Lokal | 02. sep. 2011

Slutt for Askviknes - hva nå?

LESARINNLEGG, Jens Jacob Lund (SV): Os kommune bør kjøpe eiendommen på Askvikneset.

Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyfredag 02. sep. 2011 21:34

I løpet av få måneder er det psykiatriske senteret Askviknes, nedlagt og rundt 50 arbeidsplasser flytter ut av kommunen. Med nylig nedlagte Askeladden betyr det at ca. 80 arbeidsplasser forsvinner fra Hagavik.

Det har vært drevet psykiatrisk institusjon på Askviknes i over 50 år.

Nå selger Helse Bergen eiendommen, og den velholdte hovedbygningen vil stå der med 18 tomme pasientrom. Vi håper Os kommune kjenner sin besøkelsestid, og kjøper den vakre eiendommen.

Strandlinje med badeviker må sikres for allmennheten og deler av området vil nok kunne omreguleres til boliger/fritidsboliger, og selges for å dekke inn noe av kjøpesummen.

Det hele vil koste kommunen mindre enn de foreløpige overskridelsene på Oseana.

Bygget og perlen av en eiendom er velegnet for de fleste pasientgrupper, men kanskje spesielt for de som trenger rehabilitering/opptrening. Her har kommunen mulighet for å få en kraftig økning i antall plasser i eldreomsorgen, uten å øke kommunens, fra før, meget høye gjeld.

Selvfølgelig er driftsmidler til nye plasser den store bøygen, men ved å prioritere nye frie midler til eldreomsorgen og innføre eiendomsskatt, som øremerkes, kan man få til et stort løft.

Med samhandlingsreform på gang, og et økende antall eldre, har en ikke råd til å la mulighetene et slikt kjøp åpner for, gå i fra seg. La i hvert fall ikke bygningene bli stående og forfalle, om ikke annet så i respekt for alle pasientene og personalet som har vært glad i Askviknes!

Jens Jacob Lund
Mangeårig Askviknes-ansatt
og 1.kandidat for Os SV

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Tilgang til alt innhald for berre 145 kr i månaden

Di støtte gir liv til lokalavisa vår. Vi set stor pris på om du hjelper oss å spreia nyheitene!

  • Tilgang til alt innhald
  • Under 37 kr/veka
  • Utan bindingstid
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.