KODE sin nye arbeidsbåt ved Museet Lysøen er eit godt verktøy for Os brannvesen. Her under øving i april. (Foto: Ørjan Håland)

Rykte ut med dykkarar til Austevoll

Då 77-åringen blei funnen våt på ein holme, var eit dykkelag på fem frå Os brannvesen nesten framme.

Av: Kjetil Vasby Bruarøy

I 10.20-tida på formiddagen i går blei ein tom fiskebåt funnen med motoren i gang i ei fjøre vest for Stolmen i Austevoll kommune. Sist nokon hadde hatt kontakt med båtførar var i 21-tida tysdag kveld.

Ein søk- og redningsaksjon blei starta, og to redningsdykkarar frå Bergen kom med helikopter. Samtidig var eit redningsdykkarlag frå Os på veg med båt.

– Vi stilte med fire dykkarar og underteikna som dykkeleiar, fortel brannsjef Stein Gjøsund.

Dei hadde kome til ferjeleiet på Hufthamar då gladmeldinga kom; båtførar, ein mann i 70-åra, var funnen, vaken og bevisst, men nedkjølt. Han hadde ramla ut av båten, men klart å svømma til land på ein holme. 

Ifølgje BT.no var det tidlegare stortingsrepresentant Magnus Stangeland (77) om forliste, men redda seg sjølv.

Disponerer ny båt i Lysefjorden

– Det er godt at det endte bra! Det er òg fint å sjå korleis gode verktøy og samarbeid styrkar beredskapen på tvers av kommunegrenser, seier Gjøsund.

– Den nye arbeidsbåten til KODE (Museet Lysøen), som vi blant anna blei betre kjent med under storøvinga i april, er større og raskare enn Unik-båten, som vi òg har hatt mykje nytte av.

– Vi kom oss raskt til Lysefjorden og der låg båten klar. Den har god plass til eit dykkelag og vi gjekk med rundt 25 knop over fjorden.

• Les òg: Dette lærde dei av skrekkscenariet på Lysøen (øving)

Dette var andre gong Os brannvesen rykte ut med KODE-båten. Den første var til eit helseoppdrag i vinter.

– Unik-båten, som normalt ligg på Halhjem, blir tatt inn til Os hamn for å styrka beredskapen under Osfest, fortel Gjøsund.

Fleire saker