Meining | 25. feb. 2023

Sjakk-matt av bomstasjonene i sør

Svar til Rosendahl: Traff meg midt i hjertet.

Sjakk-matt av bomstasjonene i sør
Tore Landmark, representant for Folkets Parti i Bergen bystyre. (Pressefoto)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 25. feb. 2023 08:17

Av Tore Landmark, representant for Folkets Parti i Bergen bystyre.

Åge Rosendahl skriver mandag 20. februar om trening, hobby og samvær med barnebarn som må droppes på grunn av bompenger.

I Bergen med utsikt mot Bjørnafjorden kommune. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Les ògDropper trening og hobby med barnebarn grunnet bompenger

Leserinnlegget traff meg midt i hjertet, fordi jeg kjenner meg så vel igjen. Selv har jeg også barnebarn på andre siden av kommunegrensen.

Har jeg lyst å se barnebarnet spille fotballkamp koster en tur fra Arna til Søfteland 100 kroner bare i bompenger. Det er nitrist.

Jeg syns det er helt hårreisende og skamløst at det ikke ble opprettet timesregel eller to-bomssystem som skåner lokalbeboere og tilrettelegger for kortvarige reiser. 88 eller 110 kroner for tur/retur mellom kommunene Bergen og Bjørnarfjorden er nærmest et ran.

For 100 kroner kan en lage middag for dagen. 100 kroner dagen betyr mer for økonomi enn det, det kanskje høres ut som.

Sparer du 100 kroner dagen i ett år, får du over 36.000 mer å rutte med, men istedenfor kan det gå til bompenger. Er ikke det vanvittig?

Jeg frykter mange flere kan bli isolert fra sosiale aktiviteter og familietreff på grunn av bompenger. Slik som Rosendahl.

Jeg og Folkets Parti mener bestemt at NOK er for lengst NOK.

4000 kroner i måneden på bompenger er til og med mer enn det SIFOs referansebudsjett for forbrukere regner på mat i måneden for en voksen person. Ordet «hinsides» blir for mildt i denne sammenhengen.

Vi kan ikke normalisere bompengeregninger på nivå med matbudsjettet bare for sedvanlige fritidsaktiviteter.

Bomstasjonene i Bahus og Nordvik mener jeg er feilslått, det treffer lokale innbyggere mer enn hovedpulsåren på nye E39.

Da det var full fest med boller, brus og konsert på åpningen av nye E39 Rådal-Svegatjørn, var jeg heller tyngdet av at Nærbutikkene Buena og Jokeren kommer til å miste kundegrunnlaget. Korte kjøreturer blir straffet.

Og forresten, i Nordvik går det heller ikke an å ta beina fatt i stedet for å kjøre bil. Jeg hadde aldri latt mine barnebarn gå i den veien som ikke har et snev av fortau. Ergo kjører folk heller enn å la sine små tusle.

Slik det er nå sponser lokale innbyggere langs gamle E39 den nye tunnelen uten å bruke den, og har selv ingen andre brukbare transportalternativer enn bil.

Bomstasjonene har stokket ren sjakk-matt på innbyggere langs den sørlige kommunegrensen. Og jeg var meget skuffet da jeg og Folkets Parti foreslo tiltak, som blant annet timesregel, uten støtte fra andre partier.

Men åpenbart kan vi ikke ha det sånn som det er i dag.

Jeg må takke Rosendahl for et viktig leserinnlegg, dette må vi snakke om mer i samfunnet. Ikke minst ønsker jeg Rosendahl hjertelig velkommen til å verve seg til Folkets Parti og kjempe imot de urettferdige bompengene!

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.