kontring og da står det 3-4. Os kjører umiddelbart og Robert Bjørnevik setter rolig inn 4-4. Os er tålmodige og får betalt, Eivind setter inn 5-4 til Os og det er 5 minutter igjen. Tim-en må ut med strekk og Chris kommer inn for å binde opp forsvaret til Voss uten hell. Dessverre så får Voss komme i angrep etter angrep nå og setter inn 3 mål før kampen er slutt, 5-8 til Voss.

I den siste puljekampen måtte Os vinne med fire mål for å sikre seg finaleplass.

Her møter Os igjen et ungt Fitjar-lag med en gjennomsnittsalder på 34,5 år. Da sier det seg selv at de kommer til å løpe litt raskere og kanskje litt lengre enn Os-gutta, som stilte med en snittalder på 46,5 år. Fitjar startet kampen veldig bra, de hadde en ekstra utespiller da keeperen var veldig offensiv. Det overrumplet Os litt i starten. Fitjar gikk opp i 0-3 før halve førsteomgangen var gått.

Os hadde det travelt nå og satt inn superspiss-duoen Chris Drange og Gjermund Lyssand.

Reduseringen til Os kom med en gang, da Gjermund snudde på en femøring og plasserte ballen enkelt i tomt mål, 1-3. Robert Bjørnevik tok ballen med seg inn i feltet og plasserte ballen kaldt i høyre hjørne for keeper og ny redusering var et faktum, 2-3. Os skårer et nytt mål da Eivind fomler inn en retur fra keeper, nå er stillingen 3-3 og Os øyner håp. Robert Bjørnevik setter nok en ball i mål og stillingen er 4-3 til Os.

Fitjar utligner til 4-4 mens Frode Øye står og diskuterer med dommeren (tror det var bensinprisene de var uenige om) etter han mistet ballen.

Fitjar skårer to nye mål da tiden begynner å ebbe ut, 4-6. Nå ser Os at de ikke vil klare dette, men de prøver tappert og reduserer til 5-6 når Chris strekker nakken i feltet og får pannebrasken på ballen. Gjermund er i støtet og får utlignet til 6-6 på et meget bra hælspark. Frode Øye går av banen i rein frustrasjon over egne presteringer på banen i denne kampen. Os jager fortsatt seier, men de er for slitne til å kunne henge med Fitjar helt inn, 6-7, 6-8 og 6-9 på tre kontringer. Os reduser igjen da Eivind Carlson styrer inn ett innlegg fra Chris Drange, 7-9. Fitjar klarer å skåre enda 3 mål før Os reduserer til 8-12, da Gjermund sklir inn ballen før dommeren blåser av kampen.

Stian Bårdtveit summerer opp kampen og sier noen trøstende visdomsord til utespillerne, da det ikke ble finale i år.

Hadde Bjarte (keeper) holdt nullen så hadde vi vunne denne kampen, det er forskjellen på en god og en dårlig keeper.

Os Veteran/Oldboys ble ropt opp på scenen på banketten for å få utdelt den gjeve FairPlay prisen fra Hordaland fotballkrets for innsatsen i Oldboysserien i 2018.

Dette var stort, syntes gutta, og det var ikke vanskelig å se at enkelt spiller ikke hadde vunnet noe på lenge. Alt i alt så ble årets cup også en suksess sett med Os TF sine øyne. Til neste år så får vi prøve å få med oss «litt» bevegelige spillere på begge lag, slik at vi kan ta en seier igjen.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?