Lynnedslag utenfor Rethymno på Kreta. (Ill. foto: Kjetil Vasby Bruarøy)

Selger reiseforsikring for én dag av gangen

1 av 5 unge har ikke reiseforsikring. Sykehusopphold eller hjemtransport kan koste flere hundre tusen kroner.

Av: Kjetil Vasby Bruarøy

Pressemelding fra DNB:

Sommeren er høysesong for lommetyver, matforgiftning og dehydrering.

1 av 10 nordmenn har ikke reiseforsikring og blant 18-33 år er det så mange 200.000 personer som ikke har reiseforsikring. Et sykehusopphold eller hjemtransport kan fort koste flere hundre tusen kroner.

– Mange nordmenn reiser utenlands uten reiseforsikring og blant unge er det 1 av 5 som ikke har reiseforsikring. Vi opplever at mange unge ikke skjønner hvorfor de skal en ha egen reiseforsikring, før de fortvilt ringer oss når de må ut med store beløp selv.

– Vårt budskap er enkelt; du må ha reiseforsikring på tur eller ferie. Mange blir syke på reise og har du forsikring får du rask medisinsk behandling, forteller Anne Hoff, produktsjef for reiseforsikring i DNB.

Nyhet: Tur-retur-forsikring

DNB lanserer nå en tur/retur-forsikring kun for de dagene du er på tur. Én dag koster 30 kroner per person, mens det er rabatter for familier. Forsikringen gjelder opptil 15 dager.

- Tur/retur-forsikring passer for deg som ønsker en korttidsforsikring. Du velger selv antall dager du er borte, forklarer Hoff.

Hoff forteller at sykehusopphold eller hjemtransport kan fort koste flere hundre tusen kroner. Mange som reiser til Europa tror at hjemtransport er dekket av Europeisk Helsetrygdkort, men det er ikke tilfellet.

- Brekker du benet må du kanskje ha en hel seterekke på flyet for å komme deg hjem og det kan bety at du må kjøpe tre flybilletter. Mer alvorlig er det om du må fraktes hjem med helikopter eller ambulansefly, og må betale det selv dersom du ikke har reiseforsikring, sier Hoff.

Sykdom, tyveri og dehydrering

Ikke uventet er det en stor økning av saker om sommeren. Nordmenn reiser til utlandet som aldri før, og i 2017 var det 300.000 som benyttet reiseforsikringen sin. Det er særlig ved akutt sykdom, tyveri og avbestilling av sommerferien at reiseforsikringen benyttes.

– Det er langt flere sykehusinnleggelser nå enn tidligere og antallet øker spesielt om sommeren. Mageproblemer, dehydrering av å drikke for lite vann og ørebetennelse hos barn, er de sykdommene som går hyppigst igjen og som man trenger legehjelp til.

– Solbrenthet, urinveisinfeksjon, vannkopper og forkjølelse er også vanlig.

Hva dekkes?

- DNB har blitt kåret til beste reiseforsikring og vi har dekningsgaranti. En tommelfingerregel med reiseforsikring er at saker der du uforskyldt havner i en knipe dekkes, mens saker der du selv har skylda (viser uaktsomhet) ikke dekkes.

– Men det er viktig å gå over vilkårene eller kontakte forsikringsselskapet om man er i tvil. Det gjelder også hvis man skal bedrive ekstremsport eller dra på eksotiske ekspedisjoner, eller hvis man skal på reiser som går utover vilkårsbetingelser (lengre reiser mm.).

- Det er vanvidd å dra på ferie uten reiseforsikring! Hvert år får vi inn saker der nordmenn har kommet i problemer enten for at de ikke har tegnet reiseforsikring eller fordi forsikringen er utgått (eller de ikke har oppfylt vilkår). Mange nordmenn tror at velferdsstaten er med på reisen. Det er den ikke, og havner du på sykehus i utlandet eller i andre store problemer kan utfallet bli kritisk.   

Bør du heller velge helårsforsikring?

Produktsjefen ber folk tenke igjennom hvilket behov de har for reiseforsikring.

En helårs reiseforsikring dekker deg og dine i det du går ut døren hjemmefra. Blir du frastjålet lommeboken når du er ute og handler eller er på stranden er det fint med helårs forsikring. Tur/retur-forsikring dekker deg kun for de dagene du forsikrer deg for.

- Jeg vil anbefale en helårs reiseforsikring til de som reiser to eller flere ganger hvert år, det vil lønne seg. Deg selv, ektefelle/samboer og hjemmeboende barn er da til enhver tid dekket, f.eks. på fritidsaktiviteter og sommerskole. Tur/retur-forsikringen kan passe for dem som for eksempel hopper på en Syden-tur, sier Hoff.

Fleire saker