Kultur | 20. feb. 2012

Startar standupklubb på Os

Standup Bergen får avdeling på Os, Råkt Opp & Ned, og set opp månadlege klubbkveldar med 4-5 komikarar på scenen på Irish Cat.

Jon Hægland testa mikrofonen for tom og stengt Irish Cat under møte med nattklubbleiar Patrick de Castro før helga. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøymandag 20. feb. 2012 20:44

–Det var ein standupkollega som kom med namnet, han meiner Råkt Opp & Ned er standup på nynorsk. Skal vi skriva det rett skal det vel stå "rakt", men det bryr vi oss ikkje om, seier komikar og osing Jon Hægland.

Jon er med i Stand Up Bergen-stallen og fortel om stor og veksande interesse for standup.

– Vi har fullsette klubbkveldar i Bergen og kjempebra respons når vi har utanlandske gjestar. Folk ser på utanlandsk TV og klipp på YouTube og møter opp når deira favorittar kjem.

– Standup har stort nedslagsfelt. Arrangerer du ein konsert så er du avhengig av at folk liker både sjangeren og artisten. Standup er for alle, kvar gong.

Kva er ein klubbkveld?

No vil standupmiljøet ri på medgangsbølgja og starta avdelingar ute i distrikta, som i Os.

– Klubben hentar inn komikarar som står fast på Ricks i Bergen, så kvaliteten er på det høgaste nivået Vestlandet har å by på.

Viss du trur klubbkveld betyr ein kveld for medlemmar, der komikarar diskuterer yrket sitt, så tar du feil.

– He, he! Ja, ein klubbkveld er for publikum med ein konferansier og som oftast fire komikarar, der konferansieren for kvelden, ved sidan av å styra showet, tar delar av eige repertoar mellom dei andre som skal stå.

– Det har vore standup på Os før, men då har det stort sett vore éin på plakaten. Sjansen er større for at kvelden blir vellukka når det no skal 4-5 på scenen.

To timar med komikk

Laurdag 3. mars blir første klubbkveld på Os. Klubbkveldane blir arrangerte på Irish Cat.

– Lokalet er som bygd for standup, hadde vi ikkje fått til eit samarbeid med Irish Cat så ville vi nok ikkje ha starta opp i Os, seier Hægland.

Råkt Opp & Ned har planar om éin klubbkveld i månaden, og denne kjem som oftast til å landa på ein laurdag.

– Mange komikarar er opptatt med klubbkveld i Bergen onsdag og fredag, så då er laurdag best. Og vi startar tidleg, klokka 21, så folk kan fint ta seg to-tre timar med show utan å slita ut barnevakten til langt på natt.

Desse startar showet på Os:

Til første klubbkveld på Os står desse på plakaten (med tekst frå plakaten):

Tomas Nesse er en tørrvittig Bergenser med herlig scenesjarm. Smart, analytisk og sylskarp. Han har mye erfaring fra scener rundt i hele landet og er en virkelig fagmann. Tar opp alle mulige slags temaer på en særegen og ofte uventet måte.

Anders McAuley er halvt Ire og halvt Arnabu. Noe som gjør han til en kombinasjonenes mann. Har en herlig, naturlig tilstedeværelse på scenen samtidig som han har et ambisjonsnivå som gjør han fullstendig uberegnelig. Tatt under vingene til Zahid Ali som hans favoritt og faste oppvarmer. Nå er han utstyrt med bart i tillegg. Handle with care, ladies.

Jan Tore Kristoffersen er en merkelig skrue fra Loddefjord. Sikkert ikke merkelig for å være Loddefjording, men satt inn i den siviliserte verden kan det by på hysteriske kulturforskjeller. Helsprø og skam-morsom kar. Spilte som tolvåring en hovedrolle i filmen "Bare skyer beveger stjernene". Ble nominert til Amanda for rollen, vant ikke, kom visst aldri over det.

Jon Hægland er en kverulerende osing som kranglet seg inn i stallen til Stand up Bergen. Har en helt særegen stil med sarkastisk og smart humor. Med den største naturlighet manøvrerer han seg gjennom tabuer som de fleste andre er smarte nok til å la ligge. "Sjarmerende usjarmerende" og "idiotisk intelligent" er uttrykk brukt av andre til å beskrive hans scenestil.

Grim Moberg er en svært bemerkelsesverdig (sprøyte gal) mann fra Voss. Gjør standup som ingen annen og har gjort seg godt bemerket rundt i landet. Nærmest manisk der han gir deg en berg-og-dalbane-tur inn i hans verden. Med hjertet utenpå skjorten gjør han alt for å få deg til å le. Og det vil han lykkes med også. Skal lede showet som kveldens konferansier.

Vil du ha ein forsmak på desse fem? Jon har samla videoklipp av alle på denne facebooksida.

– Billettane er lagt ut på ticketmaster, og når det er fullt så er det fullt, åtvarar Hægland knappe to veker før Råkt Opp & Ned inntar Os.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Tilgang til alt innhald for berre 145 kr i månaden

Di støtte gir liv til lokalavisa vår. Vi set stor pris på om du hjelper oss å spreia nyheitene!

  • Tilgang til alt innhald
  • Under 37 kr/veka
  • Utan bindingstid
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.